FINSK JULMAT
Morotslådan tillhör det finska julbordet.
Här en variant med lax
UNGSBAKAD MOROTSLÅDA MED LAX
6–8 portioner
500 g färsk lax, urbenad,
skinn och benfri
800 g morot, skivad
3 lökar, klyftade
1 dl crème fraîche
2 ägg
1/2 tsk Svartpeppar, malen
2 tsk Rosépeppar, stött i mortel
1 tsk salt
smör
ströbröd
Koka laxen försiktigt i lite lättsaltat
vatten på botten av en kastrull, vattnet
skall nå upp till hälften av laxen.
När den är klar, ta upp och skär fisken
i små bitar. Koka morötter och
lök i vatten tills morötterna är mjuka.
Mixa grönsakerna släta i matberedare
tillsammans med crème fraîche. Blanda
försiktigt ihop ägg och lax med
de mixade grönsakerna. Häll blandningen
i en smord ugnsfast form.
Släta till ytan, strö över lite ströbröd,
klicka på lite smör.
Baka i ugn på 200 °C i 40–45 minuter
och garnera med lite dill och
stött rosépeppar innan servering.
Morotslådan serveras varm eller
ljummen.