FINSK JULMAT



Morotslådan tillhör det finska julbordet.
Här en variant med lax



UNGSBAKAD MOROTSLÅDA MED LAX
6–8 portioner

500 g färsk lax, urbenad,

skinn och benfri

800 g morot, skivad

3 lökar, klyftade

1 dl crème fraîche

2 ägg

1/2 tsk Svartpeppar, malen

2 tsk Rosépeppar, stött i mortel

1 tsk salt

smör

ströbröd

Koka laxen försiktigt i lite lättsaltat

vatten på botten av en kastrull, vattnet

skall nå upp till hälften av laxen.

När den är klar, ta upp och skär fisken

i små bitar. Koka morötter och

lök i vatten tills morötterna är mjuka.

Mixa grönsakerna släta i matberedare

tillsammans med crème fraîche. Blanda

försiktigt ihop ägg och lax med

de mixade grönsakerna. Häll blandningen

i en smord ugnsfast form.

Släta till ytan, strö över lite ströbröd,

klicka på lite smör.

Baka i ugn på 200 °C i 40–45 minuter

och garnera med lite dill och

stött rosépeppar innan servering.

Morotslådan serveras varm eller

ljummen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0