BAKDAGS


Mörkt, saftigt och härlig smak, ska det vara på brödet.
När man äter det till jul.
Här kommer ett recept på vörtbröd

KOKKENS VÖRTBRÖD MED RUSSIN

9 dl vatten
1 paket portervört
100 g jäst
75 g smör
1 dl mörk sirap
1 msk salt
1msk nymalen ingefära
1 1/2 msk malda pommerasnsskal
1/2 msk malda nejlikor
2 dl russin
2,8 - 3 l mörkt lantbrödsmjöl

Blanda portekoncentratet med vatten, så att det blir en liter.(Porter eller svagdricka kan andvändas istället.
Smula ner jästen i en degbunke.'Smält smöret i en kastrull.
Häll på vörtvattnet och sirapen.
Värm upp till fingervarmt.
Rör ut jästen med litegrann av degvätskan, häll på resten och alla kryddor och russin.
Arbeta in mjölet så att det blir en smidig deg.
Låt jäsa i ca 50 minuter under en duk.
Dela degen i 4 lika delar och forma till limpor.
Lägg upp på bakplåtspapper.
Pensla med olja mellan bröden, så går det lättare att ta isär.
Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Grädda i ugn i 175 grader i ca 1 timme.
Låt kallna under bakduk.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0