Mera klimatsmart idéer

                        
Tänk vad naturen kan va underbar, när man inte har förstört den. Denna bild är knäppt vid Noeea Dellen. Det finns fortfarande orörd vildmark där, urskog.
Nu kommer det lite mera om att va klimatsmart. Förra gången gav jag tips om hemmet, nu blir det maten.

MAT:
Välj grönsaker efter årstiderna. Ät till exepel jordgubbar och tomater på sommaren, morötter och vitkål på vintern.

Ät mera vegetariskt - mindre kött och fisk.

Ät mer grövre grönsaker som morötter, ärtor, broccoli , purjö, vitkål och lök.

Köp miljömärkt mat, som till exempel kravmärkt.

Handla lokalt. Gynna traktens bönder och lokala producenter. Stöd ortens bageri, bryggeri, fiskbod och charkuteri, så minskar behovet av transporter, tillsatsämnen och förpakningar.

Köp färsk mat som inte är fryst.

Låt maten svalna innan du ställer in den i kylen.

Drick vanligt vatten. Buteljerat vatten transporteras med lastbilar som släpper ut koldioxid. om du vill ha kolsyrat vatten köp en sodastreamer.

Undvik torsk från Nordsjön och Östersjön. Liksom hälleflundra, kolja, blåfenad tonfisk, ål och lax från Ösresjön. Välj istället abborre, gråsej, gädda, gös, sill och strömming.

Ät inte jätteräkor, oavsett om de är frihavsfiskade eller odlade. Räkodlingarna är stor miljöbovar, som bl.a förstör regnskogar.

Välj ekologiskt kaffe. detta odlas utan gifter. Väljer du att köpa kaffe som dessutom är rättvisemärkt, får odlare och arbetare vettigt betalt.
Det var allt för denna gång det kommer mera, jag lovar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0