PERSIEN

Testa en otroligt god och mustig vegetarisk gryta med höstgrönsaker, aprikoser, saffran och pärlcouscous som dessutom blir väldigt vacker. Som pricken över i strös myntablad och rostade mandelspån över vid serveringen.
 
VEGETARISK GRYTA FRÅN PERSIEN.
 
persisk-vegetarisk-gryta
 
Det här behöver du.
200 g stor couscous, moghrabi
75 g torkade tranbär
1 rotselleri, ca 500 g
1 stor morot
2 rödlökar
2 selleristjälkar
2 msk rapsolja
2 tsk stötta korianderfrön
2 tsk stött spiskummin
½ tsk chiliflakes
100 g torkade aprikoser
½ krm saffran
1 grönsaksbuljongtärning 
1 liten aubergine, 200 g
1 liten butternutsquash
saft av 1 citron
1 kruka mynta
30 g rostade mandelspån
 
Så här gör du.
1. Blanda couscous och tranbär. Täck med 1 liter kokande vatten och låt stå 20 minuter. Häll sedan av vätskan.
2. Skala rotselleri och morot och skär i tärningar. Hacka löken grovt. Skiva selleristjälkarna i 1 cm tjocka bitar.
3. Fräs rotselleri, morot, lök och selleristjälkar i en gryta i oljan cirka
5 minuter. Tillsätt kryddorna och aprikoserna och fräs ytterligare några minuter. Blanda saffran med 1 liter kokande vatten och buljongtärning. Häll det sedan i grytan och låt sjuda cirka 10 minuter.
4. Skär auberginen i bitar. Skala butternutsquashen och skär i 2 cm stora tärningar. Blanda ner i grytan och låt sjuda ytterligare 10 minuter. Smaka av med citronsaft. Tillsätt couscousen och koka 5 minuter tills allt är riktigt varmt.
5. Garnera med mynta och mandel.

CHILI

Dryga ut färsen med linser – gott, smart, nyttigt! Chilin funkar lika bra i matlådan som på kalaset. Varför inte göra ett jättekok på en gång?
 
CHILI CON CARNE MED LINSER
 
 
Det här behöver du.

200 g gröna eller svarta linser
500 g nötfärs
2 msk olivolja
2 gula lökar
4 msk tomatpuré
1 msk chilipulver
1 msk spiskummin
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 burk krossade tomater, 400 g
1 hönsbuljongtärning 
5 dl vatten
1 röd paprika
1 grön paprika

Garnering och tillbehör
bröd 
1 dl grovhackad persilja
chiliflakes eller sweet chilisås

Så här gör du.

1. Blötlägg linserna i kallt vatten.
2. Bryn färsen i en stor gryta. Hacka löken och låt den fräsa med tills den blir mjuk. Tillsätt tomatpurén, chilipulver, spiskummin och pressad vitlök och låt det fräsa med en kort stund.
3. Tillsätt salt, krossade tomater, buljongtärning och vatten. Häll av vattnet från linserna och tillsätt även dem. Rör om. Låt sjuda under lock cirka 30 minuter, rör om då och då.
4. Skär paprikorna i tärningar och tillsätt och låt koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och mer kryddor om det behövs. Tillsätt mer vatten om det verkar för torrt.
5. Servering: Strö över persilja och servera med bröd och chiliflakes eller sweet chilisås vid sidan om.


JORDNÖTTER

Flygande Jakob är en härlig blandning av kyckling, banan, jordnötter och bacon som serveras i en gräddig chilisås.
 
FLYGANDE JAKOB
 
Flygande Jakob
 
Det här behöver du.

1 hel grillad kyckling
1 paket bacon
1 dl jordnötter
1 dl chilisås (ev. ketchup och lite chilipulver)
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 ½ -2 msk vetemjöl
2 bananer
 
Så här gör du.
1.Rensa kycklingen helt från kött och dela det i mindre bitar. Lägg kycklingköttet i en ugnsfast form.

2.Klipp baconen i mindre bitar och knaperstek dem i en stekpanna. Ta upp de färdigstekta baconen och lägg dem på ett hushållspapper.

3.Skala bananerna och dela dem på längs och sedan delas varje halva i 2-3 bitar. Lägg ner skivorna i formen med kycklingen.

4.Blanda grädden, chilisåsen och vetemjölet i en skål och häll sedan såsen över kycklingen och bananerna.

5.Lägg jordnötterna och baconen på toppen och ställ sedan in formen på 200 grader i 15-20 min. 

Servera förslagsvis flygande Jakob med en grönsallad och råris.

PAJKASTNING?

Denna köttfärspaj innehåller förutom köttfärs bl.a. paprika och lök. Servera pajen som en egen måltid eller som del av en buffé.
 
KOKKENS KÖTTFÄRSPAJ
 
Recept på köttfärspaj
 
Det här brhöver du.
1 sats pajdeg (kan köpas färdig eller göras själv)
250 g nötfärs
3 ägg
Ca. 3 dl mjölk
Salt och peppar
½ röd paprika
1 lök
 
Så här gör du.
Tryck ut pajdegen i en pajform och förgrädda den i ugnen på 200 grader i 5 min.

Stek köttet i en gryta eller stekpanna. 

Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar.

Strimla paprikan och hacka löken.

Lägg ner köttfärsen, paprikan och löken i pajformen och häll äggblandningen över.

Ställ in pajen i ugnen på 200 grader i 30-45 min.

GO FIKA

Bjud dina gäster på denna härliga äppelkaka med kanel och hackade nötter.
 
KOKKENS ÄPPELKAKA
 
Äppelkaka
 
Det här behöver du.
500g äpplen
3 ägg
3 dl socker
2 msk kanel
1 msk vaniljsocker
3-4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
150g hackade nötter
½ dl mjölk
 
Så här gör du.
Gör vid äpplena och skär dem i tunna klyftor. Vispa samman ägg och socker. Tillsätt kanel, vaniljsocker, mjöl och bakpulver. Rör sedan ner mjölk, hackade nötter och äppelklyftorna. Fördela degen i en smord form (25 cm) och grädda i 50-60 minuter på 175 grader. 

MATLÅDA

En enkel och god pastagratäng. Perfekt att ha med sig i matlådan, om det blir något över vill säga.
 
KOKKENS PASTAGRATÄNG
 
Enkel pastagratäng
 
Det här behöver du.
300-400g kokt pasta
1 hackad lök
½ liter mjölk
2 ägg
1 tsk maizena
Peppar
Muskotnöt
2-3 tärnad bacon eller skinka
300g riven mozzarellaost
Smör
Ströbröd
 
Så här gör du.
Vispa samman mjölk, ägg, peppar och muskotnöt. Smörj en ugnsfast form. Lägg halva mängden kokt pasta i botten. Fördela skinkan och 2/3 av mozzarellaosten ovanpå. Lägg resten av pastan ovanpå. Slå över ägg-blandningen och strö över den resterande osten samt ströbröd. Toppa med några klickar smör. Sätt in formen i en kall ugn och sätt temperaturen på 200 grader. Gräddas cirka 50 minuter. 

MEDELHAVET

Värm dig med en mustig fiskgryta med spännande kryddning! Vill du ha rätten lite mer matig kan du servera ris eller potatis till.
 
FISKGRYTA FRÅ MEDELHAVET
 
Av: Europapress Foto: Maja Smend
 
Det här behöver du.

3 msk olivolja
8 vitlöksklyftor, finhackade
1 bit kanelstång, 5 cm eller ½ tsk mald kanel
½ tsk chiliflakes
3 strimlor apelsinskal, ca 5 cm långa
2½ dl vitt vin eller torr vermouth
150 g oliver, gärna gröna och svarta
3 burkar plommontomater à 400 g
800 g filé av kummel, torsk, sej eller kolja
2 tsk salt
500 g ishavsräkor

Gremolata
1 knippe persilja
2 vitlöksklyftor
finrivet skal av 1 citron

Så här gör du.

1. Hetta upp oljan i en gryta och fräs vitlöken tills den blir mjuk. Tillsätt kanel och chili och fräs ytterligare en minut. Skala av 3 strimlor från en vältvättad apelsin med en potatisskalare. Tillsätt skalet, vin och oliver. Krossa tomaterna i handen och tillsätt dem också. Låt alltsammans sjuda 1 timme utan lock. Rör om då och då.
2.  Skär fisken i stora bitar och salta dem. Skala räkorna.
3. Gremolata: Finhacka persiljan fint och blanda med pressad vitlök och finrivet citronskal.
4. Strax före servering: Lägg ner fiskbitarna och sjud sakta under lock 5–8 minuter beroende på hur tjocka och stora de är. Tillsätt räkorna.
5. Ta bort apelsinskalstrimlorna, strö över gremolata och servera.


TÅRTA

Marängbotten som dekoreras med vispad grädde och massor av färska bär (t.ex. hallon och björnbär). Om man inte har tid att göra en egen marängbotten så kan man köpa en färdig i affären.
 
MARÄNGTÅRTA
 
Marängtårta
 
Det här behöver du.
5 äggvitor
2 tsk ättika
60 g finhackade mandlar
300 g florsocker

Fyllning:
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
½ l vispgrädde
400 g blandade bär

Citronmeliss till dekoration
 
Så här gör du.
Vispa äggvitor och florsocker helt stelt. Det är lättast om du tillsätter lite av florsockret åt gången. Vänd ner ättikan och de finhackade mandlarna i äggvitorna.

Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt och strö socker på. Fördela marängmassan som en stor rund kaka på bakplåtspappret. Var uppmärksam på att marängen flyter ut lite så gör den lite mindre än faten du önskar att lägga upp den på. 

Baka marängbottnen i en förvärmd ugn på 100 grader i ca 1½ timme. Låt den svalna på ett galler.

Vispa grädden med vaniljsocker och florsocker tills den är stel. Fördela grädden på toppen av marängen och dekorera med massor av bär och citronmeliss.

KYCKLING

Lättlagad rätt med nachos, kyckling och salsa. Serveras med diverse grönsaker.
 
SALSAKYCKLING
 
Salsakyckling
 
Det här behöver du.
1 kg kycklingfilé
1 burk salsa
3-4 dl matlagningsgrädde
2 påse nachos
Evt. Riven ost
 
Så här gör du.
Skär kycklingfilen i mindre bitar och stek i dem i en stekpanna. Slå över salsa och matlagningsgrädde. Värm upp och häll det sedan i en ugnssäker form. Tillsätt krossade nachos och riven ost ovanpå alltsammans. Sätt in formen i en förvärmd ugn – ca 20 minuter på 180 grader. Servera med ris och sallad. 

PASTA

En riktigt läcker pastarätt med sauterade tomater, vitlök och basilika.
 
KOKKENS GOA PASTARÄTT
 
Sauterade tomater med vitlök och basilika
 
Det här behöver du.

250 Gram färsk fettuccine/linguinni
8 tomater
3 msk olivolja
2 vårlökar
4 vitlöksklyftor
24 svarta oliver utan kärna
1 kruka färsk basilika
4 msk färskriven parmesanost
Salt och peppar
 
Så här gör du.
Koka pastan al dente i rikligt med vatten.

Skölj grönsakerna. Skär tomaterna i klyftor och sautera (stek på väldigt hög värme) dessa i olivoljan. 

Efter ca 3 min tillsättes pressad vitlök, vårlök i fina skivor samt oliverna, låt steka med i någon min eller två.

Strö parmesanosten över grönsakerna och värm en kort stund.

Blanda ner grovhackad färsk basilika och salta och peppra rätten.

DALLAS

Lätt att tillaga och smakar fantastiskt. Ceasarsallad är en riktig klassiker. Salladen innehåller bland annat kyckling, krutonger och parmesan.
 
CEASARSALLAD MED KYCKLING
 
Ceasarsallad
 
Det här behöver du.
2 stora kycklingfiléer
Romansallad
Vitlökskrutonger
Riven parmesan

Dressing:
2-3 ansjovisfiléer i olja
2 äggulor
Några droppar citron
1 dl olja
1 vitlöksklyfta (pressad)
Salt och peppar
1 msk sherry
1 msk revet parmesan 
 
Så här gör du
Starta med att tillaga dressingen. Den görs lättast genom att alla ingredienser, utom olja, mixas med en stavmixer. Vispa så ner oljan, lite i taget, tills dressingen är tjock som majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Uppbevara dressingen i kylskåpet fram till servering.

Stek kycklingfiléerna och krydda dem med salt och peppar medan du steker dem. Strimla salladen och fördela den i portioner. Skär försiktigt kycklingen i avlånga bitar med en skarp kniv. Lägg kycklingbitarna ovanpå salladen. Ringla dressing och strö parmesan och krutonger på toppen. 

PLOCKA ÄPPLEN

Det går redan att hitta svenska äpplen i butikerna eller kanske på det egna äppelträdet. Varför inte göra en klassisk äppelpaj av skörden?
 
KOKKENS ÄPPELPAJ.
 
 
 
 
Det här behöver du.

PAJDEG
5 dl vetemjöl
2 1/2 msk strösocker
1/4 tsk flingsalt
1/2 tsk malen kanel
275 g kallt smör
5–7 msk iskallt vatten
ÄPPELFYLLNING
25 g smör
1 1/2 kg äpplen
1 dl strösocker
1/2 dl ljust muscovadosocker (hårt packat
i måttet)
2 msk färskpressad citronsaft
1 1/4 tsk malen kanel
1/4 tsk vaniljpulver
1/4 tsk flingsalt
2 msk vetemjöl
2 msk majsstärkelse
+ 2 tsk vetemjöl
2 tsk strösocker (att strö över pajbotten)

TILL PENSLING
1 ägg
1 msk mjölk
en nypa flingsalt
1 msk rårörsocker

Så här gör du.

Pajdeg
1. Blanda mjöl, socker, salt och kanel i en skål. Tärna smöret och tillsätt det till mjölblandningen. Nyp ihop med fingrarna till en smulig deg.

2. Tillsätt kallt vatten (börja med den mindre mängden och öka på om degen känns för torr) och rör ihop med en gaffel. När du kan plocka upp en bit av degen och den håller ihop när du trycker ihop den, då har du tillsatt tillräckligt med vatten.

3. Lägg över degen på en bit plastfolie, platta ut degen något, slå in den i plastfolie och lägg i kylen i minst 1 timme, men gärna över natten.

Äppelfyllning
1. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i skivor.
2. Smält smöret i en stor kastrull (alla äpplen ska få plats!). Lägg i äpplena tillsammans med strösocker, muscovadosocker, citronsaft, kanel, vaniljpulver och salt och rör om försiktigt. Låt koka upp och låt sedan sjuda på svag värme i 4–5 minuter eller tills äpplena mjuknat något och börjat släppa ifrån sig vätska. Rör om då och då.

3. Strö mjöl och majsstärkelse över, rör om på nytt och låt sjuda i ytterligare 2 minuter tills vätskan tjocknat något. Ta av från värmen och låt svalna helt.

Baka ut och grädda
1. Värm ugnen till 225°.

2. Kavla ut lite mer än hälften av degen på en mjölad arbetsyta till 3–4 mm tjocklek. Klä en form med degen. Ställ in formen i kylen.

3. Kavla ut resten av degen till cirka 28 cm i diameter och skär i remsor med en kniv eller pizzaskärare.

4. Ta ut formen ur kylen. Blanda 2 tsk mjöl och 2 tsk socker i en liten skål och strö över botten av degen. Lägg i äpplena. Pensla kanterna med lite vatten. Lägg degremsorna ovanpå i ett korgmönster. Klipp bort överhänget men lämna cirka 3 cm runtom om du vill göra en dekorativ kant. Klipp annars bort överhänget men lämna ändå gärna några millimeter överhäng för att kanterna inte ska krympa för mycket. Ställ in hela pajen i frysen i 15 minuter.

5. Vispa ägg, mjölk och salt i en liten skål. Pensla pajen med äggblandningen och strö rårörsocker ovanpå.

6. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 20 minuter, sänk sedan värmen till 175° och grädda i ytterligare 40 minuter tills fyllningen är bubblig. Om pajen ser ut att få för mycket färg mot slutet kan du lägga en bit aluminiumfolie eller bakplåtspapper över eller eventuellt bara runt kanterna. Ta ut och låt svalna helt. Servera gärna kolaglass eller vaniljglass till.


MORÖTTER

Recept på morotskaka med glasyr och helt utan smör.
 
MOROTSKAKA MED GLASYR
 
Morotskaka med glasyr
 
Det här behöver du.
5 dl farinsocker
2 ägg
4 morötter
4,2 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk kanel
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk citronskal
 
Så här gör du.
Riv morötterna på ett rivjärn eller i en matberedare. Riv även skalet av citronen. Blanda de torra ingredienserna. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner de rivna morötterna i sockerblandningen. Tillsätt sedan de torra ingredienserna, och var noga med att inte rör för mycket. Smörj en kakform med löstagbar botten. Häll i smeten i formen och grädda i 50-60 minuter i 175 grader. Ta ut kakan och låt den svalna medan glasyren förbereds. 

Häll florsocker i en skål och rör ner kokande vatten samt saften från en citron. Glasyren ska vara tjock, så reglera konsistensen med mer socker eller mer vatten. När kakan svalnat är det bara att bre på ett tjockt lager glasyr. Börja i mitten och bre ut över kanterna. 

RÄKOR

Marinaden består av bland annat vitlök och citron. Tillaga rätten ett par timmar innan servering så räkorna hinner dra åt sig av alla smaker.
 
MARINERADE RÄKOR
 
Marinerade räkor
 
Det här behöver du.

200 gram vitlök i chiliolja (vikt inklusive oljan)
2 msk akaciehonung
Skalet från ½ ekologisk citron.
Saften från 1-2 citroner (smaka dig fram)
300 gram räkor (utan skal)
 
Så här gör du.
Gör en marinad av vitlök, chiliolja, honung, citronskal och citronsaft. 

Lägg ner räkorna i marinaden och rör runt.

Låt gärna rätten stå och dra sig i ett par timmar i kylskåpet.

SQUASH

Squashen gör att brödet blir extra saftigt. Du väljer själv huruvida du vill ha brödet format som vanligt bröd eller som bullar.
 
KOKKENS SQUASHLIMPA
 
Squashbröd
 
Det här behöver du.
3 dl vatten
2 dl ymer
50g jäst
3 dl fint riven squash
6 dl rågmjöl
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
 
Så här gör du.
Blanda vatten och ymer och värm upp det till fingervärme. Rör ut jästen. Tillsätt riven squash och mjöl och arbeta samman degen. Låt degen jäsa till dubbel storlek under en kökshandduk. Forma degen till bröd eller bullar och låt den jäsa ytterligare 20 minuter. Värm upp ugnen till 200 grader. Bullar gräddas ca 20 minuter, bröd ca 35 minuter. 

VILDA BULLAR

Har du hittat kantareller? Laga en middag som verkligen smakar skog. Får du inte tag i viltfärs kan du använda bland- eller nötfärs.
 

Viltfärsbullar med kantarellpytt

 
 

Det här behöver du.

Viltfärsbullar
500 g viltfärs av t ex hjort, älg eller rådjur
1 ägg
1½ msk koncentrerad kalv- eller viltfond 
1 krm svartpeppar
1½ dl vispgrädde 
2 msk strimlad persilja
smör till stekning 

Pytt

8–10 dl rensade kantareller
2 msk smör 
2–3 morötter
800 g potatis
1 gul lök
1 liten purjolök
3 msk olivolja
salt och nymald svartpeppar
2–3 msk hackad persilja

Tillbehör
riven pepparrot
4 äggulor
rönnbärsgelé eller rårörda lingon

Så här gör du.

1. Viltbullar: Blanda färs, ägg, fond och peppar. Rör i grädden i omgångar. Blanda i persiljan.
2. Rulla färsen till valnötsstora bullar på vattensköljd skärbräda. Bryn bullarna i omgångar runt om. Efterstek utan lock 5–8 minuter. Håll bullarna varma.
3. Pytt: Lägg svampen i en stekpanna och låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt smöret och fräs svampen tills det knäpper i den, 5–10 minuter. Ta upp svampen på en tallrik.
4. Skala morötter, potatis och gul lök och skär dem i små bitar. Ansa purjon och strimla den fint.
5. Stek den gula löken i oljan på medelvärme 3 minuter. Tillsätt morötter och fräs ytterligare 3 minuter.
6. Rör ner potatisen och stek alltsammans cirka 15 minuter eller tills potatisen är nätt och jämnt mjuk. Tillsätt purjon och stek under omrörning ytterligare några minuter.
7. Blanda i svampen och låt allt bli genomvarmt. Salta och peppra. Strö över persiljan. Servera med pepparrot, råa äggulor och gelé eller rårörda lingon.

 

LASAGNE

En laxlasagne med massor av smaker. Lasagnen är uppbyggd med tre olika lager: lax, tomatsås och spenat.
 
LAXLASAGNE
 
Laxlasagne
 
Det här behöver du.
950 gram laks (utan skinn).
4 msk citronsaft 
1 kilo spenat
4 schalottenlök
1 dl. vitvin 
450 gram mascarpone 
Lite muskot
2 burkar krossade tomater 
3 vitlöksklyftor 
Lite chili
¾ tsk spiskummin
6 stjälkar färsk organo
1 dl. matlagningsgrädde
300 gram parmesanost

250 gram färska lasangeplattor
Olivolja
Salt och peppar
 
Så här gör du.
I lasangen är det 3 olika lager som förbereds var och en för sig. Ett laxlager, ett spenatlager och ett tomatlager.

Laxlagret: 
Skär laxen i små bitar och lägg dem i en skål. Häll 4 msk citron över fisken och en liten nypa salt. 

Spenatlagret:
Hacka schalottenlök och stek i en stekpanna med lite olja. Tillsätt spenaten och värm upp, tills spenaten är helt upptinad. Häll i vinet och låt koka så att alkoholen förångas. Tillsätt till sist mascarpone, muskot, salt och peppar.

Tomatlagret:
Stek vitlök, chili och spiskummin i lite olja. Häll i hackade tomater, oregano, salt och peppar. Till sist tillsätts grädden.


Häll bort ev. överskott av citronsaft från laxen. Klä en ugnsfastform med bakplåtspapper och lägg ett lager lasagneplattor i botten. Fördela ett lager lax ovanpå plattorna, så ett lager spenat och tillsist ett lager tomatsås. Strö med parmesan. Upprepa 2 ggr till (dvs. det ska vara ca 1/3 av laxen, spenaten och tomaten per omgång). Kom ihåg lasagneplattor mellan varje omgång.

Strö resterande parmesanost på toppen. 

Ställ in formen i ugnen på 200 grader i 30-45 min. Strö lite chili på toppen när osten smält.

INBAKT

Kycklingen packas in i smördeg tillsammans med en blandning av ost, champinjoner, paprika och charlottenlök. Inte så svårt som det ser ut.
 
INBAKT KYCKLING.
 
Inbakt kyckling
 
Det här behöver du.

2 kycklingfiléer 
2 plattor smördeg
2 schalottenlökar
100g champinjoner
½ röd paprika
100g mjukost
Salt och peppar
 
Så här gör du.
 
Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar och stek dem. Låt svalna. Grovhacka lök, paprika och champinjoner och stek i smör. Låt svalna och rör sedan ner osten. Tina smördegen och rulla ut den till lämplig storlek. Lägg på kycklingfiléerna och häll över ostblandningen. Slut degen kring kycklingen. Använd en gaffel och nagga kanterna så att smördegen blir tätt tillsluten. Pensla med ägg eller vatten. Gräddas i 20-25 minuter på 200 grader. 

LIMPA

Rätten serveras t.ex. med en gurksallad och klyftpotatis. Kommer säkert att bli en ny favorit där hemma.
 
KOKKENS GREKISKA KÖTTFAÄRSLIMPA
 
Grekisk köttfärslimpa
 
Det här behöver du.
1 dl okokt ris
1½ dl vatten
250 g fläskfärs
250 g nötfärs
1 ägg
1 dl mjölk
Salt och peppar

Fyllning:
2 msk färskhackad persilja
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 lök (hackad)
100 g fetaost
20 g smör

gurksallad med yoghurt:
4 dl naturell yoghurt 
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 gurka skuren i tärningar
Salt och peppar
 
Så här gör du.
Lägg riset i lättsaltat kokande vatten och låt koka upp igen. Lägg på ett lock och koka på svag värme i ca 12 min. Ta av grytan från plattan och låt stå och svalna.

Rör ihop köttfärsen, ägg, mjölk och kryddor. Tillsätt det lätt avkylda riset.

Fyllningen: blanda persilja, vitlök och lök. Smula ner osten i lökblandningen.

Smörj en ugnsfast form och fyll med färs och fyllning i lager, börja och avsluta med ett lager köttfärs.

Klicka ut smöret på toppen av köttfärslimpan och ställ in formen i ugnen på 200 grader i ca 60 min. m

Gurksallad: Rör ner gurkan och vitlöken i yoghurten och salta och peppra. Låt stå kallt fram till servering.

ÄLGJAKT

Snart landar det på bordet en god älgstek, med gräddsås, smörstekta skogssvampar och en god rönnbärsgele.
 
KOKKENS RÖNNBÄRSGELE
 
Bildresultat för RÖNNBÄRSGELE
 
Det här behöver du.
  • 2 liter rönnbär (ca 1 kg)
  •  500 g äpplen, syrliga
  •  7.5 dl vatten
  •  9 dl socker (ca 750 g) per liter avrunnen saft
Så här gör du.
  1. Rönnbären bör helst plockas i början av säsongen, så att de inte är övermogna. Låt vildväxande rönnbär ligga i frysen 2-3 timmar, de blir då mindre kärva i smaken. Bär från sötrönn är större, ljusare och sötare och behöver inte frysas.

  2. Rensa och skölj bären väl, frysta behöver inte tinas. Skölj äpplena och skär bort ev skadade delar. Skär äpplena i bitar. Skal och kärnhus ska vara med. Koka upp vattnet. Lägg i bär och frukt och koka under lock tills bären är mjuka, 10-15 min. Kläm ev sönder bären mot kanten på grytan. Häll massan i en silställning och låt den självrinna 20-30 min. Gör ev ett pektinprov.

  3. Mät upp saft och socker. Koka saften 2-3 min utan lock. Tag grytan från värmen, tillsätt sockret, lite i taget och rör tills det är löst. Koka upp och koka kraftigt utan lock ca 10 min. Gör ett geléprov. Tag grytan från värmen, låt stå ca 5 min och tag bort hinnan som bildas. Ös upp geléet i rena varma geléglas eller i små glasburkar med lock. Fyll dem ända upp till kanten, geléet krymper när det svalnat. Sätt genast på lock.

  4. Obs! Koka inte marmeladen/gelén för länge sedan sockret satts till. Då blir pektinet förstört och marmeladen/gelén seg och mörk genom att vattnet kokar bort och sockret blir brunt som karamell. Om det finns tillräckligt med pektin i fruktmassan är det lagom med 10-15 minuters kraftig kokning utan lock. Gör ev ett geléprov, se nedan. Pektinprov - gelé: Blanda 1 tsk avrunnen sur saft med samma mängd starksprit, t ex brännvin, T-sprit. Om det bildas mjuka geléklumpar efter 1/2-1 minut är pektinhalten tillräcklig. Tillsätt annars pektinpreparat enligt bruksanvisning.


SALSA

En frisk och färgrik mangosalsa som passar till diverse kött- och fiskrätter.
 
KOKKENS MANGOSALSA
 
Mangosalsa
 
Det här behöver du.
1 mogen mango.
10 cherry tomater
1/2 rödlök
½ knipe färska kryddörter (ex. persilja eller basilika)
1 msk saft från en lime 
 
Så här gör du.
Skala mangon, skär bort kärnan och tärna till sist fruktköttet. Halvera eller klyfta tomaterna. Finhacka rödlöken och kryddörterna. Blanda samman alla ingredienserna i en skål och pressa i limesaften.

VÄSTERÅS

Dags och skörda Västeråsgurkan. Med detta recept blir gurkan riktigt knaprig och håller sig till långt fram på våren om den förvaras svalt.
 
KOKKENS SMÖRGÅSGURKA
 
Bildresultat för SMÖRGÅSGURKA
 
Det här behöver du.
2 kg västeråsgurka
2½ liter vatten
500 g grovt salt, 4 dl
700 g strösocker, knappt 8 dl
1 msk gula senapsfrön
2 tsk vitpeppar
20 dillkronor utan stjälkar
1 bit pepparrot, skivad
2 dl ättiksprit, 12%
 
Så här gör du.

1. Tvätta och borsta gurkorna väl och torka av dem.

2. Rör vatten och salt tills saltet löst sig. Lägg gurkorna i en burk och häll lagen över (gurkorna ska inte pickas). Låt dem ligga 1 dygn.

3. Ta upp gurkorna och skiva dem. Varva gurkskivorna med socker, senapsfrön, vitpeppar, dill och pepparrot i en stor glasburk.

4. Häll på ättikspriten. Pressa ner gurkskivorna som efter ett tag vätskar sig så att det täcker. Sätt på lock och låt stå svalt minst 3 veckor innan du provsmakar. Gurkorna håller sig i mer än ett halvår om de förvaras mörkt och svalt.


PLOMMON

När ni nu skördar era plommonträd. Användbar och riktigt god plommonchutney. Häll upp chutneyn i skållade burkar och ställ in i kylskåpet så kan den hålla sig riktigt länge.
 
PLOMMONCHUTNEY
 
Plommonchutney
 
Det här behöver du.

2 rödlök
1 msk frisk ingefära
6 msk balsamvinäger
8 plommon
100 gram farinsocker, rörsocker eller vanligt socker
Salt och peppar
Ev. lite färsk körvel eller annan kryddört.
 
Så här gör du.
Skiva löken och stek dem i balsamvinäger i en gryta.

Tillsätt finhackad ingefära.

Kärna ur plommonen och skär fruktköttet i klyftor. Lägg klyftorna i grytan och tillsätt socker.

Koka plommonchutneyn på svag värme till den uppnår en tjock konsistens. Ta av kastrullen från plattan och smaka av med ev. friska kryddörter, salt och peppar.

Ät chutneyn med en gång eller häll upp den i skållade burkar- så kan den hålla sig i flera veckor i kylskåpet.

RSS 2.0