VÄSTERÅS
Dags och skörda Västeråsgurkan. Med detta recept blir gurkan riktigt knaprig och håller sig till långt fram på våren om den förvaras svalt.
KOKKENS SMÖRGÅSGURKA
Det här behöver du.
2 kg västeråsgurka
2½ liter vatten
500 g grovt salt, 4 dl
700 g strösocker, knappt 8 dl
1 msk gula senapsfrön
2 tsk vitpeppar
20 dillkronor utan stjälkar
1 bit pepparrot, skivad
2 dl ättiksprit, 12%
2½ liter vatten
500 g grovt salt, 4 dl
700 g strösocker, knappt 8 dl
1 msk gula senapsfrön
2 tsk vitpeppar
20 dillkronor utan stjälkar
1 bit pepparrot, skivad
2 dl ättiksprit, 12%
Så här gör du.
1. Tvätta och borsta gurkorna väl och torka av dem.
2. Rör vatten och salt tills saltet löst sig. Lägg gurkorna i en burk och häll lagen över (gurkorna ska inte pickas). Låt dem ligga 1 dygn.
3. Ta upp gurkorna och skiva dem. Varva gurkskivorna med socker, senapsfrön, vitpeppar, dill och pepparrot i en stor glasburk.
4. Häll på ättikspriten. Pressa ner gurkskivorna som efter ett tag vätskar sig så att det täcker. Sätt på lock och låt stå svalt minst 3 veckor innan du provsmakar. Gurkorna håller sig i mer än ett halvår om de förvaras mörkt och svalt.
Kommentarer
Trackback