VÄSTERÅS

Dags och skörda Västeråsgurkan. Med detta recept blir gurkan riktigt knaprig och håller sig till långt fram på våren om den förvaras svalt.
 
KOKKENS SMÖRGÅSGURKA
 
Bildresultat för SMÖRGÅSGURKA
 
Det här behöver du.
2 kg västeråsgurka
2½ liter vatten
500 g grovt salt, 4 dl
700 g strösocker, knappt 8 dl
1 msk gula senapsfrön
2 tsk vitpeppar
20 dillkronor utan stjälkar
1 bit pepparrot, skivad
2 dl ättiksprit, 12%
 
Så här gör du.

1. Tvätta och borsta gurkorna väl och torka av dem.

2. Rör vatten och salt tills saltet löst sig. Lägg gurkorna i en burk och häll lagen över (gurkorna ska inte pickas). Låt dem ligga 1 dygn.

3. Ta upp gurkorna och skiva dem. Varva gurkskivorna med socker, senapsfrön, vitpeppar, dill och pepparrot i en stor glasburk.

4. Häll på ättikspriten. Pressa ner gurkskivorna som efter ett tag vätskar sig så att det täcker. Sätt på lock och låt stå svalt minst 3 veckor innan du provsmakar. Gurkorna håller sig i mer än ett halvår om de förvaras mörkt och svalt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0