MEDELHAVET

3 msk olivolja
8 vitlöksklyftor, finhackade
1 bit kanelstång, 5 cm eller ½ tsk mald kanel
½ tsk chiliflakes
3 strimlor apelsinskal, ca 5 cm långa
2½ dl vitt vin eller torr vermouth
150 g oliver, gärna gröna och svarta
3 burkar plommontomater à 400 g
800 g filé av kummel, torsk, sej eller kolja
2 tsk salt
500 g ishavsräkor
Gremolata
1 knippe persilja
2 vitlöksklyftor
finrivet skal av 1 citron
Så här gör du.
1. Hetta upp oljan i en gryta och fräs vitlöken tills den blir mjuk. Tillsätt kanel och chili och fräs ytterligare en minut. Skala av 3 strimlor från en vältvättad apelsin med en potatisskalare. Tillsätt skalet, vin och oliver. Krossa tomaterna i handen och tillsätt dem också. Låt alltsammans sjuda 1 timme utan lock. Rör om då och då.
2. Skär fisken i stora bitar och salta dem. Skala räkorna.
3. Gremolata: Finhacka persiljan fint och blanda med pressad vitlök och finrivet citronskal.
4. Strax före servering: Lägg ner fiskbitarna och sjud sakta under lock 5–8 minuter beroende på hur tjocka och stora de är. Tillsätt räkorna.
5. Ta bort apelsinskalstrimlorna, strö över gremolata och servera.