MEDELHAVET

Värm dig med en mustig fiskgryta med spännande kryddning! Vill du ha rätten lite mer matig kan du servera ris eller potatis till.
 
FISKGRYTA FRÅ MEDELHAVET
 
Av: Europapress Foto: Maja Smend
 
Det här behöver du.

3 msk olivolja
8 vitlöksklyftor, finhackade
1 bit kanelstång, 5 cm eller ½ tsk mald kanel
½ tsk chiliflakes
3 strimlor apelsinskal, ca 5 cm långa
2½ dl vitt vin eller torr vermouth
150 g oliver, gärna gröna och svarta
3 burkar plommontomater à 400 g
800 g filé av kummel, torsk, sej eller kolja
2 tsk salt
500 g ishavsräkor

Gremolata
1 knippe persilja
2 vitlöksklyftor
finrivet skal av 1 citron

Så här gör du.

1. Hetta upp oljan i en gryta och fräs vitlöken tills den blir mjuk. Tillsätt kanel och chili och fräs ytterligare en minut. Skala av 3 strimlor från en vältvättad apelsin med en potatisskalare. Tillsätt skalet, vin och oliver. Krossa tomaterna i handen och tillsätt dem också. Låt alltsammans sjuda 1 timme utan lock. Rör om då och då.
2.  Skär fisken i stora bitar och salta dem. Skala räkorna.
3. Gremolata: Finhacka persiljan fint och blanda med pressad vitlök och finrivet citronskal.
4. Strax före servering: Lägg ner fiskbitarna och sjud sakta under lock 5–8 minuter beroende på hur tjocka och stora de är. Tillsätt räkorna.
5. Ta bort apelsinskalstrimlorna, strö över gremolata och servera.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0