VILDA BULLAR

Har du hittat kantareller? Laga en middag som verkligen smakar skog. Får du inte tag i viltfärs kan du använda bland- eller nötfärs.
 

Viltfärsbullar med kantarellpytt

 
 

Det här behöver du.

Viltfärsbullar
500 g viltfärs av t ex hjort, älg eller rådjur
1 ägg
1½ msk koncentrerad kalv- eller viltfond 
1 krm svartpeppar
1½ dl vispgrädde 
2 msk strimlad persilja
smör till stekning 

Pytt

8–10 dl rensade kantareller
2 msk smör 
2–3 morötter
800 g potatis
1 gul lök
1 liten purjolök
3 msk olivolja
salt och nymald svartpeppar
2–3 msk hackad persilja

Tillbehör
riven pepparrot
4 äggulor
rönnbärsgelé eller rårörda lingon

Så här gör du.

1. Viltbullar: Blanda färs, ägg, fond och peppar. Rör i grädden i omgångar. Blanda i persiljan.
2. Rulla färsen till valnötsstora bullar på vattensköljd skärbräda. Bryn bullarna i omgångar runt om. Efterstek utan lock 5–8 minuter. Håll bullarna varma.
3. Pytt: Lägg svampen i en stekpanna och låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt smöret och fräs svampen tills det knäpper i den, 5–10 minuter. Ta upp svampen på en tallrik.
4. Skala morötter, potatis och gul lök och skär dem i små bitar. Ansa purjon och strimla den fint.
5. Stek den gula löken i oljan på medelvärme 3 minuter. Tillsätt morötter och fräs ytterligare 3 minuter.
6. Rör ner potatisen och stek alltsammans cirka 15 minuter eller tills potatisen är nätt och jämnt mjuk. Tillsätt purjon och stek under omrörning ytterligare några minuter.
7. Blanda i svampen och låt allt bli genomvarmt. Salta och peppra. Strö över persiljan. Servera med pepparrot, råa äggulor och gelé eller rårörda lingon.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0