ÄLGJAKT
- 2 liter rönnbär (ca 1 kg)
- 500 g äpplen, syrliga
- 7.5 dl vatten
- 9 dl socker (ca 750 g) per liter avrunnen saft
-
Rönnbären bör helst plockas i början av säsongen, så att de inte är övermogna. Låt vildväxande rönnbär ligga i frysen 2-3 timmar, de blir då mindre kärva i smaken. Bär från sötrönn är större, ljusare och sötare och behöver inte frysas.
-
Rensa och skölj bären väl, frysta behöver inte tinas. Skölj äpplena och skär bort ev skadade delar. Skär äpplena i bitar. Skal och kärnhus ska vara med. Koka upp vattnet. Lägg i bär och frukt och koka under lock tills bären är mjuka, 10-15 min. Kläm ev sönder bären mot kanten på grytan. Häll massan i en silställning och låt den självrinna 20-30 min. Gör ev ett pektinprov.
-
Mät upp saft och socker. Koka saften 2-3 min utan lock. Tag grytan från värmen, tillsätt sockret, lite i taget och rör tills det är löst. Koka upp och koka kraftigt utan lock ca 10 min. Gör ett geléprov. Tag grytan från värmen, låt stå ca 5 min och tag bort hinnan som bildas. Ös upp geléet i rena varma geléglas eller i små glasburkar med lock. Fyll dem ända upp till kanten, geléet krymper när det svalnat. Sätt genast på lock.
-
Obs! Koka inte marmeladen/gelén för länge sedan sockret satts till. Då blir pektinet förstört och marmeladen/gelén seg och mörk genom att vattnet kokar bort och sockret blir brunt som karamell. Om det finns tillräckligt med pektin i fruktmassan är det lagom med 10-15 minuters kraftig kokning utan lock. Gör ev ett geléprov, se nedan. Pektinprov - gelé: Blanda 1 tsk avrunnen sur saft med samma mängd starksprit, t ex brännvin, T-sprit. Om det bildas mjuka geléklumpar efter 1/2-1 minut är pektinhalten tillräcklig. Tillsätt annars pektinpreparat enligt bruksanvisning.