ÄLGJAKT

Snart landar det på bordet en god älgstek, med gräddsås, smörstekta skogssvampar och en god rönnbärsgele.
 
KOKKENS RÖNNBÄRSGELE
 
Bildresultat för RÖNNBÄRSGELE
 
Det här behöver du.
  • 2 liter rönnbär (ca 1 kg)
  •  500 g äpplen, syrliga
  •  7.5 dl vatten
  •  9 dl socker (ca 750 g) per liter avrunnen saft
Så här gör du.
  1. Rönnbären bör helst plockas i början av säsongen, så att de inte är övermogna. Låt vildväxande rönnbär ligga i frysen 2-3 timmar, de blir då mindre kärva i smaken. Bär från sötrönn är större, ljusare och sötare och behöver inte frysas.

  2. Rensa och skölj bären väl, frysta behöver inte tinas. Skölj äpplena och skär bort ev skadade delar. Skär äpplena i bitar. Skal och kärnhus ska vara med. Koka upp vattnet. Lägg i bär och frukt och koka under lock tills bären är mjuka, 10-15 min. Kläm ev sönder bären mot kanten på grytan. Häll massan i en silställning och låt den självrinna 20-30 min. Gör ev ett pektinprov.

  3. Mät upp saft och socker. Koka saften 2-3 min utan lock. Tag grytan från värmen, tillsätt sockret, lite i taget och rör tills det är löst. Koka upp och koka kraftigt utan lock ca 10 min. Gör ett geléprov. Tag grytan från värmen, låt stå ca 5 min och tag bort hinnan som bildas. Ös upp geléet i rena varma geléglas eller i små glasburkar med lock. Fyll dem ända upp till kanten, geléet krymper när det svalnat. Sätt genast på lock.

  4. Obs! Koka inte marmeladen/gelén för länge sedan sockret satts till. Då blir pektinet förstört och marmeladen/gelén seg och mörk genom att vattnet kokar bort och sockret blir brunt som karamell. Om det finns tillräckligt med pektin i fruktmassan är det lagom med 10-15 minuters kraftig kokning utan lock. Gör ev ett geléprov, se nedan. Pektinprov - gelé: Blanda 1 tsk avrunnen sur saft med samma mängd starksprit, t ex brännvin, T-sprit. Om det bildas mjuka geléklumpar efter 1/2-1 minut är pektinhalten tillräcklig. Tillsätt annars pektinpreparat enligt bruksanvisning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0