SOPPA
Minestronesoppa med krutonger

1 gul lök
1 morot
ca 200 g rotselleri
400 g potatis
ca 500 g blandfärs
2 msk olivolja
1 dl rött matlagningsvin
1 tsk torkad timjan
1 burk krossade tomater
1 liter vatten
3 msk kalvfond/2 buljongtärningar
2 dl soppnudlar
3 krm salt
3 krm grovmalen svartpeppar
ev 1 tsk honung
1 pkt baguette
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
Så här gör du.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och finhacka löken. Skala och tärna morot, rotselleri och potatis. Stek allt tillsammans med färsen i omgångar i olja i en stekpanna och lägg sen över i en kastrull. Häll i matvin och låt det ånga av.
- Tillsätt timjan, krossad tomat, vatten och fond/buljong. Låt allt koka i ca 15 minuter underlock.
- Gör krutonger. Dela baguetterna i tre delar på längden. Skär den sen i tärningar. Lägg på en plåt, gärna med bakplåtspapper och ringla överolja. Salta och laga i ugn ca 10 min.
- Tillsätt pastan till soppan och fortsätt att koka tills pastan är klar.
- Smaka av med salt, peppar och ev honung. Späd med vatten om soppan blivit för tjock.
- Servera med krutonger.
Tips
Om du vill ha mat med dig till lunchlådan bör du inte koka pastan direkt i soppan då den fortsätter att svälla. Koka den istället bredvid och lägg den i soppan när den är färdigkokt.
LÖVBIFF
Krämig lövbiffsgryta med dragon och dijonsenap

4 port ris
ca 500 gram nötinnanlår i bit
1 gul lök
250 g morötter
1 broccoli
2 tsk olivolja
0,5-1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
0,25 solovitlök
1 dl crème fraiche
1 dl vatten
1 tsk dragon
1 msk dijonsenap
Så här gör du.
- Koka riset enligt anvisningarna på paketet.
- Strimla köttet. Skala och strimla löken och morötterna. Skär broccolin i små buketter och strimla stammen.
- Fräs grönsakerna i hälften av oljan i en stekpanna. Ta upp och lägg på ett fat.
- Häll i resterande mängd olja och fräs köttet snabbt i samma stekpanna tillsammans med salt och peppar. Lägg på fatet med grönsaker.
- Vispa ihop skalad och pressad vitlök, crèmefraiche, vatten, dragon och dijonsenap. Häll ner i stekpanna och låt allt koka upp. Häll i kött och grönsaker. Smaka av med ev mer senap och dragon.
- Servera.
KÖTTFÄRS

4 msk ströbröd
1,5 dl mjölk
1 gul lök
2 msk tomatpuré
1 ägg
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
ca 600 blandfärs
1 pkt krossad tomat
1 tsk oregano
1 tsk honung
2 krm salt
2 krm grovmalen svartpeppar
4 port pasta
250 g morötter
Så här gör du.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda samman ströbröd och mjölk i en skål, låt svälla ca 5 min. Under tiden kan du skala och riva löken. Blanda lök, tomatpuré, ägg, salt och peppar i en skål. Rör sen ner i ströbrödet. Rör i färsen och blanda noga. Platta ut färsen i en ugnsfast form och laga i ugn ca 30 min. När det är 10 min kvar så häller du på tomatsåsen.
- Rör ihop krossad tomat, oregano, honung, salt och peppar.
- Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
- Skala och riv morötterna.
- Servera
- Om du vill skulle du kunna göra en vinägrett till din morotssallad. Rör bara ihop 1 msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger, salt, peppar och 0,5 tsk torkad basilika.
POTATISBULLAR
Potatis-, dill- och currybiffar

2 ägg
2 msk smör, smält
1 kruka dill, hackad
½ msk curry
2 vitlöksklyftor, pressade
1 spansk peppar, urkärnad och strimlad
havssalt
2 dl riven kokos
kokosfett till stekning
3 msk skuren färsk gräslök
2 dl grekisk yoghurt
havssalt
nymald vitpeppar
2. Skala potatisen och mosa den med en gaffel. Blanda potatismoset med ägg, smör, dill, curry, vitlök och spansk peppar och smaka av med salt. Ställ åt sidan att kallna.
3. Gräslöksyoghurt: Blanda ingredienserna. Salta och peppra.
5. Fräs bullarna i kokosfettet på medeltemperatur tills de blivit gyllene.
POTATIS

3 vitlöksklyftor
olja eller smör till stekning
1 l gräddmjölk
ca 3 tsk salt
nymald svartpeppar
1½ kg mjölig potatis
1 påse gratängost à 200 g, eller annan smakrik ost
2. Tillsätt mjölk, grädde, salt och peppar. Mjölken ska nästan kännas översaltad. Koka upp.
3. Skiva under tiden potatisen mycket tunt, gärna på mandolin. Lägg ner den i grytan.
4. Sätt ugnen på 200°.
5. Sjud blandningen tills gräddmjölken tjocknar. Smaka av.
6. Smörj en riktigt stor ugnsform. Häll blandningen i formen och strö osten över. Man kan också trycka ner lite av osten i gratängen.
7. Grädda gratängen 30–40 minuter i nedre delen av ugnen tills potatisen är mjuk och osten fått fin färg.
STEKPÅSE
Höstens svenska äpplen kan tas tillvara i mer än söta efterrätter, till fläskkött är friska och söta äpplen jättegott. I detta recept har man förutom karrén valt att ha med lite välrökt sidfläsk för att ge rätten ytterligare en smakdimension.
HELSTEKT KARRÉ MED SIDFLÄSK OCH ÄPPLEN

Ingredienser:
1 hel fläskkarré utan ben, ca 1 kg
2 äpplen
2 gula lökar
100 g rökt sidfläsk
½ kruka salvia
2-3 msk smör
1 dl vitt vin
1 stekpåse
½ kruka salvia
1/2 dl vispgrädde
1-2 tsk god gelé, t ex vinbär
salt och nymald svartpeppar
Tillbehör:
Potatispuré
Sallad
Så här gör du.
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär äpplena och löken i klyftor.
Tärna fläsket och bryn det lätt utan fett i en panna.
Salta och peppra köttet ordentligt och bryn det snabbt runtom i lite av smöret. Lägg in det i stekpåsen och placera den i en ugnsform. Lägg in äpplen, lök, brynt fläsk och bladen från salvian runtom. Lägg på ett par klickar smör och tillsätt vinet. Förslut påsen med klämman som följer med och klipp några små hål i påsen. Sätt in formen i ugnen tills kötter når en innertemperaturen av 80 grader. Öppna påsen och sila försiktigt skyn i en kastrull. Låt skyn koka ner till hälften. Red med lite grädde och smaka av med salt och peppar och en klick gelé.
Servera köttet dekorerad med salvia tillsammans med skyn och med en god potatispuré samt sallad.
ÄPPLEN

BULLE PÅ NYTT SÄTT

3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk stött kardemumma
1⁄2 dl mjölk
Garnering
2 msk pärlsocker
Fyllning
200 g smör
2 tsk vaniljsocker 1⁄2 dl florsocker
4 tsk kanel
Så här gör du.
1. Sätt ugnen på 250°. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma. Rör ner blandningen försiktigt och tillsätt mjölken. Rör varsamt till en jämn smet.
4. Bred ut smeten i långpannan och strö över pärlsocker. Grädda genast i nedre delen av ugnen cirka 5 minuter.
5. Strö lite socker över kakan och stjälp genast upp den på papper eller bakduk. Dra av papperet. Om det inte lossnar – pensla papperet med lite kallt vatten.
6. Fyllning: Blanda samman rumstempererat smör, vaniljsocker, florsocker och kanel och bred över den varma kakan. Rulla ihop från kortsidan, rulla ett bakplåtspapper om rulltårtan och låt den ligga med skarven nedåt. Skär i skivor.
KORV
KOKKENS CHORIZOGRYTA.

4 port bulgur
3 chorizo
1 broccoli
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 krm ingefära
0,5-1 tsk curry
2 msk smör
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
2 msk mango chutney
2-3 krm salt
1-2 krm vitpeppar
Så här gör du.
- Koka bulgur enligt anvisningarna på paketet.
- Slanta korven. Dela broccolin i mindre buketter, spara stjälken. Skala lök och vitlök.
- Finhacka löken och riv vitlöken. Stek korv, lök, vitlök med ingefära och curry i smör i en stekpanna tills allt har fått fin färg. Lägg över i en gryta.
- Häll i crème fraiche, vatten och mango chutney. Låt alltihop koka upp.
- Lägg i broccolin i grytan och låt allt puttra under lock i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
HET LUNCHLÅDA

1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
0,5-1 röd chili eller för den som vågar, habanero
1 msk raps/matolja
ca 500 g blandfärs
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
3 krm malen koriander
1 förp krossade tomater
2 dl vatten
1 tsk salt
ev 1 krm svartpeppar
1 burk vita bönor
1 msk honung
- Skala och hacka den gula löken. Kärna ut och tärna paprikan. Skala och pressa vitlöken, hacka chilin fint. Stek allt i en gryta med olja.
- Tillsätt köttfärsen och bryn den. När köttfärsen börjar få färg rör i paprikapulver, spiskummin och koriander, fortsätt steka. Rör om hela tiden så att inget bränns.
- Häll i de krossade tomaterna och vatten. Koka upp och krydda med salt och peppar. Sjud i ca 5 min.
- Tillsätt bönorna till grytan. Låt bönorna koka med i ca 5 minuter. Smaka av med honung.
- Tips: Behåll kärnorna i chilin om du vill ha mer hetta. Har du rökt paprikakrydda? Använd gärna den istället för vanligt paprikapulver.
ÄPPLEN

1 tsk riven färsk ekologisk ingefära
2 dl vatten
saft och skal från 1 ekologisk citron
1/2 kg syltsocker
2. Låt sjuda under omrörning cirka 30 minuter. Ta grytan från värmen och skumma av. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara kallt.
PERSISK LUNCHLÅDA
Persisk vegetarisk gryta

75 g torkade tranbär
1 rotselleri, ca 500 g
1 stor morot
2 rödlökar
2 selleristjälkar
2 msk rapsolja
2 tsk stötta korianderfrön
2 tsk stött spiskummin
½ tsk chiliflakes
100 g torkade aprikoser
½ krm saffran
1 grönsaksbuljongtärning
1 liten aubergine, 200 g
1 liten butternutsquash
saft av 1 citron
1 kruka mynta
30 g rostade mandelspån
2. Skala rotselleri och morot och skär i tärningar. Hacka löken grovt. Skiva selleristjälkarna i 1 cm tjocka bitar.
3. Fräs rotselleri, morot, lök och selleristjälkar i en gryta i oljan cirka
5 minuter. Tillsätt kryddorna och aprikoserna och fräs ytterligare några minuter. Blanda saffran med 1 liter kokande vatten och buljongtärning. Häll det sedan i grytan och låt sjuda cirka 10 minuter.
4. Skär auberginen i bitar. Skala butternutsquashen och skär i 2 cm stora tärningar. Blanda ner i grytan och låt sjuda ytterligare 10 minuter. Smaka av med citronsaft. Tillsätt couscousen och koka 5 minuter tills allt är riktigt varmt.
5. Garnera med mynta och mandel.
PÄRER

4 msk smält ekologiskt smör
Ev. 3 dl riven ekologisk ost (om du inte vill ha ost i kan du använda lite mera smör).
Salt och peppar
Lägg potatisskivorna i tunna lager i en ugnsfast form, varva ev. med några lager med ost. Salta och peppra.
VEGETARISKT

1 ekologisk röd lök
2 ekologiska ägg
3 msk ekologisk vetemjöl
Salt och peppar
2 msk ekologiskt smör till stekning
Forma smeten till biffar och stek dessa i smör, ca 6 min på vardera sida.
PASTAPYTT
GNOCCHIPYTT MED RENSKAV

400 g älgskav eller renskav eller gärna souvas (rökt skav)
2 gula lökar
Smör/olja
Salt och peppar
Cocktailtomater
TOAST

ÄNNU MERA KNÄCKEBRÖD

1 dl solroskärnor
1 dl krossat bovete
1–1½ tsk salt
½ dl linfrön
½ dl sesamfrön
1 tsk mörkt muscovadoråsocker (kan uteslutas)
1 ägg
½ dl rapsolja
2 dl kokande vatten
2. Grädda kakorna mitt i ugnen cirka 20 minuter. Låt svalna på galler innan de bryts i bitar.
MERA KNÄCKE

3½ dl ljummet vatten
2 dl blandade frön, t ex linfrön
och sesamfrön
1 msk hel kummin
½ tsk salt
2 msk farinsocker
2 dl rågsikt
ca 4 dl vetemjöl
vallmofrön, gärna svarta
2. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 20 bitar. 3. Kavla ut bitarna till runda kakor, 2–3 mm tjocka. Strö på vallmofrön och kavla fast dessa med hjälp av en kruskavel.
4. Grädda mitt i ugnen, 5–7 minuter tills kakorna har fått fin färg. Låt svalna på galler.
KNÄCKE

ca 30 bitar
25 g jäst
2½ dl ljummet vatten
2 msk brödsirap
2 dl riven lagrad ost, t ex präst eller svecia
1 dl havrekli
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
ca 5 dl vetemjöl
Garnering
flingsalt
Så här gör du.
1. Smula jästen i en skål och häll på vattnet. Rör tills jästen löst sig. Blanda i sirapen och osten. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa under duk cirka 45 minuter.
2. Sätt ugnen på 175°. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla ut till tunna kakor på bakplåtspapper. Lägg på plåt.
3. Skär eller sporra ut rutor och strö över lite flingsalt.
4. Grädda mitt i ugnen 20–25 minuter. Låt svalna på galler.
KYCKLING

4-6 stora ekologiska kycklingklubbor
500 g ekologisk potatis
4 vitlöksklyftor
2 ekologiska rödlökar
3 ekologiska paprikor i olika färger
2 dl ekologiska svarta el gröna oliver med kärna av god kvalitet
100 g god ekologisk salami i skivor
2 msk torkad rosmarin
1-2 msk ekologisk olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar
lite färsk rosmarin till dekoration
Parmesansås:
2 dl ekologisk crème fraiche
1 riven vitlöksklyfta
1 dl fint riven parmesan
ekologisk olivolja
salt och nymalen svartpeppar efter smak
Så här gör du.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Tvätta och skiva potatisen.
- Hacka vitlöken grovt. Klyfta löken och paprikan och blanda allt med oliver och salami i en långpanna.
- Lägg kycklingklubborna ovanpå och tryck ner dem i grönsaksblandningen. Krydda ordentligt med rosmarin, salt och peppar och ringla över lite olivolja.
- Baka i mitten av ugnen cirka 30-35 minuter tills klar köttsaft sipprar ut när du skär i tjockaste delen på kycklingklubban. Dekorera gärna med färsk rosmarin.
- Blanda crème fraiche, vitlök och riven parmesan i en liten kastrull och sjud till en sås på medelvärme ett par minuter. Smaka av med salt och peppar, droppa över lite olivolja och bjud såsen till.
BOLLAR

500 g nötfärs
1 ägg
¾ dl kallt vatten
½ vitlöksklyfta, pressad
1 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
rivet skal av ½–1 citron
1 dl hackad persilja
Tomatsås
1 burk krossade tomater, 400 g
1 dl vatten
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk socker
Tillbehör
Spaghetti
Så här gör du.
1. Koka upp alla ingredienserna till tomatsåsen i en låg och vid kastrull.
2. Blanda alla ingredienser till färsen. Forma med vattensköljda händer ca 14 bullar och lägg ner dem direkt i den kokande såsen. Låt sjuda under lock ca 10 min.
3. Koka spaghettin och servera till köttfärsbollarna.
LAKTOS OCH GLUTENFRITT
Chokladkaka utan gluten och mjölk

225 g mjölkfritt margarin
6 ekologiska ägg
1 dl ekologiskt strösocker
2.Klä botten på en form med bakplåtspapper, helst en form med löstagbar kant.
3.Smält chokladen och smöret tillsammans i en skål över ett vattenbad. Rör runt tills allt har smält och ta så av skålen från vattenbadet och ställ den åt sidan.
4.Vispa ägg och socker pösigt.
5.Rör försiktigt ner äggblandningen i den avsvalnade chokladblandningen.
6.Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 15-20 minuter.
Servera ev. kakan med lite crème fraiche eller vaniljglass och färska bär.
MATBRÖD

100 gram jäst
1 dl olja
1 msk salt
1 dl sirap
1 kg ekologiskt vetemjöl
400 gram ekologiskt fullkornsmjöl
2 dl kokos
1 dl ekologiskt havregryn
2 dl solrosfrön
2 dl linfrön
Forma degen till 20 runda bollar och tryck till varje bulle lite. Låt bullarna jäsa i 15 min.
Baka bullarna i ugnen på 220 grader i 20 min.
Frys ev. några av bullarna direkt efter de svalnat så bevarar de smaken av nybakat längre.
BLOMKÅL

100 gram ekologiskt smör
100 gram ekologiskt vetemjöl
½ liter ekologiskt mjölk
4-6 ekologiska ägg
Salt
Rör ner den kokta blomkålen i mjölkblandningen och häll det hela i en ugnsfast form.
Ställ in blomkålsgratängen i ugnen på 200 grader i 30-45 min.
HUSMANSKOST FRÅN PORTUGAL
Fläskfilé med musslor från Portugal – Carne de porco á alentejana

1 nät färska hjärtmusslor
Marinad:
2 dl halvtorr sherry eller portvin
2 vitlöksklyftor
2 tsk rökt paprikapulver, alt vanligt
1 krm mald kryddnejlika
1 tsk salt
Gryta:
2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
4 stora tomater
1 litet knippe hackad bladpersilja
(1/2 kruka koriander till garnering)
Tillbehör:
potatis
2. Häll sherry eller portvin i en skål.
3. Skala och krossa vitlöken lätt och tillsätt den tillsammans med paprikapulver, kryddnejlikor, salt och peppar.
4. Häll det över köttet. Marinera det i kylen en timme.
5. Ta musslorna ur nätet och lägg dem i en balja eller diskho med kallt vatten. Släng de som är trasiga.
6. Skala och hacka lökarna och vitlöken och bryn det i oljan en panna utan att det tar färg. Lägg över i en stor gryta.
7. Hacka tomaterna och lägg i dem tillsammans med persiljan och låt det sjuda på svag värme i cirka 15 minuter under lock så tomaterna saftar sig.
8. Tag upp köttet ur marinaden och spara den. Bryn köttbitarna runtom så de får lite färg.
9. Lägg dem i grytan, häll i marinaden och lägg på locket. Låt det sjuda i cirka 8-10 minuter tills köttet är genomstekt men inte för torrt.
10. Koka upp 1 liter vatten med 1 tsk salt i en stor gryta och häll i musslorna.
11. Koka på stark värme under lock tills musselskalen öppnat sig, cirka 2-3 minuter. Släng de som inte öppnat sig.
12. Tillsätt musslorna med skal i grytan. Rör om och smaka av med salt och peppar.
VARM MACKA

400 g nötfärs
1 ägg
2 msk vatten
1 liten riven lök
1 msk kapris, hackade
2 msk hackade rödbetor
salt
peppar
4 råa lökringar
4 råa äggulor
2. Dela smeten i 4 lika stora delar och forma varje del till en fyrkantig biff direkt på varsitt bröd.
3. Stek biffarna med köttsidan neråt i 25 g smör.
4. Lägg i ytterligare lite smör i pannan och vänd biffarna så de steks med brödsidan nedåt. Salta och peppra. Då brödet är gyllene och knaprigt så tas biffen upp ur pannan och läggs på en varm tallrik.
5. Dekorera med lökringar och rå äggula.