HUSMANSKOST FRÅN PORTUGAL
Om ni har turistat i Portugal. Ett spännande recept på portugisisk husmanskost. Fläskfilé och hjärtmusslor blir en underbar smakkombo i denna gryta.
Fläskfilé med musslor från Portugal – Carne de porco á alentejana

Det här behöver du.
700 g fläskfilé
1 nät färska hjärtmusslor
Marinad:
2 dl halvtorr sherry eller portvin
2 vitlöksklyftor
2 tsk rökt paprikapulver, alt vanligt
1 krm mald kryddnejlika
1 tsk salt
1 nät färska hjärtmusslor
Marinad:
2 dl halvtorr sherry eller portvin
2 vitlöksklyftor
2 tsk rökt paprikapulver, alt vanligt
1 krm mald kryddnejlika
1 tsk salt
nymald svartpeppar efter smak
Gryta:
2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
4 stora tomater
1 litet knippe hackad bladpersilja
(1/2 kruka koriander till garnering)
Tillbehör:
potatis
Gryta:
2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
4 stora tomater
1 litet knippe hackad bladpersilja
(1/2 kruka koriander till garnering)
Tillbehör:
potatis
Så här gör du.
1. Putsa och skär köttet i bitar cirka 2 x 2 centimeter stora. Lägg det i en skål.
2. Häll sherry eller portvin i en skål.
3. Skala och krossa vitlöken lätt och tillsätt den tillsammans med paprikapulver, kryddnejlikor, salt och peppar.
4. Häll det över köttet. Marinera det i kylen en timme.
5. Ta musslorna ur nätet och lägg dem i en balja eller diskho med kallt vatten. Släng de som är trasiga.
6. Skala och hacka lökarna och vitlöken och bryn det i oljan en panna utan att det tar färg. Lägg över i en stor gryta.
7. Hacka tomaterna och lägg i dem tillsammans med persiljan och låt det sjuda på svag värme i cirka 15 minuter under lock så tomaterna saftar sig.
8. Tag upp köttet ur marinaden och spara den. Bryn köttbitarna runtom så de får lite färg.
9. Lägg dem i grytan, häll i marinaden och lägg på locket. Låt det sjuda i cirka 8-10 minuter tills köttet är genomstekt men inte för torrt.
10. Koka upp 1 liter vatten med 1 tsk salt i en stor gryta och häll i musslorna.
11. Koka på stark värme under lock tills musselskalen öppnat sig, cirka 2-3 minuter. Släng de som inte öppnat sig.
12. Tillsätt musslorna med skal i grytan. Rör om och smaka av med salt och peppar.
2. Häll sherry eller portvin i en skål.
3. Skala och krossa vitlöken lätt och tillsätt den tillsammans med paprikapulver, kryddnejlikor, salt och peppar.
4. Häll det över köttet. Marinera det i kylen en timme.
5. Ta musslorna ur nätet och lägg dem i en balja eller diskho med kallt vatten. Släng de som är trasiga.
6. Skala och hacka lökarna och vitlöken och bryn det i oljan en panna utan att det tar färg. Lägg över i en stor gryta.
7. Hacka tomaterna och lägg i dem tillsammans med persiljan och låt det sjuda på svag värme i cirka 15 minuter under lock så tomaterna saftar sig.
8. Tag upp köttet ur marinaden och spara den. Bryn köttbitarna runtom så de får lite färg.
9. Lägg dem i grytan, häll i marinaden och lägg på locket. Låt det sjuda i cirka 8-10 minuter tills köttet är genomstekt men inte för torrt.
10. Koka upp 1 liter vatten med 1 tsk salt i en stor gryta och häll i musslorna.
11. Koka på stark värme under lock tills musselskalen öppnat sig, cirka 2-3 minuter. Släng de som inte öppnat sig.
12. Tillsätt musslorna med skal i grytan. Rör om och smaka av med salt och peppar.
Garnera med koriander om ni tycker om det. Servera ugnsrostad potatis till.
Kommentarer
Trackback