PAJDAX
1 pajbotten (köp färdig eller gör en själv)
1 stor lök
3 purjolökar
3 ägg
1,5 dl mjölk
6 msk crème fraiche
Salt och peppar
Lägg pajbottnen i en pajform. Hacka lök och purjolök, fördela över pajbottnen. Vispa ägg, mjölk, crème fraiche, salt och peppar. Häll ner äggblandningen i pajformen och strö bacontärningarna på toppen.
Ställ in pajen på 220 grader i ca 45 min.
MARINERAT
½ kruka färsk basilika
1 vitlöksklyfta
2 dl soltorkade tomater
3 msk olivolja
2 dl rödvin
Salt och peppar
Skär bort fett och senor från köttet. Lägg köttet i en påse och häll i marinaden. Stäng igen påsen och låt ligga minst 1 timme innan tillagning.
Häll ner marinaden och köttet i en ugnsfast form och låt köttet rinna av lite. Ta upp köttet och stek det på alla sidor i en stekpanna. Lägg tillbaka köttet i formen och vänd det i marinaden. Stek i ugnen på 200 grader i 20-25 min. Ta ut köttet och låt det vila några minuter innan servering.
RABARBER
3 rabarber
100 g rörsocker
100 g blandad sallad
1 rödlök
50 g fetaost
Timjan
Skölj rabarbern och skär bort toppen och botten. Skär rabarberstjälken i mindre bitar och lägg dem i en gryta tillsammans med rörsocker. Värm upp och låt sjuda på svag värme tills sockret smält och rabarberbitarna börjar mjukna (de får inte bli för mjuka).
Strimla rödlöken i tunna skivor och hacka mandlarna.
Blanda alla ingredienserna i en skål.
Salladen passar utmärkt som tillbehör till de flesta rätter.
LAX
250 gram lax
3 gelatinblad
Saften från en halv citron
2 dl crème fraiche (minimum 18%).
3 msk färsk dill (hackad)
Salt och peppar
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Mosa laxen med en gaffel.
Ta upp de upplösta gelatinbladen ur vattnet och smält dem i en kastrull på svag värme. Rör ner citronsaften, dillen, laxen och crème fraichen.
Salta och peppra efter smak. Häll upp moussen i en stor skål eller i mindre portionsformar. Täck med plastfolie och ställ in i kylskåpet i minst 3 timmar.
Vänd upp den stelnade moussen på en tallrik/tallrikar (använd ev. en kniv för att frigöra moussen från skålen).
Dekorera med t.ex. citronskivor, tomatklyftor och/eller ägg.
TOMATER
½ dl olivolja
1–2 tsk råsocker
1–2 tsk flingsalt
nymald svartpeppar
färsk mynta
färsk basilika
1. Skär tomaterna i olika stora bitar och lägg upp på ett serveringsfat. Ringla över olivolja.
2. Strö råsocker och flingsalt över tomaterna och dra över några varv med svartpepparkvarnen. Låt tomaterna stå och dra i en halvtimme.
3. Garnera med örterna.
GRILLAT 3
Marinerad biff med hasselbacksrödbetor och tzatzikismör
1 dl olivolja
1 tsk grillkrydda
1–2 vitlöksklyftor
2 tsk kinesisk soja
2 tsk rödvinsvinäger
2 kvistar rosmarin
Tzatzikismör
70 g grovt riven gurka
100 g smör, mjukt
2 krm salt
1 vitlöksklyfta, finhackad
nymald svartpeppar
Hasselbacksrödbetor
1 knippe rödbetor, 600–700 g, gärna små
30 g smör
2 msk ströbröd
Så här gör du.
1. Blanda marinaden. Lägg ner biffarna, vänd runt så att marinaden kommer åt alla bitar. Låt marinera 1 timme.
2. Tzatzikismör: Lägg gurkan i en sil och salta. Låt stå 10–15 minuter. Vispa upp smöret. Pressa ur allt vatten ur gurkan och vänd ner den samt vitlöken i smöret. Vrid över lite peppar.
3. Sätt ugnen på 200°.
4. Hasselbacksrödbetor: Skala rödbetorna och skåra ena sidan ca 1 cm djupt och med 1–2 millimeters mellanrum mellan skårorna. Lägg rödbetorna med skårorna uppåt i en ugnsform, gärna med grovt havssalt i botten. Smält smöret och pensla över rödbetorna, strö över ströbrödet. Baka mitt i ugnen i 35–40 minuter.
5. Grilla biffarna cirka 2 minuter per sida över het glöd. Servera med tillbehören.
SCHNITZEL
Fläskschnitzel med fräsch potatissallad med kapris och primörer
Schnitzel:
4 skivor fläskschnitzel eller benfri fläskkarré
2 ägg
0,5 dl mjöl
ströbröd
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Primörpotatissallad:
1 kg potatis, gärna färsk potatis
3 msk olja
saft från 1/2 citron
1/2 kruka persilja, hackad
2 msk kapris
1 knippe salladslök
blandade lätt kokta primörer efter säsong
Tillbehör:
Citronklyftor
Persilja
Gör potatissalladen: Koka primörerna hastigt i lättsaltat vatten så att de behåller sin krispighet och fräschör. Hacka salladslöken. Lös upp buljong i lite varmt vatten. Blanda med olja, citronsaft, salladslök, persilja och avrunnen kapris. Skiva potatisen och blanda försiktigt med dressingen och primörerna.
Stek schnitzlarna i smör eller neutral olja i medelvarm panna, cirka 4 minuter på varje sida tills de är gyllenbruna.
GRILLAT 2
Club Stek
4 skivor clubstek
salt
nymalen svartpeppar
Örtigt vitlökssmör
1 hel vitlök
olivolja
salt
nymalen svartpeppar
150 g smör
4 msk färsk finhackad dragon
4 msk färsk finhackad persilja
Tryffelsmör
4 port
150 g smör
3 msk olivolja
3 tsk tryffelolja
salt
nymalen svartpeppar
Hett harrisasmör
4 port
150 g smör
3 msk olivolja
1 msk harrisa
2 klyftor vitlök
salt
nymalen svartpeppar
Kryddsmör med italienska smaker
4 port
150 g smör
3 msk olivolja
2 msk hackad basilika
2 tsk sardellkräm
4 soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
salt
nymalen svartpeppar
Så här gör du.
Club Stek
Snitta clubstekarna, krydda med salt och peppar och grilla det rött, rosa eller genomstekt är helt upp till dig.
Örtigt vitlökssmör
Dela vitlöken i två delar tvärsöver klyftorna. Placera på en bit folie och ringla över olivolja, salt och peppar. Vi ihop noga och lägg på grillen tills klyftorna är helt mjuka. Låt den färdiggrillade vitlöken svalna och pressa sedan ut klyftorna och blanda med det rumsvarma smöret och de hackade örterna. Vill du kan du byta ut örterna mot en bit St Agur ost!
Tryffelsmör
Vispa smör tillsammans med olja, salt och peppar. Lägg på bakplåtspapper och forma till en korv. Lägg in kylen för att stelna. Tips! Får du tag på färsktryffel så riv ner i smöret och du har ett riktigt drömsmör!
Hett harrisasmör
Lägg smör, olivolja och harrisa i en skål. Pressa i vitlök. Vispa samman och smaka av med salt och peppar. Lägg på bakplåtspapper och forma till en korv. Lägg in i kylen för att stelna.
Kryddsmör med italienska smaker
Lägg smör, olivolja, basilika och sardellkräm i en skål. Hacka tomater fint och lägg i. Press i vitlök. Vispa samman och smaka av med salt och peppar. Lägg på bakplåtspapper och forma till en korv. Lägg in i kylen för att stelna.
GRILLAT 1
- 4 stora kycklingbröst
- Caj P caramba grillolja
- salt
Salsa
- 2 stora mogna tomater, urkärnade och hackade
- ca 300 gram svarta bönor (färdigkokta, på burk eller tetra)
- 1 stor rödlök, hackad
- 1 grön paprika, urkärnad och finhackad
- 1-2 röda spetspaprikor, beroende på storlek
- 1 burk majskorn, avrunna
- 1-2 jalapeno, urkärnade och finhackade
- 2 dl tärnad frukt, som t ex ananas, mango eller melon
- 1 lime (saften)
- 1/2 apelsin (saften)
- 2 msk olivolja
- 1 kruka färsk koriander, hackad
Jalapeno majonnäs
- 2 dl majonnäs
- Ca 1 tsk tabasco (jalapenosmak)
1. Förbered grillen och pensla kycklingen med Caj P grillolja.
2. Hacka alla ingredienserna till salsan (förutom de svarta bönorna) och blanda samman. Pressa i saften från limen och smaka av med salt och peppar.
3. Rör samman majonnäs, apelsinjuice och tabasco. Smaka av med salt.
4. Grilla kycklingen på medelvarm grill och pensla med mer grillolja under grillningen. Servera den nygrillade kycklingen med salsa, majonnäs och gärna lite tortillachips som tillbehör.
VETE
75 g smält margarin
100 g jäst
2 dl mjölk
1 tsk salt
50 g socker
1 ägg
1 tsk kardemumma
Dela degen i två delar och forma varje del till en stor bulle, som läggs till att vila i 15 min. Rulla degarna till två ”korvar” och dela varje ”korv” i 15 lika stor delar, forma dessa till små bullar och lägg upp på en smord plåt. Låt nu bullarna jäsa under en kökshandduk i 20 min, på ett varmt ställe. Då bullarna jäst klart ställs de in mitt i ugnen på 200 grader i ca 12 min, detta tillsammans med en kopp vatten. Ugnen skall förvärmas.
HUSMANS
1 stor riven lök
Svinkött i tärningar
2 msk paprikapulver
1 korg med färska champinjoner
1 paket korv
2. Tillsätt ½ av buljongen och låt grytan småkoka i 3-5 min.
3. Om champinjonerna är stora så dela dem i lite mindre bitar, men inte för små. Skiva korven i ca 2 cm tjocka skivor. Tillsätt champinjonerna och korven till grytan.
4. Låt grytan stå och puttra tills allt är genomvärmt. Red grytan med ex. maizena vid behov.
Servera korvgrytan med ris och grönsallad.
ÄPPLEN
8-10 matäpplen
1 vaniljestång (spara vaniljfröna till grädden)
2-3 kanelstänger
3 dl vatten
Rostade havregryn:
25 g smör
3 dl havregryn
2 msk socker
¼ liter grädde
Hackad choklad
Skala äpplena och skär bort kärnhusen. Tärna fruktköttet och lägg i en kastrull tillsammans med vatten, vaniljstången och kanelstängerna. Koka upp och låt koka tills det är som en gröt. Låt svalna. Man kan ev. använda färdigköpt äppelmos.
Rostade havregryn:
Smält smöret. Häll i havregrynen och sockret. Rosta tills grynen är gyllenbruna. Ställ åt sidan och låt svalna
Vispa grädden och rör i vaniljfröna.
Lägg äpplemosen och havregrynen i flera lager i en skål. Dekorera med vispad grädde och chokladspån.
MIDSOMMARSNITTAR.
½ avokado
2 msk crème fraiche
25 - 75 gram stenbitsrom
Dill
TOMATOS
Lite olivolja
2 tsk hackad färsk basilika
2 tsk hackad färsk rosmarin
Salt och peppar
Sätt in tomaterna i ugnen i ca 15 min, tills de börjar bli mjuka.
Servera tomaterna som tillbehör eller som en egen förrätt.
GOTT BRÖD
1 dl mjölk
3 dl vatten
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
2 ägg
900 g vetemjöl
Kaffe till pensling
Älta åter degen och forma den till en boll. Lägg ”bollen” mitt på en plåt med bakplåtspapper och låt den jäsa till dubbel storlek.
Pensla brödet med kaffe och ställ sedan in det i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter. Sänk så temperaturen till 200 grader och baka brödet i ytterligare 30 min.
DRÖMMAR
4-5 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl socker
2 dl vatten
Kokostäcke:
125g margarin
½ dl vatten
100g kokosmjöl
3 dl farinsocker
Häll ingredienserna till kokostäcket i en gryta och värm upp. Bre på massan över kakan när denna svalnat något. Låt stå några minuter innan servering. Eventuellt kan kakan stå ytterligare 5 minuter i ugnen när kokostäcket bretts på.
STORA MELONER
100 gram fetaost i tärningar
½ rödlök
50 gram pumpakärnor
Salt
Rosta pumpakärnorna med lite salt i en torr stekpanna.
Blanda samman alla ingredienserna till salladen i en skål och servera.
MOUSSE
2 dl kesella lätt
1 msk citronsaft
½ tsk salt
peppar
cherrytomater
salladsblad
Servera med bröd.
OLIVER
Se till att ha goda kvalitetsoliver men variera gärna fyllningen med chili, citron och pimento.
1 dl ströbröd (gärna hemgjort!)
1/2 dl finriven parmesan
1 ägg
rikligt med frityrolja
200 g fyllda gröna oliver
2) Värm upp frityrolja till cirka 180 grader i en kastrull med höga kanter. (Ha kastrullocket i närheten, och om oljan skulle fatta
eld – lägg genast locket på kastrullen och stäng av plattan. Och ha inte köksfläkten igång.) Använd kökstermometer för att kolla temperaturen. Lägg alternativt i en liten bit vitt bröd – när brödet blir gyllenbrunt på cirka 30 sekunder är temperaturen rätt.
3) Doppa oliverna i mjöl, i ägg och slutligen i ströbrödet. Fritera 6–8 oliver åt gången tills de är gyllenbruna. Låt svalna lite på dubbelt hushållspapper. Servera oliverna rumstempererade.
JORDGUBBAR
Jordgubbstrifle
1/4 liter grädde
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
10-12 lady fingers (kex)
Anrätta desserten genom att varva jordgubbar, grädde och kex i lager. Först ett lager jordgubbar så ett lager med sönder smulade lady fingers och sen ett lager grädde, upprepa. Pynta triflen med jordgubbar på toppen.
NÖFF NÖFF
1/2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjöl
250 gram champinjoner
1 paket bacon
1 burk krossade tomater
1 tsk Salt
1 tsk Peppar
Vitlökspulver
Paprikapulver
Värm rätten ordentligt och servera sedan med ris eller pasta.
LASAGNE
500 gram kyckling.
450 gram frusen spenat.
300 gram mornaysås.
3 tsk curry.
2 tsk chili.
2 tsk oregano.
1 burk hackade tomater.
1 stor lök.
¼ liter grädde.
Lasagneplattor.
Olivolja.
riven ost (efter smak).
Salt och peppar.
2. Tillsätt de hackade tomaterna, grädden och halvdelen av mornaysåsen till kycklingen och låt koka i ca 15 min, smaka av med salt och peppar. Såsen får gärna vara lite stark då spenaten tar bort något av smaken.
3. Lägg nu samman lasagnen på följande sätt: Först ett lager med kycklingsås, spenat och mornaysås i en ugnsfast form, ovanpå detta läggs ett lager med lasagneplattor. Upprepa tills det inte ät något kvar. Till sist hälls den rivna osten på toppen, allt efter smak och behag.
4. Lasagnen gräddas mitt i ugnen på 180 grader i ca ½ timme.
MUSSLOR OCH PASTA
Hur kan det inte bli gott med massor av vitlök, olivolja och persilja?
Spagetti med venusmusslor
Spagetti
Vitt vin
Vitlöksklyfta
Olivolja
Salt och peppar
LATMANSPASTA
Olivolja
en burk krossade tomater
Persilja
250 g spaghetti
Salt och peppar
2. Finhacka vitlöken och lägg ber den i woken. När vitlöken börjar få färg så hälls de krossade tomaterna ner i pannan. Rör runt.
3. Hacka persiljan och ha ner den i tomatsåsen. Salta och peppra efter egen smak.
4. Häll av vattnet från den färdig kokta pastan och häll ner den i tomatsåsen. Rör runt ordentligt så att allt blandar sig.
Servera pastan varm och gärna med baguetter till och ev. lite riven parmesan.
TAPAS
8 skivor italiensk korv
TORSKEN
Torskrygg med beurre blanc och smörslungade bönor
600 g torskrygg
30 g salt per liter vatten
4 vitpepparkorn
1 lagerblad
Smörslungade bönor:
500 g edamamebönor med skida, tinade
100 g haricots verts
100 g sockerärtor
1 msk smör
salt
Beurre Blanc:
225 g osaltat smör, kylskåpskallt
1 schalottenlök
4 msk vitvinsvinäger
4 msk vitt vin
1 tsk pressad citronsaft
salt och vitpeppar
torsken i fyra bitar och lägg ner dem i lagen. Ställ in fisken i kylen och låt den rimmas i cirka 30 minuter. Då får den en jämnare sälta och fastare konsistens.
Tryck ut edamamebönorna ur skidan. Skär smöret till såsen i mindre bitar. Skala och finhacka schalottenlöken.
Låt lök, vinäger och vin koka upp i en kastrull och sedan sjuda
tills 1 ½ msk av vätskan återstår. Sänk värmen till lägsta och vispa ner smöret i omgångar. Såsen får inte koka för då kan den skära sig! Sila såsen genom en finmaskig sil. Smaka av med citronsaft, salt och peppar och håll den varm på svag värme.
Täck botten på en kastrull med vatten och placera en ånginsats i kastrullen. Koka upp vattnet, lägg i torsken och ånga den tills innertemperaturen är 52 grader (det tar 5–8 minuter beroende på fiskens tjocklek).
Blanchera bönorna under tiden – vaxbönor och haricots verts i
3–4 minuter och sockerärtor och sugar snaps i 2–3 minuter. Blanda
alla bönorna inklusive edamamebönorna med smöret. Smaka av med salt.
RABARBERTID
175 g smör
150 g socker
2 msk vaniljsocker
1 kryddmått salt
3 äggulor
250 g vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Maräng:
3 äggvitor
200 g socker
400 g rabarber
100 g valnötskärnor
1 msk smör till att smörja formen
2 msk socker till att strö i formen
Smörj en kakform (ca 24x30x5 cm) med smör och strö ett tunt lager socker i. Häll ner smeten i formen och jämna till med en slickepott så smeten blir jämnt fördelad.
Sätt ugnen på 200 grader och tillaga marängen medan ugnen blir varm.
Vispa äggvitor och socker till hårt skum. Skär toppen och botten av rabarbern och skölj dem noga. Torka av dem på hushållspapper innan de skärs i mindre bitar. Grovhacka valnötterna och vänd ner dem i marängen tillsammans med rabarberbitarna.
Bredd försiktigt ut marängsmeten över kaksmeten och sätt in formen i ugnen i ca 40 min. Låt kakan svalna något innan servering.
Servera gärna kakan med vaniljsås, grädde eller crème fraiche.
ITALIAN MEATBALLS
Genom att koka köttbullarna i tomatsåsen får de en mycket god smak och dessutom spar man på disken.
Köttbullarna serveras med bröd, riven parmesan.
Stora köttbullar med tomatsås och bönor
Tomatsås:
2 stjälkar blekselleri
2 morötter
1 1/2 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
cirka 1/2 urkärnad chili
olivolja
2 burkar krossade tomater (à 400 g)
1 tsk strösocker
salt och svartpeppar
1/2 gul lök
olivolja
500 g blandfärs
1 vitlöksklyfta
1 tsk fint havssalt
1/3 nymald svartpeppar
1 burk stora vita bönor (ca 400 g)
1-1/2 dl strimlad basilika
riven parmesan
Till servering:
rustikt bröd
2) Hacka löken till köttbullarna och fräs den mjuk i lite olja.
Låt löken svalna lite och blanda sedan samman med färs och kryddor
till en slät smet i en bunke.
3) Forma smeten till lite större köttbullar, lägg ner dem i tomatsåsen
och se till så att de täcks av såsen. Låt koka under lock på
medelvärme i cirka 10 minuter eller tills köttbullarna är helt genomkokta. Lägg ner bönorna i grytan och låt dem koka med de
sista 3–4 minuterna. Vänd ner strimlad basilika och smaka av
med parmesan, salt och peppar.