GRILLAT 3
Marinerad biff med hasselbacksrödbetor och tzatzikismör

1 dl olivolja
1 tsk grillkrydda
1–2 vitlöksklyftor
2 tsk kinesisk soja
2 tsk rödvinsvinäger
2 kvistar rosmarin
Tzatzikismör
70 g grovt riven gurka
100 g smör, mjukt
2 krm salt
1 vitlöksklyfta, finhackad
nymald svartpeppar
Hasselbacksrödbetor
1 knippe rödbetor, 600–700 g, gärna små
30 g smör
2 msk ströbröd
Så här gör du.
1. Blanda marinaden. Lägg ner biffarna, vänd runt så att marinaden kommer åt alla bitar. Låt marinera 1 timme.
2. Tzatzikismör: Lägg gurkan i en sil och salta. Låt stå 10–15 minuter. Vispa upp smöret. Pressa ur allt vatten ur gurkan och vänd ner den samt vitlöken i smöret. Vrid över lite peppar.
3. Sätt ugnen på 200°.
4. Hasselbacksrödbetor: Skala rödbetorna och skåra ena sidan ca 1 cm djupt och med 1–2 millimeters mellanrum mellan skårorna. Lägg rödbetorna med skårorna uppåt i en ugnsform, gärna med grovt havssalt i botten. Smält smöret och pensla över rödbetorna, strö över ströbrödet. Baka mitt i ugnen i 35–40 minuter.
5. Grilla biffarna cirka 2 minuter per sida över het glöd. Servera med tillbehören.