JORDGUBBAR
150 gram jordgubbar (färska eller upptinade)
1 msk potatismjöl
2 msk citronsaft
½ vaniljestång
3 äggvitor
5 msk socker + lite extra att strö i formarna
Florsocker till dekoration
Mixa jordgubbarna och häll dem i en gryta med potatismjölet och hälften av citronsaften. Skär upp vaniljstången och skrapa ut fröna, lägg ner både stången och fröna i grytan.
Koka blandningen tills den har en tjock konsistens och ta då grytan från plattan.
Vispa äggvitorna, sockret och citronsaften till en luftig massa och vänd försiktigt ner denna i jordgubbsblandningen.
Fördela genast blandningen i formarna och ställ in dessa i ugnen på 200 grader i ca 10 min (eller tills suffléerna är fluffiga och har en gyllene skorpa på toppen).
Servera suffléerna med en gång.
SMÖRGÅS
400 g flankstek
2 gula lökar
20 g smör
olivolja
70 g farinsocker
1 dl rödvinsvinäger
1 baugette
extra virgin olivolja
Dijonsenap
Saltgurka hela
1 näve vattenkrasse, eller machesallad
Ta fram köttet så att det hinner bli rumstempererat. Vik in köttet i smörgåspapper och banka ut det ordentligt med en brödkavel eller vinflaska för att möra det och få samma tjocklek på köttet.
Skala löken och skär den i två centimeter breda ringar. Smält smöret i en stekpanna och slå i en skvätt olivolja och sockret. Låt sockret lösas upp och fräs löken i ca fem minuter på medelvärme, rör om ett par gånger. Tillsätt vinäger, lägg på locket och sänk värmen låt koka på låg värme i cirka 35 minuter eller tills det att de är vackert gyllene och karamelliserade, slå i lite vatten om det är svårt att få loss löken från pannan.
Sätt ugnen på 110°C och lägg in baguetten så att den blir varm.
Salta och peppra steken samtidigt som du hettar upp en non-stick stekpanna. När pannan är riktigt varm, ringla olivolja över steken och bryn den 3 minuter på varje sida (medium) eller lite längre om du föredrar genomstekt. Låt vila i ett par minuter och skär sen steken i en centimeter breda bitar och blanda dem med stekskyn.
Bred senap på baguettens underdel arrangera lök, kött, saltgurka och vattenkrassen lägg på ovandelen, klart! Slå gärna in sanwichen till hälften i smörgåspapper så blir det på snyggt och lättare att äta.
TOMATER
½ msk flingsalt
1 tsk strösocker
ev vitlök, hackad timjan, citron och druvkärnolja
1. Sätt ugnen på 90°, gärna med varmluft. Halvera tomaterna och lägg dem med skalsidan ner på en plåt med bakplåtspapper. Strö över salt och socker.
2. Torka tomaterna mitt i ugnen, 3–4 timmar med varmluft eller 4–5 timmar i vanlig ugn, tills de ser hopskrumpna ut. Öppna gärna luckan helt några gånger under torktiden så släpper du ut en del fuktighet. Passa noga mot slutet av torkningen och ta ut tomater som verkar nästan färdiga. Om de får torka för länge i ugnen finns det risk att sockret i tomaterna bränns och då blir de mörka och hårda.
3. Låt tomaterna svalna. Om du inte ska använda dem samma dag kan du hälla på druvkärnolja och lägga i några vitlöksklyftor och hackad timjan i burken. I kyl håller de cirka 1 vecka.
Tips!
Tomaterna blir bäst om de torkas långsamt, men har du bråttom kan du dra upp värmen till 110° och torka dem kortare tid.
KORV
1 stor riven lök
Svinkött i tärningar
2 msk paprikapulver
1 korg med färska champinjoner
1 paket korv
2. Tillsätt ½ av buljongen och låt grytan småkoka i 3-5 min.
3. Om champinjonerna är stora så dela dem i lite mindre bitar, men inte för små. Skiva korven i ca 2 cm tjocka skivor. Tillsätt champinjonerna och korven till grytan.
4. Låt grytan stå och puttra tills allt är genomvärmt. Red grytan med ex. maizena vid behov.
Servera korvgrytan med ris och grönsallad.
GLASS
100 g mandelbiskvier
5 msk rom
1½ liter vaniljglass
Tillbehör
1 paket björnbär, 250 g
2–3 msk strösocker
Så här gör du.
1. Ta fram glassen så att den mjuknar. Krossa biskvierna i mortel eller lägg dem i en plastpåse och krossa dem med handen.
2. Lägg biskvismulet i en stor skål och häll över rommen. Rör ner glassen i blandningen. Ställ tillbaka i frysen tills det är dags att servera. Doppa en glassskopa i vatten och skeda upp glassen. Servera med lättsockrade björnbär.
CHIPS
1 citron
½ dl socker
1 knippe mynta
2. Lägg äppelskivorna på en plåt med bakplåtspapper.
3. Finriv citronskalet och lägg det tillsammans med socker och myntablad i en mortel. Mortla ihop alltsammans och gnid sedan in äpplena med blandningen.
4. Torka äppelskivorna i ugnen 2–3 timmar. Låt dem gärna stå kvar i ugnen på eftervärmen ytterligare en stund.
TOMAT
Olivolja
en burk krossade tomater
Persilja
250 g spaghetti
Salt och peppar
2. Finhacka vitlöken och lägg ber den i woken. När vitlöken börjar få färg så hälls de krossade tomaterna ner i pannan. Rör runt.
3. Hacka persiljan och ha ner den i tomatsåsen. Salta och peppra efter egen smak.
4. Häll av vattnet från den färdig kokta pastan och häll ner den i tomatsåsen. Rör runt ordentligt så att allt blandar sig.
Servera pastan varm och gärna med baguetter till och ev. lite riven parmesan.
LASAGNE
450 gram frusen spenat.
300 gram mornaysås.
3 tsk curry.
2 tsk chili.
2 tsk oregano.
1 burk hackade tomater.
1 stor lök.
¼ liter grädde.
Lasagneplattor.
Olivolja.
riven ost (efter smak).
Salt och peppar.
2. Tillsätt de hackade tomaterna, grädden och halvdelen av mornaysåsen till kycklingen och låt koka i ca 15 min, smaka av med salt och peppar. Såsen får gärna vara lite stark då spenaten tar bort något av smaken.
3. Lägg nu samman lasagnen på följande sätt: Först ett lager med kycklingsås, spenat och mornaysås i en ugnsfast form, ovanpå detta läggs ett lager med lasagneplattor. Upprepa tills det inte ät något kvar. Till sist hälls den rivna osten på toppen, allt efter smak och behag.
4. Lasagnen gräddas mitt i ugnen på 180 grader i ca ½ timme.
TASTE OF INDIA
2 blomkålshuvuden grilla hela
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm peppar
4 port ris
1 paket haricot verts
2 gula lökar
0,5 vitlök, rivna
0,5 röd chili
30 g ingefära
1 tsk paprikapulver
1 tsk koriander
1 krm kanel
1 tsk spiskummin
0,5-1 tsk salt
1 burk hela tomater
2,5 dl yoghurt
Så här gör du.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Massera in olja, salt och peppar på blomkålen. Lägg i en ugnsfast form och laga i ugnen 30 minuter.
- Koka riset enligt förpackningen. Låt haricotsverts koka med den sista minuten.
- Skala och hacka den gula löken fint. Hacka chilin. Stek lök och chili mjukt på medelvärme i smör i ca 5 min. När löken är färdigstekt rör i skalad och riven vitlök och ingefära, paprikapulver, koriander, kanel, spiskummin och tomat. Sjud i ca 5 min till. Mixa sen slätt. Smaka ev av med mer salt.
- Servera med yoghurt.
Tips:
Det går utmärkt att grilla blomkålen hel på grillen!
SAFT
1 liter vatten
600 g strösocker
1 påse citronsyra, 30 g
1 citron
2. Skölj klasarna och plocka av blommorna i en skål/kastrull. Skiva citronen och lägg i kastrullen. Häll över den heta vätskan på blommorna och citronen.
3. Sätt på locket eller täck skålen med folie och låt svalna. Ställ kallt eller i kylen i tre dagar. Rör runt en gång om dagen. Sila sedan över i väl rengjorda flaskor. Förvara kallt.
RABARBER
150 gram socker
SOMMARDRINK
Alkoholfri fläder-mojito
1 kruka mynta
Fläderblomsaft
Sodavatten
2. Finkrossa isen och lägg i glasen.
3. Tillsätt fläderblomsaft, som blandas enligt anvisning på flaskan.
4. Toppa med lite sodavatten.
LAX
4 laxfiléer
Marinad:
3 msk olja
1 hackas chili
Färsk basilika (hackad)
1 pressad vitlöksklyfta
Saften från 1 lime
Låt fisken ligga och dra åt sig marinaden i kylskåpet några timmar (minst 2).
Grilla laxfiléerna tills de är genomstekta.
KLYFTIGT
2 msk olja
2 msk smör
1 msk havssalt
Strö havssalt över alldeles innan servering.
JORDGUBBAR
1/4 liter grädde
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
10-12 lady fingers (kex)
Anrätta desserten genom att varva jordgubbar, grädde och kex i lager. Först ett lager jordgubbar så ett lager med sönder smulade lady fingers och sen ett lager grädde, upprepa. Pynta triflen med jordgubbar på toppen.
GRILLATIDER
¼ dl balsamvinäger
½ dl ketchup
1 msk honung
Salt och peppar
Marinaden kan varieras med kryddor efter eget tycke och smak.
Tips:
Lägg aldrig det färdiggrillade köttet tillbaka på en tallrik som använts till rått kött. Köttsaften kan nämligen överföra bakterier.
PAJ IGEN
250 g nötfärs
3 ägg
Ca. 3 dl mjölk
Salt och peppar
½ röd paprika
1 lök
Stek köttet i en gryta eller stekpanna.
Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar.
Strimla paprikan och hacka löken.
Lägg ner köttfärsen, paprikan och löken i pajformen och häll äggblandningen över.
Ställ in pajen i ugnen på 200 grader i 30-45 min.
MELON
Melonsoppa med mynta och getoststänger
½ vattenmelon
¼ grön chili
några myntablad
2 msk lönnsirap
saften från ½ citron
salt
Getoststänger
1 baguette
1 rulle getost, 200 g
4 myntakvistar
olivolja
nymald svartpeppar
Så här gör du.
1. Skala melonen och skär den i mindre bitar, ta bort kärnorna.
2. Lägg bitarna i en matberedare eller mixer. Ta bort kärnorna från chilin och blanda myntabladen med melon och chili. Mixa alltsammans. Smaka av soppan med sirap, citronsaft och salt.
3. Getoststänger: Sätt ugnen på 190°. Skär brödet först i sneda skivor och dela dem sedan på längden till stänger. Skär getosten i skivor och dela dem sedan i halvor. Fördela dem på bröden. Hacka myntabladen och fördela dem på oststängerna. Droppa på lite olivolja och vrid över svartpeppar.
4. Gratinera dem mitt i ugnen cirka 8 minuter.
5. Servera soppan iskall, gärna i höga cocktailglas med getoststängerna vid sidan om.
TÅRTA
2 tsk ättika
60 g finhackade mandlar
300 g florsocker
Fyllning:
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
½ l vispgrädde
400 g blandade bär
Citronmeliss till dekoration
Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt och strö socker på. Fördela marängmassan som en stor rund kaka på bakplåtspappret. Var uppmärksam på att marängen flyter ut lite så gör den lite mindre än faten du önskar att lägga upp den på.
Baka marängbottnen i en förvärmd ugn på 100 grader i ca 1½ timme. Låt den svalna på ett galler.
Vispa grädden med vaniljsocker och florsocker tills den är stel. Fördela grädden på toppen av marängen och dekorera med massor av bär och citronmeliss.
POTATIS
POTATISPIZZA MED RÄDISOR OCH PESTO
Pizzadeg,
1 pizza
50g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
½ dl olivolja
3 dl vatten, fingervarmt
7 dl vetemjöl special
Tomatsås:
1 gul lök, finhackad
3 st vitlöksklyftor, finhackade
1 msk olivolja
1 tsk vetemjöl
400 g krossade tomater
3 msk tomatpuré
2 tsk torkad oregano
1 tsk salt
1 krm finmalen svartpeppar
Topping:
½ kruka salvia
½ kruka basilika
½ dl olivolja
2 potatisar, tunt skivade
4 rädisor, tunt skivade
1 näve ruccola
salt
svartpeppar
Så här gör du.
Pizzadegen:
Receptet går bra att skala upp om du vill ha mer än en pizza.
Blanda jäst, socker, salt, olja och vatten i en degbunke. Rör i lite mjöl i taget till en fast och elastisk deg. Spara lite mjöl till utbakning av pizzan. Lägg tillbaka pizzadegen i degbunken och jäs under bakduk cirka 25 minuter. Baka ut med kavel på mjölat bakbord.
Tomatsåsen:
Fräs gul lök och vitlök i oljan, utan att den tar färg. Rör ner vetemjölet. Tillsätt resterande ingredienser och låt sjuda under omrörning i cirka 10 minuter. Mixa till en slät sås i en matberedare eller med en stavmixer.
Sätt ugnen på 225°c. Mixa salvia, basilika, olivolja, salt och peppar i en matberedare till en lite grynig pesto. Spara ett par blad av salvia och basilika. Sprid ut tomatsåsen över pizzabotten. Lägg ut den skivade potatisen. Grädda 15-20 minuter. Ta ut pizzan ur ugnen och toppa med rädisa, basilika, salvia och ruccola. Ringla peston över pizzan. Servera.
GLASSIGT VÄRRE
100 g socker
2 dl mjölk (ej lättmjölk)
1 dl grädde
2 dl grädde (till smaksättning)
Så här gör du.
Vispa äggulor och socker i en kastrull till en luftig blandning. Värma blandningen tills den är fingervarm. Rör hela tiden. Blanda mjölk och 1 dl grädde, tillsätt denna mjölkblandning successivt i kastrullen, kom ihåg att röra hela tiden. Låt blandningen svalna ett tag och ställ sedan in i kylskåpet.
Smaksätt glassen med till exempel mosad frukt (ca 2 dl), vaniljstänger, choklad, krossat godis som polkagrisar eller daim eller mosade bär. Rör ner smaksättningen i 2 dl vispad grädde och sedan smaksättningsgrädden i den kylda glassblandningen. Vispa sedan blandningen med elvisp (eller använd glassmaskin) för att uppnå rätt konsistens. Häll över blandningen i en plastförpackning, täck över denna med plastfolie och ställ i frysen. Glassen ska stå i frysen i minst tre timmar innan servering.
RABARBER
175 g smör
150 g socker
2 msk vaniljsocker
1 kryddmått salt
3 äggulor
250 g vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Maräng:
3 äggvitor
200 g socker
400 g rabarber
100 g valnötskärnor
1 msk smör till att smörja formen
2 msk socker till att strö i formen
Smörj en kakform (ca 24x30x5 cm) med smör och strö ett tunt lager socker i. Häll ner smeten i formen och jämna till med en slickepott så smeten blir jämnt fördelad.
Sätt ugnen på 200 grader och tillaga marängen medan ugnen blir varm.
Vispa äggvitor och socker till hårt skum. Skär toppen och botten av rabarbern och skölj dem noga. Torka av dem på hushållspapper innan de skärs i mindre bitar. Grovhacka valnötterna och vänd ner dem i marängen tillsammans med rabarberbitarna.
Bredd försiktigt ut marängsmeten över kaksmeten och sätt in formen i ugnen i ca 40 min. Låt kakan svalna något innan servering.
Servera gärna kakan med vaniljsås, grädde eller crème fraiche.
PAJKASTNING
2 paprikor
2 lök
Salt
Peppar
Paprikapulver
Timjan (helst färsk)
Rosmarin
2 ägg
100 gram riven ost
2 dl crème fraiche
1. Skär paprikan och löken i tunna ringar och stek i en panna med lite olja i några minuter. Krydda med salt, peppar, timjan paprikapulver och rosmarin.
2. Medan fyllningen svalnar trycks pajdegen ut i en pajform. Lägg den avsvalnade fyllningen i botten på pajformen.
3. Rör samman ägg, ost och crème fraich och häll ner blandningen i pajformen.
4. Ställ in pajen i ugnen på 200-225 grader i ca 25-30 min, tills pajen är gyllen brun.