POTATIS
POTATISPIZZA MED RÄDISOR OCH PESTO

Pizzadeg,
1 pizza
50g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
½ dl olivolja
3 dl vatten, fingervarmt
7 dl vetemjöl special
Tomatsås:
1 gul lök, finhackad
3 st vitlöksklyftor, finhackade
1 msk olivolja
1 tsk vetemjöl
400 g krossade tomater
3 msk tomatpuré
2 tsk torkad oregano
1 tsk salt
1 krm finmalen svartpeppar
Topping:
½ kruka salvia
½ kruka basilika
½ dl olivolja
2 potatisar, tunt skivade
4 rädisor, tunt skivade
1 näve ruccola
salt
svartpeppar
Så här gör du.
Pizzadegen:
Receptet går bra att skala upp om du vill ha mer än en pizza.
Blanda jäst, socker, salt, olja och vatten i en degbunke. Rör i lite mjöl i taget till en fast och elastisk deg. Spara lite mjöl till utbakning av pizzan. Lägg tillbaka pizzadegen i degbunken och jäs under bakduk cirka 25 minuter. Baka ut med kavel på mjölat bakbord.
Tomatsåsen:
Fräs gul lök och vitlök i oljan, utan att den tar färg. Rör ner vetemjölet. Tillsätt resterande ingredienser och låt sjuda under omrörning i cirka 10 minuter. Mixa till en slät sås i en matberedare eller med en stavmixer.
Sätt ugnen på 225°c. Mixa salvia, basilika, olivolja, salt och peppar i en matberedare till en lite grynig pesto. Spara ett par blad av salvia och basilika. Sprid ut tomatsåsen över pizzabotten. Lägg ut den skivade potatisen. Grädda 15-20 minuter. Ta ut pizzan ur ugnen och toppa med rädisa, basilika, salvia och ruccola. Ringla peston över pizzan. Servera.