DRINK
Cointreau Winter Cloves
4 cl Cointreau
2 cl limejuice
2 cl sockerlag med smak av kryddnejlika
saft från en halv apelsin
vatten
Garnering
apelsinzest
Så här gör du
1. Häll alla ingredienser i genomskinlig kaffekopp eller mugg, gärna med handtag.
2. Koka upp vatten och fyll på med det nästan upp till kanten. Rör om, garnera med apelsinzest och servera.
Sockerlag kokas på lika delar vatten och strösocker. Om du gör 20 cl sockerlag, använd 10-12 kryddnejlikor. Gör gärna lagen någon dag i förväg – då framhävs smaken mer.
LAMM
GREKISKA LAMMFÄRSBULLAR MED FETAOST
1 gul lök
2 klyftor vitlök
200 g fetaost
3 msk pinjenötter
rivet skal från en halv citron
0,5 msk hackad mynta
2 msk hackad oregano
salt
peppar
Lägg färsen i en bunke.
Finhacka löken och vitlöken. Smula i fetaosten.
Hacka pinjenötterna grovt. Riv i skalet från citronen.
Rör i örterna och krydda med salt och peppar.
Rulla till avlånga eller runda bullar och stek i en stekpanna med olja.
REVBEN
2 kg revbensspjäll, t ex spareribs eller kamben
2 dl japansk soja
3 msk sesamolja
1-2 röda chilifrukter, strimlade eller hackade
1 tsk kanel
3/4 dl råsocker
3 vitlöksklyftor, finskurna
1 späd purjolök eller 3 salladslökar, strimlad
5 cm färsk ingefära, riven
3 dl kycklingbuljong
ev. 1/2 dl sesamfrön
Coleslaw:
cirka 500 g rödkål, fint strimlad
1 späd purjolök, fint strimlad
2 röda äpplen, i tunna klyftor
1 dl gräddfil eller matyoghurt
1 dl majonnäs
1-2 msk äppelcidervinäger
1 msk dijonsenap
1 tsk spiskummin, gärna hel
salt
peppar
1 dl grovhackade valnötter
Så här gör du
Skär isär revbenen i mindre bitar, släng bort onödiga fettbitar.
Blanda soja och sesamolja. Tillsätt chili, kanel, råsocker och vitlök. Rör runt tills det börjar lösa sig. Blanda ned tillsammans med purjo- eller salladslök (spara lite till dekor) och ingefära.
Häll upp alltsammans i en gryta. Tillsätt kycklingbuljong. Sjud revbenen sakta i en timme under lock eller tills köttet verkar mört.
Lyft försiktigt upp spjällen och lägg dem i en ugnsfast form. Koka ihop marinaden på stark värme till en simmig konsistens, pensla revbenen med lite av marinaden och strö eventuellt över sesamfrön. Hit kan du förbereda.
Blanda rödkål, purjolök och äpplen. Rör ihop gräddfil med majonnäs, 1 msk vinäger, senap, spiskummin, salt och peppar. Smaka av om du vill ha mer vinäger.
Blanda väl och låt gärna stå och dra till sig smak en stund före serveringen. Strö över nötterna.
Kör in spjällen i ugnen under grillelementet på 275 grader i 5-10 minuter eller tills de fått fin yta och färg. Pensla lite extra efter att du tagit ut dem ur ugnen. Strö över extra purjo- eller salladslök vid serveringen.
PAJ PÅ JULBORDET
GRÖNSAKSPAJ
1 paprika
1/2 lök eller rödlök
1/2 squash
6 ägg
2 dl mjölk
Salt och peppar
Skär paprikan i ringar eller i strimlor. Skiva löken. Halvera squashen, skrapa ur kärnorna och skär den så i skivor eller stavar.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar i en skål.
Fördela grönsakerna jämnt i pajformen och häll så äggstanningen över alltihopa.
Ställ in pajen i ugnen på 200 grader i 30-40 min.
GULERÖTTER
2 ½ dl ljummet vatten
50 g jäst
1½ - 2 dl kesella
1 msk olja
1 tsk socker
2 tsk salt
3 - 4 mellanstora rivna morötter
3/4 dl vetekli eller fullkornsvetemjöl
3/4 dl havregryn
3/4 dl italienskt durumvetemjöl
Samt så mycket vetemjöl som degen behöver för att vara sammanhängande men fortfarande mjuk.
2.Älta degen och lägg den sedan i en bunke täckt med en fuktig kökshandduk. Låt jäsa i 60 min.
3.Ta upp degen och knåda den. Dela degen i 16 lika stora bitar och forma varje del till en bulle.
4.Lägg bullarna på ett bakplåtspapper på en plåt och låt dem jäsa i ytterligare i 20 min.
5.Ställ in plåten med bullarna i ugnen på 225 grader i 12-17 min.
MALTA
KOKKENS RIS ALA MALTA
500 g risgrynsgröt
2-2,5 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1,5-2 dl flagad mandel
- Vispa grädden. Se till att den inte vispas för hårt. Rör i gröten.
- Blanda i florsocker och vaniljsocker.
- Garnera med mandlar.
Tips
Anpassa sötman i din Ris à la malta genom mängden florsocker. Börja med lite och fyll på med mer så att du får den precis så söt som du vill ha den.
FRESTANDE
JANSSONS FRESTELSE
1 msk smör
1 kg potatis
2 krm salt
0,5-1 burk ansjovisfilé + lite spad
2,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
2 msk ströbröd
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i smör i en stekpanna. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor, använd gärna en mandolin.
- Smörj en ugnssäker form. Lägg i ett lager potatis, därefter lök, salt, ansjovis och sedan resten av potatisen. Droppa gärna över lite ansjovisspad. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbrödet.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 45-50 minuter.
- Servera.
Tips
Jansson kan du förbereda dagen innan och bara värma i ugnen innan servering. Vill du ha mycket smak av anjovis så väljer du att använda hela burken. För mildare smak tar du den mindre mängden.
JULGODIS
4 msk kokos + lite extra att rulla kulorna i
4 torkade aprikoser eller färska fikon
2 msk akaciehonung
1 msk smör
4 msk nötter
1 msk kakao
1,5 dl äppeljuice
Rör i havregrynen.
Forma smeten till ca 14 kulor och rulla dem så i kokos.
Ställ in i kylskåpet.
GRÖNSAKSRÖRA
1 squash
1 gul paprika
1 röd paprika
2 rödlök
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater
Tomatpuré
2 tsk timjan
2 tsk rosmarin
10 basilikablad
Salt och peppar
Lägg grönsakerna i en gryta eller djup stekpanna med olja. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, timjan, rosmarin, salt och peppar. Koka upp rätten och låt stå och sjuda i 30 min, till grönsakerna är helt mjuka.
Tillsätt basilikabladen och låt koka i ytterligare 10 min.
ÄGGIGT
SKÅNSK ÄGGKAKA.
5 dl vetemjöl
1 l mjölk
1 dl socker
1 tsk salt
Vispa ägg, mjöl, salt och socker till en jämn smet. Tillsätt mjölken. Stek i smör. Putta med en stekspade från kant till mitt tills äggakakan har stannat och fått färg. Vänd den sedan och stek den gyllenbrun på andra sidan.
Servera med rårörda lingon (färska lingon som blandas med socker) och knaperstekt fläsk.
FIKADAX
150 gram socker
4 ägg
5 msk mjöl
500 g ricottaost
Rivet apelsinskal från 2 små apelsiner (undgå att få med den vita delen av skalet)
2 tsk. vaniljsocker
1 kryddmått salt
Färska eller frusna bär till dekoration
Vispa i en annan skål äggulorna tillsammans med sockret. Då blandningen blivit ljus och krämig så vänds försiktigt ricottan, chokladen, mjölet, vaniljsockret och apelsinskalen ner i äggblandningen.
Till sist vänds äggvitorna försiktigt ner i smeten.
Klä en kakform med bakplåtspapper och häll i smeten.
Baka kakan i ugnen på 170 grader i ca 50 min. Dekorera till sist kakan med bär och servera med vispgrädde.
GOTT BRÖD
150 gram gröna oliver utan kärna
100-150 gram lufttorkad skinka
450 gram vetemjöl
150 gram fullkornsvetemjöl
25 gram jäst
3,5 dl vatten med kroppstemperatur
Lite salt
4 msk olivolja
Finhacka oliverna och skinkan och ha ner dessa i jästblandningen.
Ha i mjölet och älta degen ordentligt. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 30 min.
Forma degen till ett runt bröd och baka detta på 120 grader i ca 30 min.
SALLAD
300 gram pasta penne.
200 gram bacontärningar
1/2 rödlök
Ca. 30 cherrytomater
1 röd eller gul paprika
1/2 squash
5 msk röd pesto
100 gram fetaost i tärningar
Hacka rödlöken och halvera tomaterna. Paprikan och squashen tärnas.
Blanda samman alla ingredienserna till pastasalladen och ställ fram till servering.
HÅRT BRÖD
HASSELNÖTSKNÄCKE
20 st
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
4 tsk salt
1 l grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl
2 dl hasselnötter,hackade
Så här gör du.
Sätt ugnen på 250°.
Smula jästen i en bunke och lös upp med det ljumna vattnet.
Tillsätt mjölet och hasselnötterna. Knåda ihop och låt jäsa under duk i ca 1 timme.
Ta upp och och forma till ca 20 bullar. Kavla ut varje bulle bakbord till tunn kaka med kruskavel.
Grädda i ca 10 minuter. Kolla noga så inte kakorna bränns!
JULBRÖD
2 limpor
50 g jäst
5 dl mjölk
75 g smör
1 dl mörk sirap
1 msk fänkål (torkade frön)
1 msk kummin
1 tsk ingefära
rivet skal av 1 apelsin
ca 10 dl vetemjöl special
Så här gör du.
Sätt ugnen på 200°.
Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till finger- varmt. Häll ner i bunken och rör ut jästen.
Skär smöret i mindre bitar och lägg ner i mjölken. Häll i sirap och kryddor.
Riv skalet från apelsinen och tillsätt. Blanda i mjölet och rör tills det blir en smidig deg. Låt jäsa i 30 minuter.
Ta upp och knåda degen lätt. Dela i två bitar.
Forma till två limpor. Lägg på plåtar och låt jäsa i ytterligare 40 minuter. Pensla med lätt uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter.
BACON
7-10 mellanstora champinjoner
1/4-½ lök
½-1 riven ingefära
4 skivor bacon
RÖRA
2 schalottenlökar
Ett knippe persilja eller gräslök
2 dl crème fraiche
Salt och peppar
MUFFINS
250 gram marsipan
8 äggvitor
250 gram florsocker
1 vaniljstång
150 gram vetemjöl
150 gram choklad eller nougat.
2. Rör samman marsipan och äggvitor ordentligt. Riv marsipanen först så blir det lättare.
3. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda dessa med florsockret. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret och rör ordentligt.
4. Rör ner marsipanblandningen i smörblandningen och blanda väl. Ställ så degen till kylning i ca 1 timme.
5. Hacka chokladen.
6. Fyll muffinsformarna till hälften med deg och lägg hackad choklad i. Fyll därefter formarna med ytterliggare lite deg, så de nästan är fulla.
7. Baka muffinsen på 200 grader i ca 15-20 min (tills de är gyllenbruna).