FRESTANDE
En klassiker på bordet, som man kan äta året runt.
JANSSONS FRESTELSE
JANSSONS FRESTELSE
Det här behöver du.
1 gul lök
1 msk smör
1 kg potatis
2 krm salt
0,5-1 burk ansjovisfilé + lite spad
2,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
2 msk ströbröd
1 msk smör
1 kg potatis
2 krm salt
0,5-1 burk ansjovisfilé + lite spad
2,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
2 msk ströbröd
Så här gör du.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i smör i en stekpanna. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor, använd gärna en mandolin.
- Smörj en ugnssäker form. Lägg i ett lager potatis, därefter lök, salt, ansjovis och sedan resten av potatisen. Droppa gärna över lite ansjovisspad. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbrödet.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 45-50 minuter.
- Servera.
Tips
Jansson kan du förbereda dagen innan och bara värma i ugnen innan servering. Vill du ha mycket smak av anjovis så väljer du att använda hela burken. För mildare smak tar du den mindre mängden.
Kommentarer
Trackback