FLÄSKIGT

- 600-700 g fläskfile
- 250 g champinjoner
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 5 dl grädde
- 3 dl creme fraiche
- 1 buljongtärning
- 4-5 st soltorkade tomater
- Salt & peppar
BLOMMIG GRATÄNG

100 gram margarin
100 gram vetemjöl
½ liter mjölk
4-6 ägg
Salt
Dela upp äggen så du har vitorna i en skål och gulorna i en annan skål. Koka upp mjölken. Smält smöret och rör ihop med mjöl. Tillsätt mjölken till mjölblandningen lite åt gången, låt det koka under tiden du vispar ner mjölken så klumparna löser sig. Låt blandningen svalna något. Rör i äggulorna i den avsvalnade blandningen. Vispa äggvitorna hårda och vänd försiktigt ner dem i mjölkblandningen.
Rör ner den kokta blomkålen i mjölkblandningen och häll det hela i en ugnsfast form.
Ställ in blomkålsgratängen i ugnen på 200 grader i 30-45 min.
BULLAR I UGNEN
-
500 g nötfärs, alt blandfärs eller lammfärs
-
1 dl havregryn
-
1 ½ dl vatten
-
1 dl rostad lök
-
2-3 tsk fransk senap
-
1 ägg
-
1 tsk svartpeppar
-
2 tsk salt
-
100 g fetaost, smulad
Sås
-
2 burk(ar) körsbärstomater, alt. krossade eller passerade
-
150 g ost, t ex mozzarella som dragits i bitar
Till servering
-
färsk basilika
-
brytbröd
-
sallad eller pasta
1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (eller 225 grader vanlig ugnsvärme).
2. Blanda havregryn och vatten, låt svälla 5–10 minuter.
3. Blanda ner resterande ingredienser till köttbullarna i havregrynen. Forma köttbullar, gärna som golfbollar i storlek.
4. Lägg i en ugnsfast form, häll på tomater och toppa med ost.
5. Baka tills köttbullarna är genomgräddade, det tar ca 30 minuter.
6. Garnera med färsk basilika och servera med ett gott bröd, sallad eller pasta.
KLUBBA
- cirka 1 kg kycklinglår
- 2 msk smör
- 120 g jägarbacon
- 200 g små champinjoner
- 1 purjolök
- 2 msk kycklingfond
- 2 dl grädde
- 1 röd paprika
- 1 gul paprika
- 1 kvist rosmarin
- 2 krm chiliflakes
- salt och peppar
- 2 msk vetemjöl eller majsstärkelse
Till servering:
- kokt potatis eller ris
Till servering:
- färsk persilja och rosmarin
- Torka av kycklinglåren med hushållspapper. Bryn dem runtom i en het stekpanna med smör.
- Salta och peppra under stekningen. Lägg över i en gryta.
- Skär baconen i strimlor och ansa champinjonerna. Snitta purjolöken, skölj och skär den i skivor. Fräs baconen i en het stekpanna i 2 minuter. Tillsätt svamp och purjolök, rör om. Lägg över i grytan, späd med kycklingfond och grädde.
- Dela, kärna ur och skär paprikorna i bitar. Lägg hälften i grytan tillsammans med rosmarinkvisten och chiliflakes. Koka upp och låt grytan sjuda i 30 minuter.
- Red av grytan med vetemjölet utrört i 2 matskedar vatten, koka upp och tillsätt resten av paprikan. Smaka av grytan med salt och peppar. Garnera med persilja och rosmarin. Servera med kokt potatis eller ris och en sallad.
PLÄTTAR

1 mogen banan
2 ägg
5 msk havregryn
2-3 msk mjölk
lite vaniljpulver eller vaniljsocker
Topping: grekisk yoghurt, bär, chiafrön
Så här gör du.
Mosa bananen i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om till en jämn smet. Stek plättarna i lite fett så att de får fin färg på båda sidorna. Ha inte för hög värme utan låt hellre plättarna stekas lite längre så att de gräddas helt igenom. Toppa plättarna med bär, grekisk yoghurt och chiafrön.
GRYTIGT

8 korvar
30g matfett
1 lök, riven
2 dl mjölk
1/2 bunt persilja
curry
Salt
Peppar
Tomatpuré
Skär korvarna i tjocka skivor och stek dem i en panna. Ta upp korvbitarna då de stekts färdigt.
Stek potatisen i samma panna som korven just stekts i.
Lägg ner korven i stekpannan igen och tillsätt även grovt riven lök, mjölk, kryddor och tomatpuré.
Värm upp rätten ordentligt under försiktig omrörning.
Dekorera med persilja.
ENKELT

1,5 dl tärnad selleri
1 dl brödkrutonger
1,5 dl salsa
1 dl mjölk
1 finhackad lök
Salt och peppar
250g riven ost
½ rostade nötter
MERA HUSMAN

2 stora lökar
4 msk smör
1/4 liter kraftig buljong
1/4 liter gräddfil eller crème fraiche
1 msk fransk senap
½ msk tomatpure
Saften från en ½ citron
Salt och peppar
Ev. tillbehör:
250 gram champinjoner
Muskotnöt
Muskotblomma
Häll i gräddfilen/crème fraichen i en kastrull och koka upp. Tillsätt köttet, buljongen senapen, tomatpurén och citronsaften. Höj värmen så det börjar koka. Salta och peppra.
Servera Stroganoffen med potatismos eller ris. Rätten smakar riktigt gott med stekta champinjoner och muskotnöt till.
HUSMANSKOST

1 1/2 kg benfri kalvbog eller lammkött
1½ liter vatten
2 kalvbuljongtärningar
1 morot
den vita delen av en purjolök
1 stjälk selleri
10 vitpepparkorn
ev ½ tsk dillfrön
stjälkarna från ett knippe dill
salt efter smak
Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5–6 dl av kokspadet
1–2 tsk ättiksprit, 12 %
1–2 tsk strösocker
vitpeppar ur kvarn
cirka 1 dl finhackad dill
1 äggula
2 dl vispgrädde
salt efter smak
Tillbehör
kokt potatis
Så här gör du.
1. Skär köttet i 4 centimeter tjocka bitar. Lägg bitarna i en kastrull. Koka upp vatten i en annan kastrull.
2. Häll det kokande vattnet över köttbitarna och låt koka upp igen. På så sätt lossnar mindre partiklar från köttet.
3. Skumma noga bort allt det grums som stiger till ytan.
4. Lägg i buljongtärningar. Skär morot, purjolök och selleri i bitar, Lägg i dem också tillsammans med peppar, dillfrön, dillstjälkarna och salt. Låt sjuda försiktigt under lock cirka
1 timme och 15–30 minuter tills köttet är riktigt mört.
5. Lägg över köttet i en ny kastrull.
6. Gör sedan i ordning såsen: Fräs smör och mjöl och häll på 5–6 deciliter av kokspadet under vispning. Sjud tills såsen tjocknar. Lägg i köttet och låt sjuda 5 minuter.
7. Tillsätt ättiksprit, socker, vitpeppar och dill.
8. Rör ut äggulan i 2 dl vispgrädde. Rör ner blandningen i grytan. Efter det får grytan inte koka, bara sjuda. Smaka av om det behövs salt och servera med kokt potatis.
RÖD GRATÄNG

2 paket bacon i tärningar
2 röd paprika
4 Lök
4 burkar flådda tomater
Evt 4 dl vatten
1½ potatisar
Kan serveras till italiensk fläskfilé och färska grönsaker.
MERA RABARBER

- 1 pkt jäst för söta degar
- 100 g margarin eller smör
- 3 dl mjölk
- 3/4 dl ljus sirap
- 1 ägg
- 2 tsk mald kardemumma
- 1/2 tsk salt
- 10-11 dl vetemjöl
Fyllning 1
- 150 g mandelmassa
- 75 g margarin eller smör
- 1 tsk kardemumma
Fyllning 2
- 200 g rabarber (2 stjälkar)
- 3/4 dl ljus sirap
Pensling
- 1 uppvispat ägg
- pärlsocker
- Smula jästen i en bunke. Smält margarin eller smör i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt degvätskan bli fingervarm. Häll lite av degvätskan över jästen och rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt resten av degvätskan, sirap, ägg, kardemumma, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg och låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Gör under tiden fyllningarna. Blanda mandelmassa, margarin eller smör och kardemumma till en bredbar röra. Skär rabarbern i skivor och koka den med sirap tills den är mjuk, rör då och då. Låt rabarbern svalna.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den något. Kavla ut den till en rektangulär platta och skär den i 20 jämnstora rutor.
- Lägg en klick mandelmassafyllning och en klick rabarber på varje. Vik och tryck ihop ändarna (ändarna ska vara uppåt) och lägg dem i bullformar. Ställ dem gärna i en muffinsplåt så att de jäser uppåt. Låt bullarna jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna i 200 grader i 10-12 minuter.
RABARBER
- 2 kg rabarber
- 1 1/2 l vatten
- saft från 1 citron
- saft från 1/2 apelsin
- 1 kg strösocker
- Skölj rabarbern och skär den i bitar. Koka i vattnet tills rabarbern är helt mjuk.
- Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 minuter.
- Rengör grytan och häll tillbaka saften. Tillsätt socker, citron- och apelsinsaft. Koka under ständig skumning tills saften är helt klar. Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor. Förslut och förvara svalt.
BANANAS

50 gram smör
2 st ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
0.5 dl mjölk
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
kokosflingor
Smält smör och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kanel. Rör ner det i äggsmeten.
Tillsätt matfett och mosade bananer och häll i mjölk. Smörj en rund form & bröa den med kokos. Häll i smeten och grädda 40 – 50 min 175 grader.
FISKSOPPA

150 g skalade räkor
1 morot
1 gul lök
½ msk smör
1–2 msk färskpressad citron
7 ½ dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
½ dl hackad dill
salt och peppar
2 tsk finrivet citronskal
2. Skala och finhacka 1 morot och 1 gul lök. Fräs grönsakerna i smör i en kastrull.
3. Tillsätt 1–2 msk färskpressad citron och 71/2 dl vatten.
4. Smula ner fiskbuljongtärningarna och låt koka i 5 minuter. Rör ner vispgrädde och lägg i fisken.
5. Låt koka på svag värme i 3 minuter. Tillsätt de skalade räkorna och hackad dill, salta och peppra. Toppa med 2 tsk finrivet citronskal.
FRANCE

2 små aubergine, 400 g
olivolja
1 squash, 300 g
1 röd paprika
1 gul paprika
4 stora tomater
salt & svartpeppar
lite cayennepeppar
2 tsk torkad timjan
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
3 ägg
3 dl riven ost, Gruyère eller lagrad Herrgård (ca 80 – 90 g)
salt & svartpeppar
Så här gör du.
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj aubergine, squash och tomat, skär dem i ganska små tärningar. Skölj, kärna ur paprikan och strimla ganska fint.
Fräs aubergine och paprika i olivolja i ca 10 minuter. I med squashen, fräs i 5 minuter. Krydda med salt, peppar, cayenne & timjan. Lägg i tomaterna och låt det koka i ca 25 minuter.
Riv osten och blanda den med crème fraiche, mjölk & ägg. Krydda med salt & peppar.
Olja 2 ganska stora ugnsformar. Häll i grönsakerna och crème fraiche-blandningen, blanda lite lätt med grönsakerna. Kör i ugnen i 20 minuter tills gratängen stannat och fått fin färg.
Att göra en sydfransk gratäng är inte precis raketforskning. Skulle du ha lite purjo eller lök eller morötter liggande i kylskåpet, så kan man naturligtvis ta med det i gratängen. Huvudsaken är att det är ingredienser som du gillar – och att det blir gott, värmande och mättande.
6 JUNI

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
Vispa ägg och strösocker så det blir riktigt fluffigt. Vänd ner vetemjöl och bakpulver och sist det heta vattnet. Vispa snabbt ihop till slät smet.
Häll ner i smord bröad form. Grädda i 175 grader i 35-40 min i nedre delen av ugnen.
Vänd upp på bakplåtspapper och låt svalna något. Dela sen kakan på mitten så den blir som två bottnar.
Fyllning:
125 g smör
1 dl mjölk eller grädde
4 msk vaniljsocker
Smält smöret och ha i mjölken/grädden, koka ihop under omrörning ett par minuter. Ha i vaniljsockret och rör om tills det löst sig helt. Fyllningen ska vara mjölktunn.
Skeda ut fyllningen över snittytan på de båda bottnarna. Lägg sedan ihop kakan igen och svep in i plast och förvara i kylen. Gärna över natten innan du serverar den.Den blir som sagt bara godare av att få vila.
Pudra florsocker över kakan vid servering.
SPETTIGT

4 paprikor, gärna lite starka
Färs
700 g lammfärs
1½ tsk salt
2 msk finhackad mynta
2 msk finhackad persilja
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad koriander
1 tsk mald spiskummin
1 ägg
½–1 dl vatten
Tillbehör
sallad
pitabröd
hummus och blomkålsröra, se recept längre ner
Så här gör du.
1. Halvera och kärna ur paprikorna. Blanda alla ingredienser till färsen i en bunke tills färsen börjar bli smetig och håller ihop.
2. Forma till åtta avlånga färsbiffar med vattensköljda händer. Trä dem på var sitt spett med var sin halv paprika.
3. Stek dem i en grillpanna eller i en stekpanna runt om tills de är genomstekta, 5–6 minuter. Självklart blir de extra goda att grilla på en utegrill när den säsongen kommer.
4. Servera dem gärna varma, men de är även goda ljumma eller kalla. Lägg en biff i ett pitabröd och välj bland röror och sallader och komponera din egen brödklämma. Eller ät tillsammans med en bulgursallad.
Röd hummus
1 burk kikärter, 400 g
1 tsk pressad citron
1 msk olivolja
2 msk tahini (sesampasta)
2 msk paprikapulver
½ tsk chiliflakes
1–2 krm salt
Gör så här
1. Häll av spadet från kikärterna och spara det. Mixa kikärterna i matberedare och tillsätt de övriga ingredienserna med ½ dl av spadet. Smaka av med kryddorna.
2. Lägg upp hummusen i en skål. Dekorera också gärna med svarta oliver och olivolja.
Blomkålsröra
1 blomkålshuvud
1 liter vatten + ½ tsk salt
½ tsk salt
½ tsk finhackad vitlök
½ tsk pressad citron
1 krm malda korianderfrön
1 dl olivolja
garnering
svarta oliver
persilja
Gör så här
1. Dela blomkålshuvudet, skär bort roten och dela resten i små buketter. Koka buketterna i saltat vatten 7–8 minuter. Låt svalna.
2. Mixa blomkålen tillsammans med salt, vitlök, citron och malda korianderfrön någorlunda slätt. Häll i olivoljan och rör om med sked. Smaka av. Servera kall.