SPETTIGT

4 paprikor, gärna lite starka
Färs
700 g lammfärs
1½ tsk salt
2 msk finhackad mynta
2 msk finhackad persilja
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad koriander
1 tsk mald spiskummin
1 ägg
½–1 dl vatten
Tillbehör
sallad
pitabröd
hummus och blomkålsröra, se recept längre ner
Så här gör du.
1. Halvera och kärna ur paprikorna. Blanda alla ingredienser till färsen i en bunke tills färsen börjar bli smetig och håller ihop.
2. Forma till åtta avlånga färsbiffar med vattensköljda händer. Trä dem på var sitt spett med var sin halv paprika.
3. Stek dem i en grillpanna eller i en stekpanna runt om tills de är genomstekta, 5–6 minuter. Självklart blir de extra goda att grilla på en utegrill när den säsongen kommer.
4. Servera dem gärna varma, men de är även goda ljumma eller kalla. Lägg en biff i ett pitabröd och välj bland röror och sallader och komponera din egen brödklämma. Eller ät tillsammans med en bulgursallad.
Röd hummus
1 burk kikärter, 400 g
1 tsk pressad citron
1 msk olivolja
2 msk tahini (sesampasta)
2 msk paprikapulver
½ tsk chiliflakes
1–2 krm salt
Gör så här
1. Häll av spadet från kikärterna och spara det. Mixa kikärterna i matberedare och tillsätt de övriga ingredienserna med ½ dl av spadet. Smaka av med kryddorna.
2. Lägg upp hummusen i en skål. Dekorera också gärna med svarta oliver och olivolja.
Blomkålsröra
1 blomkålshuvud
1 liter vatten + ½ tsk salt
½ tsk salt
½ tsk finhackad vitlök
½ tsk pressad citron
1 krm malda korianderfrön
1 dl olivolja
garnering
svarta oliver
persilja
Gör så här
1. Dela blomkålshuvudet, skär bort roten och dela resten i små buketter. Koka buketterna i saltat vatten 7–8 minuter. Låt svalna.
2. Mixa blomkålen tillsammans med salt, vitlök, citron och malda korianderfrön någorlunda slätt. Häll i olivoljan och rör om med sked. Smaka av. Servera kall.