HUSMANSKOST

1 1/2 kg benfri kalvbog eller lammkött
1½ liter vatten
2 kalvbuljongtärningar
1 morot
den vita delen av en purjolök
1 stjälk selleri
10 vitpepparkorn
ev ½ tsk dillfrön
stjälkarna från ett knippe dill
salt efter smak
Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5–6 dl av kokspadet
1–2 tsk ättiksprit, 12 %
1–2 tsk strösocker
vitpeppar ur kvarn
cirka 1 dl finhackad dill
1 äggula
2 dl vispgrädde
salt efter smak
Tillbehör
kokt potatis
Så här gör du.
1. Skär köttet i 4 centimeter tjocka bitar. Lägg bitarna i en kastrull. Koka upp vatten i en annan kastrull.
2. Häll det kokande vattnet över köttbitarna och låt koka upp igen. På så sätt lossnar mindre partiklar från köttet.
3. Skumma noga bort allt det grums som stiger till ytan.
4. Lägg i buljongtärningar. Skär morot, purjolök och selleri i bitar, Lägg i dem också tillsammans med peppar, dillfrön, dillstjälkarna och salt. Låt sjuda försiktigt under lock cirka
1 timme och 15–30 minuter tills köttet är riktigt mört.
5. Lägg över köttet i en ny kastrull.
6. Gör sedan i ordning såsen: Fräs smör och mjöl och häll på 5–6 deciliter av kokspadet under vispning. Sjud tills såsen tjocknar. Lägg i köttet och låt sjuda 5 minuter.
7. Tillsätt ättiksprit, socker, vitpeppar och dill.
8. Rör ut äggulan i 2 dl vispgrädde. Rör ner blandningen i grytan. Efter det får grytan inte koka, bara sjuda. Smaka av om det behövs salt och servera med kokt potatis.