MERA RABARBER
Sommarens kanske godaste bullar med mandelmassa, rabarber och kardemumma.
RABARBERBULLAR

Det här behöver du.
20 stora bullar
- 1 pkt jäst för söta degar
- 100 g margarin eller smör
- 3 dl mjölk
- 3/4 dl ljus sirap
- 1 ägg
- 2 tsk mald kardemumma
- 1/2 tsk salt
- 10-11 dl vetemjöl
Fyllning 1
- 150 g mandelmassa
- 75 g margarin eller smör
- 1 tsk kardemumma
Fyllning 2
- 200 g rabarber (2 stjälkar)
- 3/4 dl ljus sirap
Pensling
- 1 uppvispat ägg
- pärlsocker
Så här gör du.
- Smula jästen i en bunke. Smält margarin eller smör i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt degvätskan bli fingervarm. Häll lite av degvätskan över jästen och rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt resten av degvätskan, sirap, ägg, kardemumma, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg och låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Gör under tiden fyllningarna. Blanda mandelmassa, margarin eller smör och kardemumma till en bredbar röra. Skär rabarbern i skivor och koka den med sirap tills den är mjuk, rör då och då. Låt rabarbern svalna.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den något. Kavla ut den till en rektangulär platta och skär den i 20 jämnstora rutor.
- Lägg en klick mandelmassafyllning och en klick rabarber på varje. Vik och tryck ihop ändarna (ändarna ska vara uppåt) och lägg dem i bullformar. Ställ dem gärna i en muffinsplåt så att de jäser uppåt. Låt bullarna jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna i 200 grader i 10-12 minuter.
Kommentarer
Trackback