TOMATER
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 tsk sött, rökt paprikapulver
2 burkar Mutti krossade tomater
1 dl rödvinsvinäger
0,5 dl rörsocker strö
0,5 dl mörkt muscovadosocker
2 tsk salt
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Häll i lökmassan. Värm blandningen på medelvärme, och rör om. Det får absolut inte ta färg.
4. Tillsätt paprikapulvret, och fräs försiktigt under omrörning i cirka en minut.
5. Häll över tomatkonserv, vinäger, socker och salt.
6. Låt alltsamman koka ihop på medelvärme till ketchupkonsistens, det vill säga omkring en halvtimma, eller så länge som du själv föredrar. Glöm inte att röra runt emellanåt, och passa noga så att det inte kokar för kraftigt.
7. Häll upp i en väl rengjord glasburk, och förvara i kylskåp.
SEMLOR
5 dl mjölk
50 g jäst
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
Lite salt
Ca. 15 dl vetemjöl
ägg till att pensla bullarna med
3-5 dl vispgrädde, beroende på hur mycket grädde man vill ha på sina bullar
Mandelmassa
Lite mjölk
Florsocker
2. Smula ner jästen i en skål och häll degspadet över. Rör runt tills all jäst är upplöst.
3. Tillsätt socker, vaniljsocker, kardemumma och salt och rör runt tills det hela blandat sig.
4. Häll i vetemjölet lite i taget under omrörning. Tillsätt så mycket vetemjöl till degen att man kan älta degen utan att den klibbar fast i fingrarna. Ställ degen till att jäsa i 45 min under en bakduk.
5. Vält ut degen på ett mjölat bord och knåda den. Dela degen i ca 20 lika stora bitar och rulla vardera del till en bulle som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk i 45 min.
6. Pensla bullarna med ägg och sätt in dem i ugnen på 200 grader i 12-15 min.
7. Ta ut bullarna och ställ dem till att svalna.
8. Skär av toppen på bullarna och gröp ur en del av innehållet i bullen (inte ur locket dock) och blanda detta med riven mandelmassa och lite mjölk. Fyll hålet du just gjort med mandelmassefyllningen.
9. Vispa grädden och lägg en klick på varje bulle. Lägg locket på toppen och pudra till sist med lite florsocker.
MEDELHAVET
1 kyckling
Salt och peppar
3 msk mjöl
1 msk smör
1 skivad lök
1 dl vitt vin
4-6 tomater
1 vitlöksklyfta
12 svarta oliver
2 msk hacka persilja
SPÄTTA
Fylld spätta & citronsås med dill
AFRIKA
Mchuzi Wa Mboga
6 medelstora potatisar
3 medelstora morötter
1 grön paprika
2–3 vitlöksklyftor
1 rödlök
1 kruka färsk koriander
2–3 msk olivolja
1 buljongtärning
salt och nymald svartpeppar
2. Skär potatis och morötter i kuber om max 1 cm per sida. Hacka även paprika, vit- och rödlök samt koriandern. Lägg några korianderblad åt sidan för garnering.
3. Fräs all lök i olja i några minuter. Tillsätt paprika, potatis, morötter och koriander och låt det fräsa med ytterligare några minuter.
4. Häll i de hackade tomaterna och buljongtärningen, lägg på ett lock och koka upp. Tillsätt eventuellt lite vatten om grytan verkar för torr.
5. Sänk värmen och låt grytan puttra tills potatisen är mjuk. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
GRYTA
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 burkar krossade
tomater
2 tärningar oxbuljong
2 tsk spiskummin
2 tsk chili
2 tsk chiliflakes
2 morötter
100 g Favorit majs
2 dl crème fraiche
1 röd chili
1 påse Favorit
tortillachips
Hacka lök och vitlök.
Bryn i en gryta.
Lägg i köttet och bryn.
Häll i tomater, buljong och kryddor.
Fyll på med vatten så att köttet täcks.
Låt puttra i ca 3 timmar med locket på.
Håll koll på om du måste fylla på med vatten under tiden.
Skala och skär morötterna i bitar och lägg i slutet.
Låt bli mjuka.
Dra sönder köttet med hjälp av två gafflar.
Rör i majs.
Servera med en klick crème fraiche, hackad röd chili och tortillachips att ta upp chilin med.
En krispig grönsallad är väldigt gott till också!
TORSK
Torsk i dillsås med syrlig citrongurksallad
4 port ris
3 dl mjölk
1 msk fiskfond/0,5 buljongtärning
1 dl crème fraiche
1-2 krm vitpeppar
0,5 pkt dill
1 tsk maizena + 2 tsk vatten
ca 500 gram torsk
0,5 gurka
0,5 citron, skalet
1 tsk citronsaft
0,5 pkt dill
200 g morötter
Så här gör du.
- Koka ris enligt anvisningarna på paketet.
- Vispa samman mjölk och fond/buljong. Vispa i crème fraiche, peppar och hackad dill. Red med maizena utblandat i vatten. Låt småkoka på svag värme 2-3 minuter under omrörning.
- Skär fisken i bitar och lägg försiktigt ner den i såsen. Sjud i ca 10 min.
- Dela gurkan i små tärningar. Lägg i en skål och rör ner citronskal, saft och hackad dill.
- Skala och dela morötterna i stavar.
- Servera.
KOTLETTER
lite mjöl
100 g bacontärningar
250 g champinjoner, i skivor
3 lök, skuren i ringar
1 - 2 dl buljong eller rödvin
1 dl tomatpuré eller en burk krossade tomater
1 dl grädde
ev. Persilja
Salt och peppar
tillbehör: ris eller bakpotatis och sallad.
Stek lök och bacon i en gryta. Tillsätt champinjonerna.
Tillsätt vätskan och kryddorna, värm upp. Häll såsen över kotletterna och täck fatet med ett lock eller aluminiumfolie.
Ställ in formen i ugnen på 200 grader i 20-30 minuter.
KYCKLING
8 stora potatisar
6 jordärtskockor
2 palsternackor
1 rotselleri
4 söta potatisar
Olivolja
Salt & Peppar
Torkade örter
Saften från 1 citron
Lägg kycklingfiléerena ovanpå rotfrukterna. Droppa över citronsaften och krydda sedan med salt, peppar och torkade örter.
Ställ in plåten i ugnen i cirka en timme på 210 grader.
Servera med ett gott bröd och färska gröna bönor.
VARM CHOKLAD
Varm choklad med rom
1 liter mjölk
200 g mörk choklad
1½ dl rom
3 msk rörsocker
Garnering
2–3 dl vispgrädde
kakao att pudra med
Så här gör du.
1. Hetta upp mjölken i en kastrull tills den är riktigt varm, men inte kokande. Hacka chokladen grovt och lägg ner den i mjölken.
2. Tillsätt rom och socker och rör tills chokladen är helt smält. Håll den hela tiden ordentligt varm.
3. Vispa grädden lätt. Häll upp chokladen i värmetåliga glas eller koppar, garnera med grädde och pudra lite kakao över.
Vinterkyla = varm dryck
1 citron, ekologisk
1 kvitten
10 cm färsk ingefära
1 dl honung
1. Häll vattnet i en kastrull. Skiva citron, ingefära och kvitten tunt och lägg ner allt i kastrullen. Värm till strax under kokpunkten.
2. Tillsätt honungen och smaka av.
3. Servera drycken i värmetåliga glas med några citronskivor.
VEGGO
1 lök
1 dl ströbröd
1 dl riven ost
2 ägg
Salt och peppar
1-2 msk smör
PAPRIKA
1½ dl ris
1 dl vatten
400 g hackat kalkonkött
2 msk hackad persilja
lite riven muskot
ev. lite soja
salt och peppar efter behag.
2. Skala och tärna löken.
3. Lägg ner köttet i en gryta utan stekfett och genomstek det.
4. Tillsätt den hackade löken.
5. Koka riset i vattnet med kryddorna. Låt koka i ca 15 min. Ta kastrullen av plattan och låt stå till avkylning en liten stund.
6. Lägg paprikorna i ett ugnsfast fat och fyll dem med riset och kalkonblandningen.
7. Häll lite vatten i botten av fatet och ställ in paprikorna i ugnen på 175 grader i ca 1timme.
Servera paprikorna som förrätt eller som varmrätt.
SOPPA
GRÖNKÅLSSOPPA MED CHORIZO
1 liten gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 dl vitt vin
80 g (ca 1 liter) strimlad färsk grönkål
8 dl kycklingbuljong
1 tsk rivet citronskal från 1 ekologisk citron
1 burk kikärtor, ca 380 g, sköljda
salt, nymald svartpeppar, 1 nypa socker
Tillbehör
200 g äkta spanska råa chorizokorvar
färskriven parmesanost
vitlöksbröd
2. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs lökhacket lätt utan att det tar färg.
3. Häll i vinet och låt det koka ett par minuter på hög värme utan lock.
4. Tillsätt grönkålen och rör om. Låt den fräsa med ett par minuter.
5. Slå i buljongen och låt det sjuda utan lock i 10 minuter.
6. Mixa soppan slät och smaksätt med salt, peppar en nypa socker och lite rivet citronskal.
7. Lägg i kikärtorna och hetta upp.
8. Skär korven i sneda skivor och stek den sakta på svag värme i sitt eget fett.
9. Servera soppan med korvskivor och massor av riven parmesan.
KOTLETT
Fläskkotlett med krämig svampsås
Ca 800 g potatis
Ca 600 g kotlett i bit
1 tsk fling salt
2 krm svartpeppar
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
1 msk smör
Sås:
1 pkt champinjoner
2 tsk vetemjöl
1 dl vispgrädde
1-1,5 dl vatten
2 krm salt
1 krm vitpeppar
Så här gör du.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala och koka potatisen. Tvätta och skiva svampen, lägg den på ett fat i väntan på stekning.
- Mortla samman flingsalt, peppar, rosmarin och timjan. Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor. Krydda fläskkotletterna med kryddblandningen. Hetta upp en stekpanna med smör och stek kotletterna på båda sidor tills de har fått fin färg. Lägg över kotletterna i en ugnsform och sätt in i ugnen ca 5 min.
- Lägg ner svampen i stekpannan där du stekt köttet. Låt dem "vätska ur sig", pudra i mjölet och rör noga. Häll i grädde och vatten. Koka upp och krydda med salt och peppar. Häll i köttsaften som bildats i formen när köttet varit i ugnen.
- Servera.
KASSLER
Het kasslergryta med äpple & paprika
Ca 500 g kassler
1 grön paprika
2 äpple
2 vitlöksklyftor
1 msk gul curry
2 dl créme fraiche
2 msk tomatpuré
1/2 tsk svartpeppar
2 msk rapsolja/
matolja till stekning
- Koka ris enligt anvisningarna.
- Strimla kasslern fint.
- Kärna ur paprika och äpple, tärna fint.
- Hetta upp olja i en stekpanna.
- Bryn kassler, paprika och äpplen i omgångar tillsammans med curry i ca 5 min.
- Häll över i en gryta.
- Pressa i vitlök, häll i tomatpuré.
- Tillsätt créme fraiche.
- Koka i 5 min på svag värme.
KARRE
800 g fläskkarré
1 gul lök
2 klyftor vitlök
0,5 l vatten
1 tärning grönsaksbuljong
0,5 msk gara masala
3 dl kaffegrädde
2 morötter
0,5 blomkålshuvud
1 äpple
3 dl Favorit ris
0,5 dl Favorit russin
naanbröd
Så här gör du
Skär köttet i bitar.
Skala och hacka löken.
Fräs lök och kött i en gryta.
Häll i vatten, buljong och gara masala.
Låt grytan puttra så länge att lite av vattnet kokar bort.
Häll i grädden.
Skala och skär morötterna i bitar.
Skär blomkålen i bitar.
Blanda ner morötter och blomkål i grytan.
Låt koka tills de börjar att mjukna.
Skala och hacka äpplet och blanda i det.
Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
Blanda riset med russinen.
Servera grytan med ris och naanbröd.
GLASS
4 äggulor
1 dl strösocker
2 dl lätt-crème fraîche L
½ dl glykossirap
1 tsk mald kanel
½ tsk finstött kardemumma
1 krm mald kryddnejlika
Apelsinsallad
1½ dl vit sirap
2 msk vaniljsocker
2 bitar kanelstänger
2 hela kryddnejlikor
1 stjärnanis
½ röd chili i små bitar
4 apelsiner
Garnering
1 dl hackad pistaschmandel
Så här gör du.
1. Vispa samman äggulor och socker. Tillsätt crème fraiche, glykossirap och kryddor. Sila genom finmaskig sil. Kör blandningen i glassmaskin eller låt stå i frysen minst 5 timmar och rör om då och då.
2. Apelsinsallad: Blanda sirap, vaniljsocker och kryddor i en kastrull och koka 2–3 minuter. Lägg i chilin. Låt svalna.
3. Skär bort skalet på apelsinerna. Halvera och skiva dem och lägg i en skål. Häll över sirapslagen. Låt stå minst 1 timme. Lägg upp apelsinerna på assietter. Lägg glass vid sidan av salladen och strö på mandeln.
SOPPA
Med broccoli och maca, ett näringsrik rotfrukt som växer i Anderna på 4000 meters höjd och som säljs i pulverform på hyllan för så kallade super food-produkter. Du kan självklart även koka soppan utan macapulver.
2 broccolibuketter
1 gul lök
kokosolja till stekning
vatten
2 buljongtärningar
2 msk macapulver, t ex från Friggs
1 vitlöksklyfta
2. Hetta upp kokosoljan i en kastrull och stek lök och vitlök hastigt. Tillsätt broccolibitarna och potatis och rör runt.
3. Tillsätt varmt vatten, så att det nästan täcker broccoli, samt buljongtärningarna. Koka tills broccolin mjuknat, cirka 10 minuter.
4. Mixa till en slät soppa med en stavmixer. Tillsätt de kvarvarande broccoli i soppan och koka eventuellt försiktigt till önskad konsistens. De kan också behållas råa. Tillsätt slutligen macapulvret och blanda väl.
GODIS
0,5 dl kakao
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
3 msk honung
2 tsk vaniljsocker
Gör kultestet - häll en tesked av kola smeten i ett glas kallt vatten - går det att rulla kolan till en kula är den klar!
Mät upp alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull.
Koka på rätt svag värme utan lock i ca 35 minuter. Det ska synas några bubblor på ytan. Rör om i kolasmeten då och då.
Häll upp smeten i en liten smord långpanna med bakplåtspapper. Låt svalna och markera gärna rutor innan smeten har stelnat. Skär isär och vira in varje kola i smörpapper.
LUNCHGRYTA
600 g kycklinglårfilé
1 tsk salt
1 gul lök
300 g champinjoner
olja till stekning
1 msk curry
1 dl vatten
2 dl crème fraiche
2 tsk kinesisk soja
Rödkålssallad
½ litet huvud rödkål, gärna spetskål
2 tsk grovkornig senap
2 msk färskpressad citronsaft
3 msk olivolja
½ tsk salt
nymald svartpeppar
Tillbehör
kokt ris
Så här gör du.
1. Koka riset enligt förpackningen.
2. Skär lårfiléerna i stora bitar. Salta.
3. Skala löken och hacka den. Ansa champinjonerna och skiva dem.
4. Bryn kycklingen i 1 msk olja i en gryta. Lägg över den på en tallrik. Stek sedan lök och champinjoner i lite olja tills vätskan i svampen försvunnit. Strö över curryn och låt den fräsa med 1 minut.
5. Lägg tillbaka kycklingen i grytan och häll på vatten och crème fraiche. Koka upp och låt sjuda 10 minuter.
6. Tillsätt soja och smaka av om det behövs salt och eventuellt mer curry.
7. Rödkålssallad: Strimla kålen fint. Blanda senap, citronsaft och olja. Tillsätt salt och peppar.
8. Servera kycklingcurryn med kokt ris och kålsalladen.