LÅNGKOK

2 stor lökar
4 vitlöksklyftor
4 morötter
½ sellerirot
4 stänger selleri
1½ burk krossade tomater
1 burk tomatpuré
4 dl vitvin (helst lite torr)
8 dl oxbuljong
Lite olivolja
Lite mjöl
Salt och peppar
Gremolata:
1 knippe persilja
Skalet från 1 citron.
Häll lite olivolja i en stor gryta. Vänd köttbitarna i lite mjöl och stek dem i den varma grytan eller i en stekpanna. Ta upp köttet och lägg det på en tallrik.
Lägg ner löken och vitlöken i grytan och stek tills de fått lite färg. Tillsätt resterande grönsaker och låt steka med.
Häll i vitvin, tomatpuré och krossade tomater i grytan. Lägg ner köttbitarna i grytan ovanpå grönsakerna, det gör inget om köttet ligger lite ovanpå varandra. Tillsätt buljongen tills köttet är helt täckt.
Låt innehållet koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock i 3 timmar. Rör försiktigt runt i grytan en gång emellan åt men passa på att inte köttet smulas sönder.
Gör gremolata genom att blanda finhackad persilja och rivet citronskal från en citron.
Servera osso bucon med gremolata och förslagsvis risotto.
ORIENTALISK SOPPA

½ kg morötter
1 stor gul lök
1 bit rotselleri, 150 g
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk curry
ca 1 msk färsk riven ingefära
2 tärningar höns- eller grönsaksbuljong
1 liter vatten
rivet skal och saft av 1 lime
½ tsk salt
Tillbehör
2 dl turkisk yoghurt
bröd
Så här gör du.
1. Skala och tärna morötter, lök och selleri. Fräs dem i olja tillsammans med pressad vitlök.
2. Krydda med curry och ingefära. Fräs ytterligare 1 minut.
3. Tillsätt buljongtärningar och vatten. Koka under lock ca 20 minuter. Riv under tiden limeskalet och pressa ur saften.
4. Häll av och spara buljongen. Finfördela grönsakerna i matberedare eller mixer. Späd med buljongen till en puré och extra vatten om den är för tjock. Hetta upp igen. Smaka av soppan med pressad lime och salt.
5. Blanda yoghurten med det rivna limeskalet. Klicka i yoghurten vid servering.
SOPPA

1 gul lök
5 medelstora fasta potatisar
3 morötter
1 squash
140 g bacon
1½ liter vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
2 burkar krossade tomater à 400 g
250 g edamamebönor
1 tsk strösocker
salt och nymald svartpeppar
Tillbehör
50 g parmesan
1 ciabattabröd eller baguette
Så här gör du.
1. Skala löken. Skala potatis och morötter och skär dem och löken i små tärningar. Tärna squashen.
2. Skär baconet i strimlor. Stek det utan fett i en stor gryta. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Håll grytan varm.
3. Stek alla grönsakerna i baconfettet på medelvärme ett par minuter. Häll på vatten, buljongtärningar och krossade tomater och låt soppan koka cirka 10 minuter.
4. Blanda i bönorna och baconet i soppan. Låt sjuda 2–3 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar.
5. Servera soppan rykande varm med färskriven parmesan och ljummet bröd.
MESSMÖR

500 g blandfärs
1 1/2 grovhackat vitkålshuvud, ca 1,2 kg
smör eller olja till stekning
3 msk ljus sirap
1/2 msk ättikssprit (12%)
2 gula lökar
1 dl kokt ris
1 ägg
2 dl mjölk
salt och nymald vitpeppar
Sås
sky från kålpuddingen
1 dl matlagningsgrädde
några droppar citron
1 msk messmör
maizena
salt och nymald vitpeppar
Till servering
Kokt potatis och lingonsylt
Så här gör du.
1. Bryn kålen lite i taget i smör och olja. Smaksätt med ca 2 msk sirap, ättikssprit, salt och vitpeppar.
2. Sätt ugnen på 200°. Skala och finhacka löken. Blanda lök, ris, ägg, mjölk och färs till en smet. Smaksätt med salt, vitpeppar och 1 msk sirap.
Lägg hälften av kålen i botten på en ungsform. Lägg färsen ovanpå och avsluta med att lägga på resten av kålen. Baka kålpuddingen i ugnen 45–50 minuter. Kontrollera med en kniv så att färsen är fast.
3. Sås: Sila ner skyn i en kastrull. Koka upp med grädden. Smaksätt med salt, vitpeppar, citronsaft, och en kula messmör. Red av såsen med lite maizena utrört i kallt vatten.
4. Servera kålpuddingen med kokt potatis och lingonsylt.
STRÖMMING
SENAPSSTEKT STRÖMMING MED LYXIG
POTATISMOS OCH KONJAKSLINGON

12 strömmingsfiléer (ca 500 g)
3 msk grov söt skånsk senap
½ dl hackad dill
salt, vit- eller svartpeppar ur kvarn
smör och olja
rågmjöl till panering
Konjakslingon:
225 g lingon, färska eller frysta
1 ½ dl strösocker
½ dl konjak
Potatismos:
500 g skalad potatis av en mjölig sort
150 g rumstempererat smör
1 dl vispgrädde
salt, vit- eller svartpeppar ur kvarn
Så här gör du.
1. Blanda lingonen med socker och konjak. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 1–2 dygn tills sockret har smält.
Smaksätt med mer socker eller konjak om det behövs.
2. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Pressa den med potatispress och rör ut den med rumstempererat smör. Tillsätt grädde och smaksätt med salt och peppar.
3. Klipp av fenorna på strömmingen. Lägg dem med köttsidan upp, bre på senap, strö över dill, salta och peppra och vik ihop. Vänd dem i grovt rågmjöl uthällt på en tallrik och stek i smör och olja i 4–5 minuter på varje sida så att de blir gyllene och knapriga.
4. Servera direkt med potatismos och konjakslingon.
PANNKAKA
Klassisk ugnspannkaka med krispig kålsallad

3,5 dl vetemjöl
6 dl mjölk
6 ägg
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 pkt bacon
ca 200 g vitkål
1 äpple
2 msk olivolja
0,5 citron, saften
1 krm grovmalen svartpeppar
2 krm flingsalt
Så här gör du.
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Vispa ut mjöl i 3 dl av mjölken i en bunke så att alla klumpar försvinner. Tillsätt resten av mjölken. Vispa ner ägg och tillsätt salt och vitpeppar.
- Strimla bacon och stek det lätt krispigt. Lägg det sen i en ugnsform/braspanna.
- Häll smeten över baconet och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter, beroende på vilken storlek du har på formen.
- Finstrimla vitkål, kärna ur och tärna äpplet. Blanda olivolja, citron, svartpeppar och salt i en stor skål. Blanda ner kålen och äpplet i skålen och rör runt.
- Servera.
Tips
För en lite nyttigare variant byt ut hälften av mjölet mot grahamsmjöl. Servera gärna lingon till din ugnspannkaka.
LUNCHLÅDAN
Pannbiff med krämig löksky, pressgurka & dressade rödbetor

800 g potatis
0,5 gul lök
1 dl mjölk
4 msk ströbröd
1 msk kinesisk soja
2 krm vitpeppar
500 g blandfärs
smör till stekning
2,5 gul lök
2 msk smör
en nypa socker
3 dl vatten
1,5 msk kalvfond/1 buljongtärning
1-1,5 krm vitpeppar
Pressgurka:
1 gurka
1 dl kallt vatten
3 msk vitvinsvinäger
2 msk strösocker
Dressade rödbetor:
ca 250 g rödbetor
1 tsk dijon
2 krm salt
1 msk olivolja
2 tsk vitvinsvinäger
Så här gör du.
- Tvätta och koka potatisen mjuk.
- Blanda samman riven lök, mjölk, ströbröd, soja och vitpeppar. Låt svälla medan du fixar lökskyn.
- Skala och skär löken i tunna skivor. Stek löken gyllenbrun i smör i en gryta och strö över en nypa socker. Häll på vatten, fond/buljong och smaka av med peppar. Låt sjuda medan du steker biffarna.
- Skiva gurkan tunt med en osthyvel. Blanda vatten, vinäger och socker. Lägg i gurka och lägg på ett lock med en tyngd ovanpå. Låt stå i press till servering.
- Forma biffar och stek dem i smör tills de är klara. Lägg på ett fat.
- Tärna rödbetorna och blanda dem med dijon, salt, olja och vinäger.
- Servera med lingon och pressgurka.
Tips
Om du inte vill ha lök i din skysås kan du laga den i stekpannan efter att du stekt biffarna. Häll i vatten, vispa runt och låt det koka upp. Häll i fond/ buljong och smaka av med salt, peppar och en klick smör. Lite lingon är gott till.
HÖSTSOPPA
PALSTERNACKSSOPPA MED SVAMP
OCH ÖRTKRUTONGER

4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g palsternackor
400 g svamp, ex. trattkantareller eller
svart trumpetsvamp
olivolja till stekning
1 tsk timjan
1 liter grönsaksbuljong
1 ½ dl vitt vin
1 ½ dl vispgrädde
2 tsk citronsaft
salt, svartpeppar
cayennepeppar
smör
VITLÖKSKRUTONGER MED ÖRTER
4 skivor ljust bröd eller ½ baguette
2 vitlöksklyftor
30 g smör
1 dl hackade färska örter ex. persilja, basilika och timjan
Så här gör du.
1. Skala och finhacka löken. Skala palsternackan och skär den i bitar. Rensa svampen, skär den eventuellt i mindre bitar. Lägg undan hälften till toppingen.
2. Fräs löken mjuk i olja i stor kastrull i cirka 5 minuter på
medelvärme. Tillsätt hälften av svampen och fräs tills vätskan kokat bort. Tillsätt palsternackan, timjan, buljong, vin och grädde och koka i cirka 20 minuter.
3. Mixa soppan slät och smaka av med citronsaft, salt, svartpeppar och lite cayennepeppar. Späd med mer buljong eller vatten om soppan blir för tjock.
4. Gör örtkrutongerna. Bryt brödet i bitar och hacka löken fint. Stek brödet och löken i en stekpanna med smör tills brödet har fått fin färg. Blanda ner färska örter och chiliflakes.
5. Stek resten av svampen i smör. Krydda med salt och peppar. Blanda med krutongerna.
6. Toppa soppan med krutonger.
PAJ IGEN

500g äpplen
100g margarin
100g socker
1 ägg
100g mjöl
2 msk bakpulver
100g riven mandelmassa
Eventuellt saften och skalet från en apelsin
SALLAD

10 cocktailtomater
250 gram mozzarella
2 schalottenlökar eller vårlökar
Svarta eller gröna oliver
LUNCHPAJ

100 gram tärnad eller strimlad skinka
3 purjolökar
5 ägg
500 gram keso
Salt och peppar
Vispa samman ägg och keso. Salta och peppra. Häll ner äggblandningen i pajformen och ställ in oajen i ugnen på 200 grader i 40 min.
LAX
Lax med pepparrot, äppletzatziki & strimlad gurka

ca 800 g potatis
ca 500 g lax
3 krm flingsalt
3 msk smör
1 msk riven pepparot
1 äpple
2 dl yoghurt
liten bit vitlök
0,5 gurka
0,5 påse spenat
Så här gör du.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Tvätta och koka potatisen mjuk.
- Lägg laxen med skinnsidan ner i en ugnsfast form. Krydda med salt. Rör ihop smör och riven pepparot. Bred/pensla på smöret. Laga i ugn ca 15 min.
- Gör såsen. Riv äpplet grovt, blanda med yoghurt och en liten bit pressad vitlök.
- Skala och strimla gurkan fint.
- Servera med spenat och extra riven pepparrot till den som vill ha det.
Tips
Det är lättare att röra ihop smör och pepparot om du sätter in smöret en liten stund i den varma ugnen. Sen är det lätt att mixa ihop det.