HÖSTSOPPA
PALSTERNACKSSOPPA MED SVAMP
OCH ÖRTKRUTONGER

4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g palsternackor
400 g svamp, ex. trattkantareller eller
svart trumpetsvamp
olivolja till stekning
1 tsk timjan
1 liter grönsaksbuljong
1 ½ dl vitt vin
1 ½ dl vispgrädde
2 tsk citronsaft
salt, svartpeppar
cayennepeppar
smör
VITLÖKSKRUTONGER MED ÖRTER
4 skivor ljust bröd eller ½ baguette
2 vitlöksklyftor
30 g smör
1 dl hackade färska örter ex. persilja, basilika och timjan
Så här gör du.
1. Skala och finhacka löken. Skala palsternackan och skär den i bitar. Rensa svampen, skär den eventuellt i mindre bitar. Lägg undan hälften till toppingen.
2. Fräs löken mjuk i olja i stor kastrull i cirka 5 minuter på
medelvärme. Tillsätt hälften av svampen och fräs tills vätskan kokat bort. Tillsätt palsternackan, timjan, buljong, vin och grädde och koka i cirka 20 minuter.
3. Mixa soppan slät och smaka av med citronsaft, salt, svartpeppar och lite cayennepeppar. Späd med mer buljong eller vatten om soppan blir för tjock.
4. Gör örtkrutongerna. Bryt brödet i bitar och hacka löken fint. Stek brödet och löken i en stekpanna med smör tills brödet har fått fin färg. Blanda ner färska örter och chiliflakes.
5. Stek resten av svampen i smör. Krydda med salt och peppar. Blanda med krutongerna.
6. Toppa soppan med krutonger.