LUNCHLÅDAN
En klassisk rätt med lite lyxiga tillbehör.
Pannbiff med krämig löksky, pressgurka & dressade rödbetor

Det här behöver du
800 g potatis
0,5 gul lök
1 dl mjölk
4 msk ströbröd
1 msk kinesisk soja
2 krm vitpeppar
500 g blandfärs
smör till stekning
2,5 gul lök
2 msk smör
en nypa socker
3 dl vatten
1,5 msk kalvfond/1 buljongtärning
1-1,5 krm vitpeppar
Pressgurka:
1 gurka
1 dl kallt vatten
3 msk vitvinsvinäger
2 msk strösocker
Dressade rödbetor:
ca 250 g rödbetor
1 tsk dijon
2 krm salt
1 msk olivolja
2 tsk vitvinsvinäger
Så här gör du.
- Tvätta och koka potatisen mjuk.
- Blanda samman riven lök, mjölk, ströbröd, soja och vitpeppar. Låt svälla medan du fixar lökskyn.
- Skala och skär löken i tunna skivor. Stek löken gyllenbrun i smör i en gryta och strö över en nypa socker. Häll på vatten, fond/buljong och smaka av med peppar. Låt sjuda medan du steker biffarna.
- Skiva gurkan tunt med en osthyvel. Blanda vatten, vinäger och socker. Lägg i gurka och lägg på ett lock med en tyngd ovanpå. Låt stå i press till servering.
- Forma biffar och stek dem i smör tills de är klara. Lägg på ett fat.
- Tärna rödbetorna och blanda dem med dijon, salt, olja och vinäger.
- Servera med lingon och pressgurka.
Tips
Om du inte vill ha lök i din skysås kan du laga den i stekpannan efter att du stekt biffarna. Häll i vatten, vispa runt och låt det koka upp. Häll i fond/ buljong och smaka av med salt, peppar och en klick smör. Lite lingon är gott till.
Kommentarer
Trackback