SPETT PÅ GRILLEN
KYCKLINGSPETT.
Du behöver följande ingredienser.
300 gram kycklingfiléer
2 msk olja
4 msk ketchup
2 msk farinsocker
1 msk paprikapulver
Chilipulver efter smak och behag
Ev. gröntsaker såsom:
100 gram champinjoner skurna i skivor eller klyftor
1 paprika skuren i bitar
1-2 rödlökar skurna i klyftor
100 gram cherrytomater
Tillvägagångssätt för kycklingspett:
Blanda en marinad av olja, ketchup, farinsocker och kryddor. Skär kycklingen i mindre bitar och lägg dem i marinad i ca 1 timme.
Trä upp de marinerade kycklingbitarna på spett. Du kan välja om du vill ha spett med endast kyckling på eller om du vill varva med grönsaker emellan kycklingbitarna.
Grilla spetten i ca.12-14 min tills kycklingen är helt genomstekt. Spetten kan även stekas i ugnen på 200 grader.
SMÖRGÅSTÅRTOR PÅ OLIKA VIS
Brödet Använd olika typer av bröd, och variera efter smak och tycke. En smörgås tårta behöver inte vara fyrkantig! Skär gärna tårtan i mindre portionsbitar innan servering så är det enklare för gästerna att ta och det ser fräschare ut vid serveringen, även för gästerna som kommer lite senare till buffén. Använder man bröd i limpor kan det ibland vara svårt att själv skära dem på längden, ett tips kan då vara att köpa brödet hos bagaren och be om hjälp att få det skuret. Fransbröd skuret på längden - en klassiker som kan vara god, om än inte nyskapande Hönökaka - lite sötare, ljust bröd som ger en rund tårta (använd två halvcirklar i varje lager) eller för mindre tårta i halvcirkelform. Skär i tårtbitar. Rågbröd - ger en dansk smörrebrödskänsla, gott till sill och leverpastej. Grova brödkakor - tveka inte att använda mindre bröd, ett grovt bröd i platta "bullar" går utmärkt att använda. Använd tre lager bröd på höjden, fyll och skär sedan varje bulle i två bitar - en lagom munsbit. Tekakor eller runt polarbröd - ger en fin rund tårta. Kavring - kan skivas på längden, gott till leverpastej och skinka Fyllningen Gogonzolatårta R&R Salmon Surprise Smaker från Medelhavet Fransk frestelse Serveringen |
ITALIEN
(4 portioner)
300 g pasta i valfri form
1 msk olivolja
1 dl pesto
150 g färsk spenat
3 avokado
salt och svartpeppar
2 msk rostade pinjenötskärnor
Koka pasta, spola den sedan i kallt vatten och låt rinna av. Blanda pastan med pesto, olja och spenat. Skala, dela och kärna ur avokadon, skär den i skivor och blanda ner i salladen. Smaksätt med salt och peppar, strö pinjenötskärnorna över.
(4 portioner)
8 dl kokta stora vita bönor
1 gul lök
5 dl rucolasallad
1 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
12 tunna skivor parmaskinka
hyvlad permesanost
Skala och skiva löken tunnt, blanda bönor, lök och ruccolasallad. Häll balsamvinäger och hälften av oljan över salladen. Salta och peppra. Blanda salladen väl. Ta med skinkan för sig. Servera salladen på tallrikar och lägg skinka på toppen, strö över permesan och droppa på lite olja.
Fruktpaket med vit choklad
(4 portioner)
1 kiwi
1 banan
1 mango
16 jordgubbar
140 g ananas i bitar
80 g vit choklad
Skala och dela frukten i bitar. Blanda fruktsalladen och dela upp den på 4 aluminiumfolieark. Hacka chokladen och strö över. Vik ihop paketen och ta med. Lägg paketen på grillen 5-10 minuter.
MEXICO
(4 personer)
6 dl vatten
1 kanelstång
2 kryddnejlikor
3/4 dl farinsocker
4 msk pulverkaffe
Koka upp vatten, kanelstång boch kryddnejlikor. Tillsätt farinsocker och rör om tills det smält. Låt småkoka ca 5 min. Tag upp kanelstång och nejlikor. Häll vattnet på termos.
Ta med snabbkaffet, skeda upp i koppar, häll över vattnet från termosen. Klicka över lite av den vispade grädden.
Kanel- och äppeltortillas
8 små tortillas
2 äpplen, grovt rivna
1 msk farinsocker
2 tsk kanel
1 dl russin
2 tsk rivet citronskal
margarin
extra farinsocker
Blanda äpple, farinsocker, kanel, russin och citronskal. Fördela fyllningen på tortillabröden och rulla ihop. Stek rullarna på svag värme tills de blir gyllenbruna runt om. Rulla dem i farinsocker. Värm gärna även dessa på en engångsgrill. Servera med vispad grädde.
SPANIEN
(4 portioner)
4 färska tomater
1/4 gurka
1/2 stjälk selleri
2 skivor vitt bröd
1/2 finhackad spansk peppar
2 pressade vitläksklyftor
1 msk olivolja
200 g passerade tomater
1 dl vatten
1 msk vinäger
1/2 tsk salt
Tillbehör:
Selleristjälkar
Hackad gurka
Krutonger
Skiva selleri och gurka. Dela tomaterna. Skär bort kanterna från brödet. Finfördela tomater, gurka, selleri, bröd, pepparfrukt och vitlök i en matberedare. Tillsätt olja, passerade tomater och vatten. Kör till en finfördelad, tjock soppa. Smaka av med vinäger och salt. Tillsätt mer vatten om soppan verkar för tjock. Kyl soppan, förvara den sedan gärna i kylväska så att den håller sig riktigt kall.
Dela selleristjälkarna och finhacka gurkan och ta med separat. Servera soppan i glas eller muggar med en selleristälk i varje. Toppa soppan med hackad gurka och krutonger.
GOTT MED LAX
Laxrullar med färskost
Ingredienser:
Du behöver följande ingredienser till detta recept laxrullar med färskost.
4 skivor rökt lax
170 gram färskost med valfri smak
1 rödlök
Salt
Peppar
Blandad sallad
vattenkrasse
Så här gör man.
Finhacka rödlöken och rör ner den i färskosten. Salta och peppra efter smak och behag.
Dela laxskivorna på längden. Lägg en klick färskostblandning på varje laxskiva och rulla ihop till en laxrulle. Anrätta laxrullarna på en bädd av blandad sallad och dekorera med vattenkrasse.