SPETT PÅ GRILLEN

Kycklingspett



KYCKLINGSPETT.

Du behöver följande ingredienser.
300 gram kycklingfiléer
2 msk olja
4 msk ketchup
2 msk farinsocker
1 msk paprikapulver
Chilipulver efter smak och behag

Ev. gröntsaker såsom:
100 gram champinjoner skurna i skivor eller klyftor
1 paprika skuren i bitar
1-2 rödlökar skurna i klyftor
100 gram cherrytomater

Tillvägagångssätt för kycklingspett:

Blanda en marinad av olja, ketchup, farinsocker och kryddor. Skär kycklingen i mindre bitar och lägg dem i marinad i ca 1 timme.

Trä upp de marinerade kycklingbitarna på spett. Du kan välja om du vill ha spett med endast kyckling på eller om du vill varva med grönsaker emellan kycklingbitarna.

Grilla spetten i ca.12-14 min tills kycklingen är helt genomstekt. Spetten kan även stekas i ugnen på 200 grader.


SMÖRGÅSTÅRTOR PÅ OLIKA VIS



Brödet

Använd olika typer av bröd, och variera efter smak och tycke. En smörgås tårta behöver inte vara fyrkantig! Skär gärna tårtan i mindre portionsbitar innan servering så är det enklare för gästerna att ta och det ser fräschare ut vid serveringen, även för gästerna som kommer lite senare till buffén. Använder man bröd i limpor kan det ibland vara svårt att själv skära dem på längden, ett tips kan då vara att köpa brödet hos bagaren och be om hjälp att få det skuret.
Fransbröd skuret på längden - en klassiker som kan vara god, om än inte nyskapande
Hönökaka - lite sötare, ljust bröd som ger en rund tårta (använd två halvcirklar i varje lager) eller för mindre tårta i halvcirkelform. Skär i tårtbitar.
Rågbröd - ger en dansk smörrebrödskänsla, gott till sill och leverpastej.
Grova brödkakor - tveka inte att använda mindre bröd, ett grovt bröd i platta "bullar" går utmärkt att använda. Använd tre lager bröd på höjden, fyll och skär sedan varje bulle i två bitar - en lagom munsbit.
Tekakor eller runt polarbröd - ger en fin rund tårta.
Kavring - kan skivas på längden, gott till leverpastej och skinka

Fyllningen
Allting behöver inte geggas ihop till en enda fyllning - och den behöver inte innehålla majonäs! Lägg sallad emellan bröd och annan fyllning, trava det hela på varandra, och tryck ihop försiktigt. Är det svårt att få tårtbitarna att hänga ihop, använd en halv grillpinne i trä som sticks igenom varje bit i mitten. Se bara till att den är väl synlig så att gästerna inte mumsar på den. Traditionell smörgåstårta brukar dekoreras med fyllning runt om, det behövs inte - låt tårtorna visa sin "personlighet" - lite salladsblad som sticker ut på sidan är bara fräscht! Använd din fanatsi och kombinera dina egna favorittårtor!

Gogonzolatårta
Mosa och blanda gorgonzola med ca 1/3 så mycket creme fraiche för en smidigare konsistens och lite mildare smak. Hacka soltorkade tomater, valnötter och gröna oliver och blanda. Använd ditt favoritbröd, ett grövre bröd passar bra till den lite starkare smaken. Använd lite lättmargarin på brödet. Lägg på ruccola sallad som du rivit i bitar. Lägg sedan på rikligt med gorgonzolakräm. Sprid ut ett lager av tomatblandningen innan nästa skiva bröd, fortsätt i tre lager. Tryck ihop tårtan försiktigt efter det avslutande brödet. Avsluta med gorgonzolakräm på toppen och dekorera med valnötter och tunna rödlöksringar.

R&R
Hacka rödlök fint, blanda med lika delar philadelphiaost och creme fraiche (lättvarianter av båda fungerar utmärkt). Krydda med en nypa salt och färsk, hackad dill och lite pressad citronsaft. Blanda försiktigt ner rom i röran. Hacka skalade räkor grovt och blanda ner i röran. Fransbröd eller ett ljusare bröd som tekakor passar bra till denna smörgåstårta. Varva bröd och röra. Avsluta med rom och räkröra. Dekorera med rom, räkor, dillkvistar och citronskivor.

Salmon Surprise
Laga laxfilé i ugnen, ca 10 minuter. Ta bort skinn och lägg laxen i en bunke och dela med en gaffel. Blanda samman med lika delar creme fraiche och majonäs (lättalternativ går bra) till en mousse. Blanda ner kapris efter smak. Salta och peppra. Smaksätt lite pressad citronsaft. Lägg några salladsblad mellan brödet och moussen, bygg i lager. Avsluta med ett lager laxmousse. Dekorera med hoprullade skivor av gravad eller rökt lax, cocktailtomater i halvor och bärkapris. Servera gärna med hovmästarsås vid sidan.

Smaker från Medelhavet
Mosa fetost, blanda med kesella. Smaksätt med färsk hackad basilika, salt och peppar. Strimla parmaskinka och blanda i fyllningen. Hacka ruccola och vänd ner. Varva bröd med fyllningen. Avsluta med ett lager kesella. Dekorera med hoprullade skivor av parmaskinka, ruccola, körsbärstomater i halvor och basilikablad.

Fransk frestelse
Mosa lantpaté (eller leverpastej för den som föredrar) med en gaffel, blanda samman med lite kesella för smidigare konstistens. Hacka cornichons (små inlagda gurkor). Stek bacon knarigt i stekpanna eller microvågsugn, låt rinna av på hushållspapper. Hacka baconet. Varva bröd med leverpastejblandningen, ett lager gurkor och ett lager baconhack. Avsluta med ett lager fyllning och garnera med cornichons, tunna lökringar och smörgåskrasse. Servera med cumberlandsås.

Serveringen
Servera gärna de olika smörgåstårtorna på buffé. Skär du i bitar tänk på att inte göra för stora bitar - alla vill ju smaka på allt och det går alltid att ta en bit till. Det kan vara trevligt att servera små tillbehör i skålar till tårtorna. Gott att servera bredvid är också oliver, cornichons, fina salladsblad, tunna skivor av salami, cocktailtomater osv. Avsluta buffén med en fruktsallad eller en osttallrik eller naturligtvis - en tårta!



ITALIEN

                                                             Pasta och avokadosallad


(4 portioner)
300 g pasta i valfri form
1 msk olivolja
1 dl pesto
150 g färsk spenat
3 avokado
salt och svartpeppar
2 msk rostade pinjenötskärnor

Koka pasta, spola den sedan i kallt vatten och låt rinna av. Blanda pastan med pesto, olja och spenat. Skala, dela och kärna ur avokadon, skär den i skivor och blanda ner i salladen. Smaksätt med salt och peppar, strö pinjenötskärnorna över.

                                                          Bönsallad med parmaskinka

(4 portioner)
8 dl kokta stora vita bönor
1 gul lök
5 dl rucolasallad
1 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
12 tunna skivor parmaskinka
hyvlad permesanost

Skala och skiva löken tunnt, blanda bönor, lök och ruccolasallad. Häll balsamvinäger och hälften av oljan över salladen. Salta och peppra. Blanda salladen väl. Ta med skinkan för sig. Servera salladen på tallrikar och lägg skinka på toppen, strö över permesan och droppa på lite olja.

                                                        Fruktpaket med vit choklad


(4 portioner)
1 kiwi
1 banan
1 mango
16 jordgubbar
140 g ananas i bitar
80 g vit choklad

Skala och dela frukten i bitar. Blanda fruktsalladen och dela upp den på 4 aluminiumfolieark. Hacka chokladen och strö över. Vik ihop paketen och ta med. Lägg paketen på grillen 5-10 minuter.

 

 

 

 


MEXICO

Mexikanskt kaffe

(4 personer)
6 dl vatten
1 kanelstång
2 kryddnejlikor
3/4 dl farinsocker
4 msk pulverkaffe


Koka upp vatten, kanelstång boch kryddnejlikor. Tillsätt farinsocker och rör om tills det smält. Låt småkoka ca 5 min. Tag upp kanelstång och nejlikor. Häll vattnet på termos.
Ta med snabbkaffet, skeda upp i koppar, häll över vattnet från termosen. Klicka över lite av den vispade grädden.

                                                             Kanel- och äppeltortillas

(4 personer)
8 små tortillas
2 äpplen, grovt rivna
1 msk farinsocker
2 tsk kanel
1 dl russin
2 tsk rivet citronskal
margarin
extra farinsocker


Blanda äpple, farinsocker, kanel, russin och citronskal. Fördela fyllningen på tortillabröden och rulla ihop. Stek rullarna på svag värme tills de blir gyllenbruna runt om. Rulla dem i farinsocker. Värm gärna även dessa på en engångsgrill. Servera med vispad grädde.


SPANIEN

Gazpacho

(4 portioner)
4 färska tomater
1/4 gurka
1/2 stjälk selleri
2 skivor vitt bröd
1/2 finhackad spansk peppar
2 pressade vitläksklyftor
1 msk olivolja
200 g passerade tomater
1 dl vatten
1 msk vinäger
1/2 tsk salt

Tillbehör:
Selleristjälkar
Hackad gurka
Krutonger


Skiva selleri och gurka. Dela tomaterna. Skär bort kanterna från brödet. Finfördela tomater, gurka, selleri, bröd, pepparfrukt och vitlök i en matberedare. Tillsätt olja, passerade tomater och vatten. Kör till en finfördelad, tjock soppa. Smaka av med vinäger och salt. Tillsätt mer vatten om soppan verkar för tjock. Kyl soppan, förvara den sedan gärna i kylväska så att den håller sig riktigt kall.

Dela selleristjälkarna och finhacka gurkan och ta med separat. Servera soppan i glas eller muggar med en selleristälk i varje. Toppa soppan med hackad gurka och krutonger.

GOTT MED LAX

Laxrullar med färskost




Laxrullar med färskost


Ingredienser:

Du behöver följande ingredienser till detta recept laxrullar med färskost.

4 skivor rökt lax
170 gram färskost med valfri smak
1 rödlök
Salt
Peppar
Blandad sallad
vattenkrasse

Så här gör man.

Finhacka rödlöken och rör ner den i färskosten. Salta och peppra efter smak och behag.

Dela laxskivorna på längden. Lägg en klick färskostblandning på varje laxskiva och rulla ihop till en laxrulle. Anrätta laxrullarna på en bädd av blandad sallad och dekorera med vattenkrasse.



RSS 2.0