
Brödet Använd olika typer av bröd, och variera efter smak och tycke. En smörgås tårta behöver inte vara fyrkantig! Skär gärna tårtan i mindre portionsbitar innan servering så är det enklare för gästerna att ta och det ser fräschare ut vid serveringen, även för gästerna som kommer lite senare till buffén. Använder man bröd i limpor kan det ibland vara svårt att själv skära dem på längden, ett tips kan då vara att köpa brödet hos bagaren och be om hjälp att få det skuret. Fransbröd skuret på längden - en klassiker som kan vara god, om än inte nyskapande Hönökaka - lite sötare, ljust bröd som ger en rund tårta (använd två halvcirklar i varje lager) eller för mindre tårta i halvcirkelform. Skär i tårtbitar. Rågbröd - ger en dansk smörrebrödskänsla, gott till sill och leverpastej. Grova brödkakor - tveka inte att använda mindre bröd, ett grovt bröd i platta "bullar" går utmärkt att använda. Använd tre lager bröd på höjden, fyll och skär sedan varje bulle i två bitar - en lagom munsbit. Tekakor eller runt polarbröd - ger en fin rund tårta. Kavring - kan skivas på längden, gott till leverpastej och skinka
Fyllningen Allting behöver inte geggas ihop till en enda fyllning - och den behöver inte innehålla majonäs! Lägg sallad emellan bröd och annan fyllning, trava det hela på varandra, och tryck ihop försiktigt. Är det svårt att få tårtbitarna att hänga ihop, använd en halv grillpinne i trä som sticks igenom varje bit i mitten. Se bara till att den är väl synlig så att gästerna inte mumsar på den. Traditionell smörgåstårta brukar dekoreras med fyllning runt om, det behövs inte - låt tårtorna visa sin "personlighet" - lite salladsblad som sticker ut på sidan är bara fräscht! Använd din fanatsi och kombinera dina egna favorittårtor!
Gogonzolatårta Mosa och blanda gorgonzola med ca 1/3 så mycket creme fraiche för en smidigare konsistens och lite mildare smak. Hacka soltorkade tomater, valnötter och gröna oliver och blanda. Använd ditt favoritbröd, ett grövre bröd passar bra till den lite starkare smaken. Använd lite lättmargarin på brödet. Lägg på ruccola sallad som du rivit i bitar. Lägg sedan på rikligt med gorgonzolakräm. Sprid ut ett lager av tomatblandningen innan nästa skiva bröd, fortsätt i tre lager. Tryck ihop tårtan försiktigt efter det avslutande brödet. Avsluta med gorgonzolakräm på toppen och dekorera med valnötter och tunna rödlöksringar.
R&R Hacka rödlök fint, blanda med lika delar philadelphiaost och creme fraiche (lättvarianter av båda fungerar utmärkt). Krydda med en nypa salt och färsk, hackad dill och lite pressad citronsaft. Blanda försiktigt ner rom i röran. Hacka skalade räkor grovt och blanda ner i röran. Fransbröd eller ett ljusare bröd som tekakor passar bra till denna smörgåstårta. Varva bröd och röra. Avsluta med rom och räkröra. Dekorera med rom, räkor, dillkvistar och citronskivor.
Salmon Surprise Laga laxfilé i ugnen, ca 10 minuter. Ta bort skinn och lägg laxen i en bunke och dela med en gaffel. Blanda samman med lika delar creme fraiche och majonäs (lättalternativ går bra) till en mousse. Blanda ner kapris efter smak. Salta och peppra. Smaksätt lite pressad citronsaft. Lägg några salladsblad mellan brödet och moussen, bygg i lager. Avsluta med ett lager laxmousse. Dekorera med hoprullade skivor av gravad eller rökt lax, cocktailtomater i halvor och bärkapris. Servera gärna med hovmästarsås vid sidan.
Smaker från Medelhavet Mosa fetost, blanda med kesella. Smaksätt med färsk hackad basilika, salt och peppar. Strimla parmaskinka och blanda i fyllningen. Hacka ruccola och vänd ner. Varva bröd med fyllningen. Avsluta med ett lager kesella. Dekorera med hoprullade skivor av parmaskinka, ruccola, körsbärstomater i halvor och basilikablad.
Fransk frestelse Mosa lantpaté (eller leverpastej för den som föredrar) med en gaffel, blanda samman med lite kesella för smidigare konstistens. Hacka cornichons (små inlagda gurkor). Stek bacon knarigt i stekpanna eller microvågsugn, låt rinna av på hushållspapper. Hacka baconet. Varva bröd med leverpastejblandningen, ett lager gurkor och ett lager baconhack. Avsluta med ett lager fyllning och garnera med cornichons, tunna lökringar och smörgåskrasse. Servera med cumberlandsås.
Serveringen Servera gärna de olika smörgåstårtorna på buffé. Skär du i bitar tänk på att inte göra för stora bitar - alla vill ju smaka på allt och det går alltid att ta en bit till. Det kan vara trevligt att servera små tillbehör i skålar till tårtorna. Gott att servera bredvid är också oliver, cornichons, fina salladsblad, tunna skivor av salami, cocktailtomater osv. Avsluta buffén med en fruktsallad eller en osttallrik eller naturligtvis - en tårta!
|