PASTA
2 st mozzarella
Köttfärssåsen:
400 g färs (kött eller veggofärs)
400 g krossad tomat
400 g passerad tomat
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad basilika
2 tsk paprikapulver
1-2 tsk dijonsenap (kan uteslutas)
1 msk soja
1 msk balsamvinäger eller socker
Salt & peppar
Olja till stekning
Cremefraichesåsen:
5 dl creme fraiche (gärna 34% fetthalt)
150 g riven ost (valfri sort, jag använder mozzarella)
1 pressad vitlöksklyfta
Garnering:
50 g riven ost
Börja med köttfärssåsen. Hacka löken i tärningar. Hetta upp olja och stek löken glansig. Tillsätt färsen, pressa i vitlök, krydda med oregano, basilika och stek allting under omrörning tills färsen får färg. Tillsätt krossad tomat, passerad tomat och alla övriga ingredienser till köttfärssåsen, koka upp, rör om och låt sedan puttra under lock på medelvärme i ca 20-30 min. Lyft bort locket, smaka av och krydda eventuellt mer. Låt nu puttra utan lock i ca 10 min, koka bort lite vätska så såsen inte är för vattnig i konsistensen.
Förbered allt annat till gratängen. Koka pastan, den ska ha lite tuggmotstånd, sila av och ställ åt sidan. Blanda alla ingredienser till crèmefraichesåsen i en skål och ställ åt sidan. Skiva mozzarellan i tunna skivor.
Dags att montera ihop gratängen. Lägg hälften av crèmefraichesåsen i botten av en mellanstor ugnsform, ca 25×30 cm. Häll över pastan. Bred resterande crèmefraichesås över spaghettin och lägg över mozarellaskivor. Lägg all köttfärsås över, toppa med mer mozzarella och avsluta med 50 g riven ost. Baka mitt i ugnen på 200° i ca 20-30 min. Låt vila i formen några minuter innan servering. Servera med en god sallad, pizzasallad passar fint till
GOFIKA
300 g mjöl
200 g smör
3 msk socker
2 ägg
1 msk vatten
50 g jäst
Fyllning:
125 g smör
125 g socker
125 g marsipan
Dekoration:
Ägg, mjölk eller kaffe
Pärlsocker
Hackade mandlar, mandelspån
Rör samman ingredienserna till fyllningen.
Dela degen i 2 lika stora bitar och rulla ut till 2 rektanglar. Fördela fyllningen jämnt på de båda rektanglarna, lämna en liten bit utan fyllning på den ena långsidan. Vik in den ena långsidan (den med fyllning helt ut i kanten) så den täcker ca 2/3, vik sedan den andra långsidan över så att den överlappar lite. Upprepa med den andra.
Pensla längderna med ägg, kaffe eller mjölk och strö pärlsocker eller mandelspån på toppen.
Lägg kaffelängderna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 45 minuter.
Ställ in plåten i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter.
RABARBER
- 4-5 stjälkar Rabarber 85 g strösocker (1dl)
- 30 g farin socker (1/2dl)
- 8 g vaniljsocker (1tsk)
- 1 st citron zest
- 5 g maizena (1tsk)
- 4 g malen kanel (1tsk)
Smuldeg
- 120 g Vetemjöl (2dl)
- 50 g Dinkelflingor (1 1/2dl)
- 70 g Stösocker (3/4dl)
- 5 g bakpulver (1tsk)
- 8 g Vaniljsocker (1msk)
- 100 g smör
- Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en pajformen lite lätt med smör. Tvätta och skala rabarbern med en potatisskalare om det behövs och dela rabarbern i ca 1 cm bitar.
- Blanda sedan strösocker, farinsocker, vaniljsocker, citron zest, maizena och malen kanel I en bunke. Lägg rabarberbitarna i bunken och blanda runt tillsammans med alla torra ingredienser. Lägg allt sedan jämt i pajformen.
- Smuldeg: Gör smuldegen till rabarberpajen genom att lägga alla ingredienser i en skål. Arbeta med fingertopparna samman mjölblandningen till smulor.
- Strö smulorna över rabarbern och grädda på 200 grader i mitten av ugnen 20-30 minuter, tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat. Servera med vaniljsås eller vaniljglass när paj är ljummen.
SPETTIGT
ca 800 g fläskkarré
8 bambuspett
2 citroner, i halvor eller kvartar
flingsalt
Marinad
1 msk finhackad färsk mynta
1 msk färsk oregano
2 lagerblad
2 vitlöksklyftor
¾ dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
salt och nymald svartpeppar
Grekisk sallad med dill
6 mogna tomater
1 gurka
1 rödlök
1 knippe dill
2 msk olivolja
Tillbehör
klyftpotatis eller bröd
tzatziki
Så här gör du.
1. Marinad: Hacka kryddörter, lagerblad och vitlök och blanda det med olja, vinäger, 1 tsk salt och 1 tsk nymald svartpeppar i en skål. Skär köttet i stora tärningar och vänd runt bitarna i marinaden. Täck skålen och ställ i kylskåp minst 2 timmar men gärna längre. Rör runt några gånger under tiden. Blötlägg bambupinnarna.
2. Trä upp köttbitarna tätt på spetten. Låt dem bli rumstempererade och stek dem sedan på grill eller i grillpanna 6–8 minuter på var sida. Tryck dem platta medan du grillar. Grilla samtidigt citronerna. Strö flingsalt över köttet.
3. Grekisk sallad: Skär tomaterna i bitar eller skivor. Skala gurkan. Halvera den på längden och gröp ur kärnorna. Skär gurkan i tjocka skivor. Skala löken och skiva den tunt. Hacka dillen grovt och blanda alltsammans med olja och lägg upp på ett fat. Servera med de nygrillade spetten, grillad citron, klyftpotatis eller bröd och tzatziki.
LÅDA I LÅDA
- Oxfilé
- Bacon
- Champinjoner
- Mandelpotatis
- Mjölk
- Smör
- Muskotnöt
- Salt
- Peppar
- Timjan
- Rödvin
- Sugar snaps
Skala och koka potatisen i väl saltat vatten. Förväll sugar snapsen i cirka 3 minuter och skölj dem sedan i kallt vatten så att tillagningen upphör, torka av dem och linda in dem i bacon.
Ansa svampen och stek dem gyllene i smör. Tärna lite bacon och stek det knaprigt.
Salta och peppra oxfilen och bryn den i stekpannan, bereoende på hur stor oxfilén är kan man steka klart den i pannan eller baka den i ugnen om biten är lite större. Låt köttet vila under folie cirka fem minuter innan servering. Deglacera stekpannan med lite vin, tillsätt en klick smör och smaka av med salt, peppar och lite timjan. Gör sedan klart purén. Pressa potatisen och blanda med uppvärmd mjölk och smält smör, krydda med salt och peppar och lite riven muskotnöt.
Stek de baconinlindade sugar snapsen och värm på den brynta champinjonerna.
Lägg upp purén på en tallrik med köttet ovanpå, strö över det knaperstekta baconet och lägg svampen runt omkring. Putsa till sugar snapsen och lägg upp, ringla över skysåsen. Klart.
PAJKASTNING
1 broccolihuvud
3 ägg
1½ dl mjölk
2 dl crème fraiche
Salt och peppar
150 gram skinktärningar
Ev. Lite parmesanost eller annan ost (efter egen smak)
2.Dela broccolin i mindre buketter och koka dem sedan i ca 3-4 min i saltat vatten. Låt dem rinna av.
3.Vispa ägg, mjölk, crème fraiche, salt, peppar och ev. lite riven ost.
4.Fördela broccolin och skinkan i den förgräddade pajdegen och häll äggblandningen över.
5.Ställ in pajen i ugnen på 200 grader i 40 min (tills pajen är fast).
LAXIGT
1 bit färsk laxfilé, 750 g
1 bit kallrökt lax, 250 g
1 dl finskuren gräslök
½ dl hackad dill
¾ tsk salt
nymald svartpeppar
smör till stekning
Sallad
ca 250 g blandad sallad och salladsskott
2 morötter
500 g kokta rödbetor
2 tsk pressad citron
¾ dl solros- och pumpafrön, rostade
Basilikasås
1 ägg
2 tsk dijonsenap
1 kruka basilika
2 dl neutral olja
½ vitlöksklyfta, pressad
3 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
Så här gör du.
1. Skär bort skinn och ben från laxen. Skär all lax i mindre bitar och finfördela i matberedare, men kör inte för länge. Tillsätt gräslök, dill, salt och peppar och kör snabbt samman det.
2. Forma 12 små biffar och lägg dem på en skärbräda.
3. Basilikasås: Lägg ner ägget i kokande vatten och koka 3 minuter och lägg det sedan i kallt vatten. Lägg senapen i en mixerskål. Gröp ur ägget däri. Lägg ner basilikabladen och mixa. Tillsätt oljan under mixning droppvis i början och sedan i en tunn stråle till en tjock sås. Smaka av med vitlök, salt och peppar.
4. Sallad: Fördela salladen på ett stort fat. Koka upp saltat vatten. Hyvla breda remsor av morötterna och förväll dem 1 minut i det kokande vattnet. Klyfta rödbetorna. Fördela morotsband och rödbetor på salladen. Pressa över citronsaften och strö över fröna.
5. Hetta upp smöret och stek biffarna någon minut på varje sida. Servera dem nystekta med salladen och basilikasåsen.
TOMATER
Lite olivolja
2 tsk hackad färsk basilika
2 tsk hackad färsk rosmarin
Salt och peppar
Sätt in tomaterna i ugnen i ca 15 min, tills de börjar bli mjuka.
Servera tomaterna som tillbehör eller som en egen förrätt.
GREKLAND
½ tsk mald kanel
1 kg aubergine
god olivolja
salt och nymald svartpeppar
2 ägg
500 g grekisk yoghurt
200 g halloumi, grovt riven
2 msk färska blad av oregano eller mejram
1 msk färska blad av citrontimjan
3 vitlöksklyftor
2 morötter
1 selleristjälk
25 g smör L
1 msk olivolja
800 g nötfärs
1½ dl rött vin
2 burkar finkrossade tomater à 400 g
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 stjälk rosmarin
1 tsk chiliflakes
2 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
2. Hetta upp smöret och oljan i en gryta. Bryn färsen, sänk sedan värmen och tillsätt lök,
vitlök, morot och selleri. Låt det fräsa med cirka 10 minuter tills löken mjuknar.
3. Tillsätt vin, tomater, tomatpuré, lagerblad, rosmarin och chiliflakes. Salta och peppra. Koka upp och låt sjuda under lock cirka
1 timme. Det ska fortfarande vara rätt så mycket vätska kvar som sedan sugs upp om du ska servera den till pasta. Ska det vara en torrare ragu till någon av rätterna fortsätter du bara koka tills den har rätt konsistens. Skumma av om det är mycket fett och smaka av om det behövs mer salt och peppar.
1. Tillsätt kanel och koka såsen lite extra, 15–20 minuter, så att den blir lite torrare.
2. Sätt ugnen på 210° eller 190° med varmluft.
3. Skär auberginen i centimetertjocka skivor. Pensla båda sidor med olivolja och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra dem. Rosta dem mitt i ugnen cirka 15 minuter, vänd på skivorna och rosta dem ytterligare 15–20 minuter tills de får fin färg.
4. Fördela hälften av ragun i en form, cirka 20×30 cm, och lägg på hälften av aubergineskivorna. Upprepa med resten av ragun och aubergineskivorna.
5. Vispa ner äggen i yoghurten och hälften av osten. Häll det över aubergineskivorna och toppa sedan med resten av osten. Blanda örterna med 1 msk olivolja och strö det över ytan.
6. Grädda långt ner i ugnen 40–45 minuter tills den fått fin färg.
Tips: Om du inte har färska örter kan du strö över torkade efter gräddningen istället.
SÅSIGT
1 tsk paprikapulver
1 krm chiliflakes alt koreansk eller turkisk torkad chili
1 msk cognac
lite vitpeppar ur kvarn
1 krm sellerisalt (kan uteslutas)
2 dl majonnäs, helst hemlagad
1 dl gräddfil
½ tsk salt eller mer
några droppar pressad citron
2. Rör ner majonnäs och gräddfil. Smaka av med salt. Tillsätt eventuellt några droppar pressad citron.
3. Låt såsen stå kallt minst 1 timme.
PÄRER
15 plommontomater, cocktailtomater eller liknande.
5 vårlökar.
2 msk färsk persilja.
2 msk färsk basilika.
(eller andra örtkryddor efter smak och behag).
15 svarta oliver.
Saft från en ½ citron.
2 msk god olivolja.
Salt och peppar.
Medan potatisen kokar så skärs tomaterna i halvor eller klyftor. Vårlöken skäres i skivor och kryddörterna hackas fint.
Blanda potatisen, tomaterna, vårlöken, örtkryddorna och oliverna i en skål.
Citronsaften, olivoljan, saltet och pepparn röres ihop och hälles över potatissalladen, som nu är färdig till servering.
LASAGNE
450 gram frusen spenat.
300 gram mornaysås.
3 tsk curry.
2 tsk chili.
2 tsk oregano.
1 burk hackade tomater.
1 stor lök.
¼ liter grädde.
Lasagneplattor.
Olivolja.
riven ost (efter smak).
Salt och peppar.
2. Tillsätt de hackade tomaterna, grädden och halvdelen av mornaysåsen till kycklingen och låt koka i ca 15 min, smaka av med salt och peppar. Såsen får gärna vara lite stark då spenaten tar bort något av smaken.
3. Lägg nu samman lasagnen på följande sätt: Först ett lager med kycklingsås, spenat och mornaysås i en ugnsfast form, ovanpå detta läggs ett lager med lasagneplattor. Upprepa tills det inte ät något kvar. Till sist hälls den rivna osten på toppen, allt efter smak och behag.
4. Lasagnen gräddas mitt i ugnen på 180 grader i ca ½ timme.
KLYFTIGT
2 msk olja
2 msk smör
1 msk havssalt
Strö havssalt över alldeles innan servering.
SOPPA
10 potatisar
1 förp. soppgrönsaker
2-3 grönsaksbuljongtärningar
vatten så det täcker
persilja
Skala potatisen och rotfrukterna.
Skär alla ingredienser i lagom stora bitar.
Koka upp vatten i en gryta och lägg i buljongtärning och potatisen.
Låt puttra på svag värme.
Hetta upp en panna med lite smör och slunga runt rotsakerna i pannan en stund.
Häll därefter över de i grytan.
Bryn även korvbitarna och tillsätt dessa i soppan.
Låt småputtra tills potatisen och rotfrukterna är klara.
Strö över lite persilja.
Servera soppan med ett nybakat bröd eller knäcke.
Tips.
Du kan byta ut falukorven mot någon kryddstar korv.
STROGANOFF
Varva makaroner i en smord form med korvstroganoffsåsen. Blanda lite ihop och strö eventuellt lite strimlad röd paprika. Strö även över riven ost. Gratinera i 225 grader tills den fått fin färg, ca 15-20 minuter.
TIPS! Om du vill ha lite sting i gratängen så bland ner en skivad chorizo.
THAI
1 stjälk färskt citrongräs
1 msk gul curry
2,5 dl krossad tomat (390g)
1,7 dl kokosgrädde
3,5 dl blomkål
4 msk torkade mungbönor
2 msk Touch of Taste grönsaksbuljong
2 torkade limeblad
1 msk mango chutney
1 dl vatten
0,5-1 tsk salt
- Blötlägg bönorna i rikligt med vatten (en del bönor – tre delar vatten) i 8-24 timmar. Ju längre blötläggning desto kortare koktid. Skölj bönorna i kallt vatten. (Om du inte har tid eller lust att blötlägga bönorna så går det bra att koka dom direkt, men det tar ca. 50 minuter för få dom mjuka. Koka då lungbönorna i en separat gryta en halvtimma först så att inte resten av ingredienserna kokas sönder och lägg sedan ner dom i grytan och koka med de sista 20 minutrarna.)
- Lägg den finhackade purjolöken i en stekpanna och stek på låg värme tillsammans med curryn tills purjon mjuknat.
- Krossa citrongräset med baksidan på en kniv så att smakerna kan komma ut.
- Tillsätt resten av ingredienserna och låt allt puttra i ca. 20 minuter eller tills bönorna blivit mjuka.
- Ta bort citrongräset och limebladen och släng.
KVÄLLSMACKA
½ gul lök, riven
salt och nymald svartpeppar
2 msk vatten
½ msk smör eller olja L
2 skivor fiberfranska à 25 g G L
2 ägg
Tillbehör
2 tsk ketchup
blandad sallad
2. Forma till två platta biffar och stek dem i det mesta av fettet. Lägg biffarna på brödet och håll varmt medan du steker äggen i resten av fettet. Toppa med de stekta äggen.
3. Servera parisarna med lite ketchup och en blandad sallad.
DAGENS LUNCHLÅDA
600 gram nötfärs
1 st ägg
1 dl mjölk
4 1/2 msk ströbröd
1 st vitlök, pressad
1 st gul lök
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 1/2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
2 msk tomatpuré
1 krm paprika
1 tsk soja
1 krm peppar
Salta efter eget tycke
Pasta
Så här gör du.
Koka pastan enligt anvisning på paket. Blanda sedan ägg, mjölk och ströbröd i en bunke. Låt svälla några minuter. Skala vitlöken. Skala och riv löken. Tillsätt köttfärsen, pressad vitlök, riven lök, salt och peppar i äggblandningen. Rör om ordentligt. Blöt händerna och forma ca 10 biffar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn dom några minuter per sida.
Blanda ihop grädde, creme fraiche, tomatpuré, paprika och soja i en skål. Häll blandningen över biffarna och låt sjuda ca 10-15 min. Red av såsen om det behövs och salta.
Servera med pasta och grönsaker