SMOOTHIE
Melon- och jordgubbssmoothie

10 jordgubbar
2 dl apelsinjuice
istärningar
myntablad
Skär melonen i mitten, skär av skalet och skrapa ur kärnorna. Hacka upp melonen i mindre bitar och lägg i en mixer tillsammans med jordgubbar och apelsinjuice. Mixa till önskad konsistens.
Servera drinken i höga glas och pynta med mynta.
FLANKSTEK
Flankstek med chimichurri

2 flankstekar à ca 400 g
2 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar ur kvarn
Tillbehör:
Chimichurri:
2-3 msk olivolja
2 tsk malen spiskummin
3 tsk paprikapulver
2 tsk rökt paprikapulver
1 knippe hackad persilja
1 knippe hackad färsk oregano
1 riven vitlöksklyfta
salt
Yoghurt med mozzarella, dill och chiligurka
3 dl tjock yoghurt
1 gurka
1 tsk salt
2 påsar mozzarella à 125 g
1 tsk sambal olek
1 ask dill (ca 30 g)
1/2 citron
2 msk olivolja
1. Blanda olivolja, kryddor, persilja och oregano.
2. Tillsätt citronskal, vitlök och pressad citron.
Blanda och salta efter smak.
Yoghurt med mozzarella, dill och chiligurka
1. Skeda upp yoghurten på en tallrik.
2. Riv gurkan grovt på rivjärn och blanda den med salt. Låt rinna av i ett durkslag. Smaka på gurkan, är den för salt är det bara
att skölja av den lite. Krama ur och blanda gurkrivet med sambal oelek.
3. Lägg gurkan på yoghurten. Bryt över mozzarellan.
Pressa citronen över och ringla olivolja på toppen. Avsluta med dillkvistar
Flanksteken:
1. Gnid in köttet med olivolja, salt och svartpeppar. Grilla det på hög värme i 2–3 minuter på varje sida. Låt vila i 2–3 minuter.
2. Pensla köttet med chimichurri och skär det i skivor.
LAX
Välj antingen gräslök eller rödlök till topping, med den gröna gräslöken bli snitten lite mildare i smaken.

6-8 skivor danskt rågbröd eller kavring
1,5 dl crème fraiche
1 dl färskost
ca 250 g varmrökt lax
1 krm vitpeppar
1 knippe gräslök, hackad
ev rödlök, hackad
Rör ihop alla ingredienser utom gräslöken, till en röra. Smaka av om det behövs salt beroende på hur salt den varmrökta laxen är.
Skär brödet i önskad form, trekanter, fyrkanter eller ta ut rundlar med ett glas. (Delar man en rågbröds- eller kavringsskiva i 4 snittar, räcker röran till ca 24 små snittar).
Lägg laxröran i en spritspåse med stor öppning (eller i en plastpåse och klipp hål i hörnet). Spritsa ut en klick laxröra på varje brödbit. Strössla över hackad gräslök och/eller rödlök.
STARK SÅS
KOKKENS HEMGJORDA BBQ-SÅS

- 3 dl chilisås
- 3 vitlöksklyftor finhackade
- 5 msk muscovadosocker
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 msk soja
- 0,5 dl dijonsenap
- 1 msk finhackad färsk ingefära
- 2 tsk liquid smoke
- 1/2 tsk sambal olek
- 1 st gullök finhackad
- Salt och peppar efter smak.
CHIPS
Med salsa arrabiata med soltorkade tomater har du en riktigt bra antipasti.
Salamichips med salsa arrabiata

Salsa arrabiata:
50 g soltorkade tomater
4 tomater
1 tsk torkad basilika
1/2 tsk oregano
2 vitlöksklyftor
saft och zest av 1/2 citron
1/2 msk råsocker eller honung
1/2 mild chilifrukt utan kärnor
Skala tomaterna och skär i skivor. Lägg på bakplåtspapper penslat med olja och ugnsbaka tomaterna och vitlöksklyftan ca 30 minuter i 150 graders ugnsvärme. Ta ut och låt lufttorka i 15 minuter.
Låt svalna.
Mixa ihop ingredienserna till salsan. Smaka av med salt och peppar.
DRINK

- 8 dl ananasjuice
- 2 dl apelsinjuice
- 4 passionsfrukter
- is
MUFFINS

150 g smör
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk kanel
2 tsk bakpulver
Lite salt
100g hackad choklad
TONFISK

50 g smör (kan helt tas bort för ett fettsnålare alternativ).
1-2 dl Crème fraiche 18, 9 eller 6%
1 1/2 - 2 tsk citronsaft
nymald peppar.
Tillbehör:
Tomater skurna i klyftor, räkor, citron i klyftor, dill eller vattenkrasse, sallad.
Ställ moussen övertäckt i kylskåpet minst en halv dag.
Dekorera med tillbehöret före servering.
Man kan helt låta bli att tillsätta smöret, det gör dock moussen något torrare. Detta kan i gengäld undgås vid att man häller lite thousand island-dressing och/eller citronsaft över moussen alldeles före servering.
MORÖTTER

50g jäst
5 rivna morötter
1 dl solrosfrön
3 ägg
3 msk honung
1,5 tsk salt
200g grahamsmjöl eller fullkornsmjöl
700g vetemjöl
ANNORLUNDA FÖRDRINK

1 dl limoncello
2. Fördela smeten i en plastform för portionsglassar och stick ner pinnar (antingen egna eller de som är avsedda för din glassform). Låt frysa minst 8 timmar eller tills glasspinnarna stelnat.
SPETT
Karrén är kryddad med en smakrik glaze och har sällskap på spetten med rökt sidfläsk för extra smak.
Servera spetten med de knapriga pinjenötterna och varför inte en fräsch grönsallad eller en matigare färskpotatissallad.
Kanelfläsk på spett med pinjenötter, salvia och ingefära

400 g fläskkarré
Glaze:
2 kvistar färsk rosmarin
2 msk ljus sirap
2 msk vitvinsvinäger
salt och svartpeppar ur kran
Tillbehör: Pinjenötter, salvia, ingefära
1 liten påse pinjenötter (ca 30 g)
1/2 dl salviablad
1 msk riven ingefära
1/2 msk japansk soja eller tamari
2. Skär några snitt genom svålen på sidfläsket tätt efter varandra så att den blir som »ribbad«.
3. Skär karrén och sidfläsket i stora kuber, cirka 4 × 4 cm, och trä upp dem på
spetten.
4. Hacka rosmarinen och blanda den med sirap och vinäger. Smaksätt med kanel,
salt och svartpeppar.
5. Grilla spetten på medelvärde i 6–8 minuter. Vänd dem då och då. Pensla med glazen mot slutet av grillningen. Köttet ska få en karamelliserad yta.
Pinjenötterna:
1. Hacka pinjenötterna och salviabladen. Lägg hacket i en skål och blanda med riven ingefära, olivolja och soja eller tamari.
KOKKEN TIPSAR
Skär sidfläsket i kuber och lägg i en kastrull tillsammans med rosmarin, sirap, vinäger och kanel. Låt koka i cirka 20 minuter på medelvärme. Jättegott att äta ljummet till sallad eller grillad fisk.
KETCHUP

- 1 burk hela tomater
- 0,5 dl äpplecidervinäger
- 1 lagerblad
- 0,5 krm kanel
- 0,5 dl råsocker
- 0,5 dl tomatpuré
- 0,5 tsk salt
1. Öppna burken med tomater och häll av juicen.
2. Häll tomaterna i en gryta tillsammans med äppelcidervinäger. Lägg i lagerblad, kanel, socker och tomatpuré. Låt puttra i ca 10 minuter och rör om då och då så att inte ketchupen bränns.
3. Mixa. Smaka av med salt och låt ketchupen svalna.
Tips: Om du vill ha starkare smak, hacka då ner lite chili.
POTATISSTAVAR

- Ca 800 gram potatis
- 0,5 dl mat/rapsolja
- 1,5 tsk flingsalt
2. Börja med att tvätta och skiva potatisen i 0,5 - 1 cm tjocka skivor. Skär skivorna i lika tjocka stavar. Skölj och torka av dem.
3. Lägg stavarna på en plåt. Blanda med olja och salt. Stek dem gyllenbruna i ugnen i ca 30 minuter. Rör om ibland så att de blir jämt tillagade.
MARÄNG

2 tsk ättika
60 g finhackade mandlar
300 g florsocker
Fyllning:
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
½ l vispgrädde
400 g blandade bär
Citronmeliss till dekoration
Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt och strö socker på. Fördela marängmassan som en stor rund kaka på bakplåtspappret. Var uppmärksam på att marängen flyter ut lite så gör den lite mindre än faten du önskar att lägga upp den på.
Baka marängbottnen i en förvärmd ugn på 100 grader i ca 1½ timme. Låt den svalna på ett galler.
Vispa grädden med vaniljsocker och florsocker tills den är stel. Fördela grädden på toppen av marängen och dekorera med massor av bär och citronmeliss.
MARÄNG
MARINADER

¼ dl balsamvinäger
½ dl ketchup
1 msk honung
Salt och peppar
Marinaden kan varieras med kryddor efter eget tycke och smak.
Tips:
Lägg aldrig det färdiggrillade köttet tillbaka på en tallrik som använts till rått kött. Köttsaften kan nämligen överföra bakterier.
FLÄSKA TILL DET

2 msk pesto
5 skivor lufttorkad skinka
Lite smör till stekning
Lägg i peston i skåran och stäng igen. Vira skinkan runt fläskfilén så att den hålls ihop.
Stek fläskfilén i lite smör i en stekpanna. Då den fått färg på alla sidor så läggs den i ett ugnsfast fat och in i ugnen på 200 grader i 25 min.
SALLAD
Halloumi är en proteinrik ost som är speciell på det sätt att den inte smälter utan därför går utmärkt att steka eller grilla. Denna sallad går lika bra att servera som en ensam rätt, som del av en buffé eller som tillbehör till grillat kött eller fisk.

6 dl vatten
1 tsk gurkmeja
1 tärning grönsaksbuljong
3 dl fullkornsbulgur
2 krukor bladpersilja, hackad
1/2 rödlök hackad
4 tomater, tärnade
1 näve feferoni
saft från 1/2 citron
400 g halloumi, skivad
4-6 salladsblad (gärna olika sorter)
olivolja till stekning
salt
svartpeppar
citron till servering
Låt svalna.
2. Blanda bulgur, persilja, lök, tomat och feferoni. Ringla över olivolja och smaksätt med citronsaft, salt och peppar.
3. Hetta upp olja i en stekpanna och stek halloumin på hög värme tills den fått fin färg på båda sidor.
4. Lägg salladsbladen i botten på ett stort fat. Fortsätt med bulgurblandningen och toppa med stekt halloumi och färsk citron.
SOMMARSOPPA

½ blomkålshuvud, i små buketter
3 morötter, i små bitar
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk (ev laktosfri)
3 salladslökar, i sneda bitar
150 g sockerärter, halverade
salt och peppar
1. Koka upp buljongen. Lägg i blomkål och morötter och koka dem 2 min.
2. Vispa ut mjölet i lite av mjölken. Häll resten av mjölken i buljongen. Koka upp och vispa sedan ner mjölredningen och sjud 5 min.
3. Lägg i löken och sockerärterna, koka ytterligare 1 min. Salta och peppra.
PÅLÄGG

400 gram choklad (mörk-, mjölk- eller vit choklad bestämmer du själv)
1/2 liter vispgrädde
100 gram smör
Mal nötterna till mjöl. Om du inte har en mandelkvarn så använd t.ex. en mixer.
Hacka chokladen. Koka upp grädden och stäng så av värmen. Lägg ner den hackade chokladen, lite i taget, i grädden och rör runt tills all choklad har smälts.
Rör ner lite av smöret åt gången i grädden.
Blanda till sist ner nötmjölet och låt nutellan kylas ner lite innan den hälls upp i burkar.
Uppbevara nutellan i kylskåpet, den kan hålla sig i upp till 3 vec.
PÄRER

100g Philadephiaost
50g smör
½ röd paprika
1 vårlök
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
SPETT

2 msk soja
2 msk honung
2 msk rapsolja
1 dl sesamfrön (gärna en blandning av svarta och vita)
Gröntsaker efter smak och behag (t.ex. cherrytomater, rödlök, paprika och champinjoner)
Ta upp kycklingen ur marinaden och vänd dem i sesamfröna. Trä upp kycklingen och grönsakerna på spett och grilla dem tills kycklingen är genomstekt. Spetten kan även tillberedas i ugnen på 210 grader i ca 12 min.
FIKASNITTAR

½ vaniljstång
70 g florsocker
150 g smör
250 g mjöl
1 tsk bakpulver
½ dl vatten
Strössel till dekoration
250 g hallonsylt
Ca. 200 g florsocker (till glasyr)
Lite vatten
Ställ degen i kylskåpet i 30 min. Rulla degen till en tjock korv och tryck sedan ut den till en rektangel med måtten 20x30 cm. Dela sedan rektangel i två delar, på längs. Ställ in strimlorna i ugnen på 200 grader i 10-12 min.
Låt strimlorna svalna och lägg sedan samman dem med hallonsylten emellan. Blanda samman glasyren med florsocker och lite vatten och bredd den på toppen. Dekorera med strössel.
Skär de sammanlagda strimlorna till snittar med en skarp kniv. Det blir ca 6 stora snittar.
SENAP

Citronsaft
Grillkrydda
Marinad
2 dl söt senap
1 dl stark senap
½ olivolja
1 dl vatten
HAVRE

1/2 L fingervarmt vatten
2 msk olja
½ msk salt
3-4 dl havregryn
8 dl vetemjöl
LÄNGD

300 g mjöl
200 g smör
3 msk socker
2 ägg
1 msk vatten
50 g jäst
Fyllning:
125 g smör
125 g socker
125 g marsipan
Dekoration:
Ägg, mjölk eller kaffe
Pärlsocker
Hackade mandlar, mandelspån
Rör samman ingredienserna till fyllningen.
Dela degen i 2 lika stora bitar och rulla ut till 2 rektanglar. Fördela fyllningen jämnt på de båda rektanglarna, lämna en liten bit utan fyllning på den ena långsidan. Vik in den ena långsidan (den med fyllning helt ut i kanten) så den täcker ca 2/3, vik sedan den andra långsidan över så att den överlappar lite. Upprepa med den andra.
Pensla längderna med ägg, kaffe eller mjölk och strö pärlsocker eller mandelspån på toppen.
Lägg kaffelängderna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 45 minuter.
Ställ in plåten i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter.
PEPSI
PULLED PORK BURGARE

- 900 g fläskkarrè
- 3 klyftor vitlök
- 1 röd chili
- 1 chipotle chili
- 1 gul lök
- 1 msk spiskummin
- 3 msk tomatpuré
- 3 dl pepsi cola
- 1 dl öl
- salt
- peppar
Picklad rödlök
- 1 dl ättika (12%)
- 2 dl socker
- 4 dl vatten
- 3 rödlökar
- crème fraiche
- rädisor
- sallad
MAJS
KOKKENS GRILLADE MAJSKOLVAR MED SALSA FRECA.

- 4 majskolvar

Salsa
- 3 tomater, hackade
- 1 gul lök hackad
- 1-2 jalapenos, urkärnade och finhackade
- 1 kruka färsk koriander,hackad
- 1 lime, saften
- 2 msk olivolja
- salt
- nymalen svartpeppar
1. Koka majskolvarna i ca 25 min och förbered grillen under tiden.
2. Blanda samman ingredienserna till salsan och smaka av med salt och peppar.
3. Pensla majsen med grillolja och lägg på grillen.
4. Lägg även korvarna och grilla tills de fått fin färg runtom.
5. Servera med den nygjorda salsan,och ev en klick smör på majsen.
PÄRER

15 plommontomater, cocktailtomater eller liknande.
5 vårlökar.
2 msk färsk persilja.
2 msk färsk basilika.
(eller andra örtkryddor efter smak och behag).
15 svarta oliver.
Saft från en ½ citron.
2 msk god olivolja.
Salt och peppar.
Medan potatisen kokar så skärs tomaterna i halvor eller klyftor. Vårlöken skäres i skivor och kryddörterna hackas fint.
Blanda potatisen, tomaterna, vårlöken, örtkryddorna och oliverna i en skål.
Citronsaften, olivoljan, saltet och pepparn röres ihop och hälles över potatissalladen, som nu är färdig till servering.