DAGENS HISTORIA

Mannen fick allvarliga problem då han glömde bröllopsdagen.
Den upprörda hustrun: "Jag fodrar att det framför garaget måste finnas en gåva som går från 0 till 100 på mindre än fem sekunder!"
Nästa dag hittade hans fru ett litet paket framför garaget. Paketet innehöll en helt ny badrumsvåg.
Mannen vårdas fortfarande på sjukhus... ;))

DAGENS SNUSKIS

En kvinna kom in på apoteket och ville köpa arsenik.
Apotekaren undrade vad hon skulle ha det till.?
Jo, hon skulle ta livet av sin man..!
- Men jag kan ju inte sälja arsenik till dig, när du ska ta livet av din man!
Då tog kvinnan upp ett foto och visade det för apotekaren.
Fotot visade hennes man, naken och i sängen med apotekarens fru...
- Åh, sa apotekaren, inte visste jag att du hade recept

SKOGENS SKAFFERI 3

Blåbär
Nu fylls skogarna med det blåaguldet.
Har varit ut och plockat lite grann.
Stor fördel är att frysa in bären till srnare tillfällen.
Tips: Rensa, men skölj inte, när ni ska frysa in, det kan bli frostskador, det vill man inte ha.
Så här kommer mitt recept på sylt.

KOKKENS BLÅBÄRSSYLT.


2 liter bär (1-1,5 kg)
1/2 dl vatten
5,5-8 dl socker (500-750 gram)
(1 krm natriumbensoat)

Koka bär och vatten ca 10 min. Ta av kastrullen från spisen och rör i sockret lite i taget. (Sylt med mycket socker blir fastare än sylt med lite socker). Koka sylten 5 min och ta sedan av kastrullen från spisen. Skumma om det behövs och tillsätt ev. konserveringsmedel.

Prova det vid tillfälle. Bryn tärningar av rimmat sidfläsk i en stekpanna, häll på pannkakssmet så att du får en fläskpannkaka något lite tjockare än en vanlig pannkaka. Ätes med blåbärssylt. Mjölk är gott att dricka till.





DAGENS SALLAD



Broccolisallad

1 broccolihuvud.
1 rödlök.
1 paket tärnade bacon (ca. 150-200 gram).
1 dl russin.
3 msk solrosfrön.
2 msk balsamvinäger.

Koka upp en gryta med vatten. Dela broccolin i små buketter. Ta bort stjälken, den ska inte användas. Koka broccolibuketterna i några få minuter, tills de är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd.

Stek bacontärningarna i en stekpanna och lägg dem sedan på ett stycke hushållspapper.

Finhacka rödlöken och blanda den med russin, solrosfrön och broccoli. Häll på balsamvinägern och strö bacontärningarna på toppen.


SKOGENS SKAFFERI 2

HJORTRONSAFT MED VANILJ

5 l hjortron

0.5 st vaniljstång
2 l vatten
0.5 st citron, saft
1.5 l strösocker 

1. Rensa och skölj bären. Snitta vaniljstången och skrapa ur kärnorna med hjälp av en kniv. Koka upp vatten i en stor gryta och lägg i bär och vanilj. Låt koka på svag värme under lock i ca 8 minuter.

2. Pressa bären mot grytans kant med en trägaffel tills vätskan blir klarröd. Sila bärmassan genom silduk.

3. Låt vätskan självrinna i ca 30 minuter, pressa inte mer saft ur bärmassan, då blir saften grumlig. Skölj ur grytan. Mät saften och häll den i grytan. Rör ner sockret, beräkna 5 dl socker per liter avrunnen saft.

4. Låt saften koka upp och rör så att sockret löser sig. Skumma av noga med en hålslev eller en stor sked.

5. Häll upp den på väl rengjorda, varma flaskor. Fyll ända upp och sätt på lock eller kork. Låt saften kallna. Förvara den i kylen.


DAGENS SNUSKIS

En kvinna kommer in i klubbhuset efter en genomförd golfrunda och verkar vara helt ur humör. En gentleman i klubbhuset vill vara artig och frågar hur det gått. -Uruselt, svarar kvinnan, men det beror nog på att jag blev getingstucken mellan första och andra hålet. -Aj faan, svarar mannen, där som det är så jävla svårt att få plåstret att fästa också!

SKOGENS SKAFFERI



Nu är myrarna i Hälsingland fulla med hjortron.
Så här mycket har det inte funnits på flera år.
Fyllde två hinkar inom ett par timmar.
Med ryggont som följd, men värt besväret.
Har kokat sylt och här kommer ett recept på den.



Kokkens Hjortronsylt:

 1 kg bär (Ca 2 liter)

6-8 dl socker

Varva socker och bär. (Låt gärna stå och safta sig ett par timmar). Koka upp försiktigt och sjud sedan ca 10 min. Skumma. Häll upp på väl regjorda burkar.

 Hjortronsylt är gott till våfflor och pannkakor. Det är också gott som "marmelad" på rostad smörgås tillsammans med en lagrad ost.

 Varm hjortronsylt är gott till vaniljglass.   


KLURIGT

Vilket täcker mest, en presenning eller en Bikini ?

Bikinin givetvis!
Den täcker 2 mjölkcentraler, 1 skithus och 1 nöjesfält !!

SNART FREDAG



Testa denna goda dipp och byt ut chipsen mot råa grönsaksstavar.

Avokado- och vitlöksdipp
1 mogen avokado.
Vitlök efter smak och behag.
Saft från 1/2 citron.
150 g naturell Yoghurt.
Nyklippt gräslök.
Salt och nymald peppar.

Dela avokadon, ta ur kärnan och gröp ur avokadoköttet. Mosa/mixa avokadoköttet med citronsaften.

Blanda samman avokadomoset med yoghurten och pressa sedan ner vitlöken.

Tillsätt salt och peppar.

Dekorera till sist med gräslöken.

Tillaga dippen strax innan servering.


SMOOTIE

  •  
  • HÄRLIG BÄRMIX'

    Ingredienser, 1 person

    • 2 dl Valio Laktosfri mjölk
    • 1 dl laktosfri vaniljglass
    • ½ dl frysta hallon
    • ½ dl frysta jordgubbar
    • ½ dl frysta blåbär
    • 1 st banan

    Gör så här:

    Mixa alla ingredienser tills konsistensen blir slät. Häll upp i glas, garnera med banan och citronmeliss. Mums!


    KLADDIGT



    Kladdkaka
    3,5 dl socker
    4 ägg
    4 tsk vaniljsocker
    2,5 dl mjöl
    4 msk kakao
    200 gram margarin

    Smält margarinet på svag värme. Rör ner övriga ingredienser i margarinet och blanda till en jämn smet. Häll smeten i en smord bakform.
    Grädda i ca 20 minuter på 200 grader.
    Tips, dekorerar med färska skivade jordgunnar och kiwi


    NATURENS EGEN APOTEK 3


    Pottaska, skogens tvättmedel


    Beräknad tidsåtgång: 3 – 4 timmar

    Material: Björkved, kastrull, vatten, sil smutsig tygbit, gummihandskar

    Genomförande

    Gör en brasa av björkved på ett hårt underlag t.ex. en

    stor plåt. Låt brasan brinna ner ordentligt. Vänta tills askan

    kallnat.

    Sikta bort pinnar och annat som inte blivit helt uppbränt.

    Sammanlagt behövs 3 – 4 dl aska.

    Sjud askan tillsammans med ungefär en liter vatten under

    cirka en timme. Låt kastrullen stå till all aska sjunkit till

    botten.

    Häll av luten (bör nu vara cirka 6 dl) Sila den om det

    behövs.

    Smutsa ner en tygbit med bärsaft eller jord. Späd ut luten

    lite och tvätta sedan tygbiten i den.

    Använd gummihandskar.


    RSS 2.0