SKOGENS SKAFFERI 2
HJORTRONSAFT MED VANILJ
5 l hjortron
0.5 st vaniljstång
2 l vatten
0.5 st citron, saft
1.5 l strösocker
1. Rensa och skölj bären. Snitta vaniljstången och skrapa ur kärnorna med hjälp av en kniv. Koka upp vatten i en stor gryta och lägg i bär och vanilj. Låt koka på svag värme under lock i ca 8 minuter.
2. Pressa bären mot grytans kant med en trägaffel tills vätskan blir klarröd. Sila bärmassan genom silduk.
3. Låt vätskan självrinna i ca 30 minuter, pressa inte mer saft ur bärmassan, då blir saften grumlig. Skölj ur grytan. Mät saften och häll den i grytan. Rör ner sockret, beräkna 5 dl socker per liter avrunnen saft.
4. Låt saften koka upp och rör så att sockret löser sig. Skumma av noga med en hålslev eller en stor sked.
5. Häll upp den på väl rengjorda, varma flaskor. Fyll ända upp och sätt på lock eller kork. Låt saften kallna. Förvara den i kylen.