BIFFAR
- 1 skiva vitt bröd
- 0.5 dl vatten
- 250 g blandfärs
- 0.5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 0.5 st schalottenlök
- 0.5 st ägg
- smör till stekning
Sås:
- 1.5 dl vatten
- 0.5 msk kalvfond konc.
- 1 msk redning mörk
- 0.5 dl matlagningsgrädde
- salt och peppar
- soja
Servera med:
- potatis blomkål och broccoli
BULLIGT

1½ tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
finrivet skal av 1 citron
1 kruka basilika eller persilja, finhackad
2 dl finriven parmesanost
2 ägg
2 tsk kinesisk soja
2. Blanda färs, salt, peppar, citronskal, basilika, parmesanost och ägg.
3. Rulla bollar något större än vanliga köttbullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Stek dem mitt i ugnen 10–15 minuter. Pensla efter halva tiden med soja för att få fin färg.
4. Servera dem ljumma eller kalla.
INBAKAD

- 2 schalottenlökar
- 250 g champinjoner
- 2 msk smör
- salt
- peppar
- 1 msk hackad färsk timjan
- 500 g fläskfilé
- 1 msk smör
- 250 g färsk smördeg
- 1 msk dijonsenap
- 1 ägg
- potatis
- sås (gärna grönpepparsås)
- sallad
- Sätt ugnen på 225°C.
- Fyllning: Skala och hacka löken. Ansa och tärna svampen smått. Stek allt i smöret och krydda med salt, peppar och timjan.
- Fläskfilé: Putsa bort senorna från fläskfilén. Salta och peppra köttet och bryn i smöret runt om i en stekpanna.
- Rulla ut smördegen (med papperet kvar) och pensla senapen på degen. Lägg svampfyllningen och köttet på smördegen. Rulla ihop till en rulle och låt skarven på degen vara under. Lägg den i en ugnssäker form. Pensla degen med uppvispat ägg.
- Tillaga köttet i nedre delen av ugnen tills köttets innertemperatur är 70°C, ca 25 minuter.
- Till servering: Servera gärna med potatis, grönpepparsås och sallad.
TRATTAR

- 1 gul lök
- 1 l trattkantareller, färska eller 500 g frysta och stekta
- 1 msk smör
- salt och svartpeppar
- 2 dl grädde
- 4 dl vatten
- 1 hönsbuljongtärning
- 1 msk hackad färsk oregano
Garnering
- några kvistar oregano
- Skala och finhacka lök. Skär kantarellerna i mindre bitar. Hetta upp en kastrull och bryn lök och svamp några minuter i smör.
- Strö på salt och peppar. Häll på grädde och vatten och smula ner en buljongtärning. Låt sjuda på svag värme cirka 10 minuter.
- Servera i djupa skålar och toppa med lite färsk oregano.
HÖSTSOPPA

1 citrongräs
½ gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, skivad
200 g morötter, slantade (ca 2 st)
125 g palsternacka, tärnad
½ röd chili, skivad
1 msk kokosolja
½ liter grönsaksbuljong
2 tsk riven färsk ingefära
1 dl kokosgrädde
1 msk hackad färsk koriander
salt och nymald svartpeppar
Tillbehör
2 bitar surdegsbröd
1 msk cream cheese,
färsk koriander
Så här gör du.
1. Hacka den mjuka, vita delen av citrongräset. Spara den träiga delen hel.
2. Fräs lök, vitlök, rot- och grönsaker, inklusive den hackade delen av citrongräset, i kokosolja under omrörning några minuter. Tillsätt buljong och den träiga delen av citrongräset. Låt koka under lock tills allt är mjukt, cirka 15 minuter.
3. Ta upp citrongräset och släng. Tillsätt ingefära och kokosgrädde och mixa soppan slät. Smaka av med koriander, salt och peppar.
4. Bre cream cheese på brödbitarna, toppa med lite koriander och servera till soppan.
RÄKOR

2 msk akaciehonung
Skalet från ½ ekologisk citron.
Saften från 1-2 citroner (smaka dig fram)
300 gram räkor (utan skal)
Lägg ner räkorna i marinaden och rör runt.
Låt gärna rätten stå och dra sig i ett par timmar i kylskåpet.
RAGGISAR

800 g potatis, fast sort – gärna Amandine, Belana eller annan favoritsort
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
5 dl mjölk
1 st ägg
smör att steka i
Tillbehör
stekt fläsk
rårörda lingon
Så här gör du.
1. Vispa ihop mjöl och salt med hälften av mjölken till en klimpfri smet.
2. Tillsätt resten av mjölken och ägget.
3. Skala potatisen och riv den fint, blanda ner den i smeten och rör om.
4. Hetta upp smör i en stekpanna och häll på lite smet.
5. Bred ut den så att det blir som tunna pannkakor.
6. Stek dem frasiga på båda sidor och servera dem varma.
7. Stekt fläsk och rårörda lingon passar bra till raggmunkarna.
SNITTAR

½ vaniljstång
70 g florsocker
150 g smör
250 g mjöl
1 tsk bakpulver
½ dl vatten
Strössel till dekoration
250 g hallonsylt
Ca. 200 g florsocker (till glasyr)
Lite vatten
Ställ degen i kylskåpet i 30 min. Rulla degen till en tjock korv och tryck sedan ut den till en rektangel med måtten 20x30 cm. Dela sedan rektangel i två delar, på längs. Ställ in strimlorna i ugnen på 200 grader i 10-12 min.
Låt strimlorna svalna och lägg sedan samman dem med hallonsylten emellan. Blanda samman glasyren med florsocker och lite vatten och bredd den på toppen. Dekorera med strössel.
Skär de sammanlagda strimlorna till snittar med en skarp kniv. Det blir ca 6 stora snittar.
LAMM
- 1 dl havregryn
- 1 msk potatismjöl
- 1.5 dl mjölk
- 500 g lammfärs
- 1 st ägg
- 0.5 st citron rivet skal
- 1 tsk rosmarin hackad
- 1 tsk timjan repad
- 1 msk kalvfond
- salt, svartpeppar
- 2 msk smör
Bulgursallad:
- 1.5 dl bulgur
- 3 dl vatten
- 1 tsk kycklingfond
- 1 st paprika grillad inlagd röd
- 0.5 st paprika gul
- 0.5 dl purjolök hackad
- 1 st squash grön
- 1 tsk olivolja
- 0.5 dl oliver svarta urkärnade
- salt och peppar
Servera med:
- halloumiost grillad
Garnera med:
- citronskal
- rosmarin
KÖTTBULLAR

Köttbullarna
Ca 500 g blandfärs el nötfärs
1 medelstor gul lök
ca 3 sjtärnaniskapslar
3 msk ströbröd
Lite vatten
Salt
svartpeppar
Tomatsås
400 g passerade tomater
1-2 klyftor vitlök
ca 1 dl rött vin
1 dl vatten
en nypa socker
1 grönsaksbuljongtärning
salt
persilja
Tillbehör
400 g tagiatelle eller spaghetti
Parmesan
Ruccolasallad
Så här gör du.
Finhacka vitlöken och fräs den försiktigt i lite olivolja i en stor kastrull eller gryta. (Köttbullarna ska få plats i den också.) Tillsätt passerade tomater, rödvin, grönsaksbuljong och en liten nypa socker. Låt småkoka under lock medan du förbereder resten av måltiden.
Finhacka löken. Krossa stjänaniskapslarna lätt för att de ska ge mer smak. Krossa dem dock inte helt då du ska kunna plocka upp dem ur den stekta löken. Stek löken sakta i olivolja tillsammans stjärnanisen och eventuellt en liten nypa socker och salt. När löken är genomskinlig och lätt karamelliserad är den klar. Ta bort bitarna av stjärnanis (någon liten bit kvar gör inget.)
Koka upp vatten till pastan.
Lägg färsen i en bunke och tillsätt den stekta löken, ströbröd, salt och nymald svartpeppar samt en liten skvätt vatten för att få en smidig färs. Rulla medelstora köttbullar och stek dem i en blandning av olivolja och smör i en stekpanna. Det går även bra att steka dem på en plåt i ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter. Se då bara till att skaka på plåten någon gång så att de blir jämt stekta. Köttbullarna behöver inte bli helt färdiga utan bara få fin yta. Lägg sedan ner dem i tomatsåsen där de får koka klart.
Koka pastan medan köttbullarna kokar klart i tomatsåsen.
Smaka av tomatsåsen och tillsätt eventuellt mer salt. Finhacka persilja och strö över köttbullarna precis innan servering. Servera med den nykokta pastan, riven parmesan, nymald svartpeppar och gärna en ruccolasallad.
KANTARELLER

300 g jordärtskockor
250 g kantareller
2 msk smör
4 äggulor
½ citron
50 g parmesan
salt, vitpeppar
- Skala, skiva och råstek jordärtskockor i 1 msk smör. Ta ur pannan.
- Stek kantarellerna i 1 msk smör.
- Koka pasta. Slå av vattnet och blanda samman pastan med äggulor, saft från en citron, riven parmesan, kantareller och jordärtskockor. Salta och peppra, klart för servering!
KAKA
Bakade en Crumb cake till fikat. Det är en mjuk kaka med ett krispigt täcke. Så himla god i all sin enkelhet..

JÄTTE MACKA

ca 4-6 port:
en formfranska ( det går åt 27 skivor)
fyllning 1:
1 1/2 pkt bacon
1 purjolök
3 dl creme fraiche
salt & peppar
fyllning 2:
3 kokta ägg
3 dl vispgrädde
dill
salt & peppar
topping:
3 skivade tomater
riven ost, tex Gouda
Så här gör du.
Skär bort kanterna på formbrödet. Lägg 9 st som botten på en bakpappersklädd plåt.
Stek bacon (klippt i bitar) och purjolök (strimlad). Tillsätt creme fraichen och smaka av med salt & peppar. Bred detta ovanpå lagret med brödskivor. Lägg sedan på ännu ett lager bröd.
Hacka de kokta äggen och blanda med vispad grädde. Smaka av med dill, salt & peppar. Bred röran på brödet och toppa med de sista brödskivorna.
Skär tomaterna i tunna skivor och lägg över bröden. Strö över rikligt med riven ost. Gratinera tårtan i 200 C, ca 15 min eller tills osten fått fin färg. Servera med en blandad sallad till.