KRASCHLANDNING
1 dl olivolja
Rosmarin (hackad)
Salt
Svartpeppar (nymald)
Häll olivolja på en plåt. Rulla runt potatisen lite i oljan. Tryck till varje potatis ordentligt så att de blir en dryg cm tjocka. Bli inte nervös det ska se ut som en olycka.
Pensla potatisen med oljan från plåten och salta lätt.
Baka tills potatisarna bli gyllene, cirka 20 minuter. Strö över hackad färsk rosmarin. Fortsätt baka ca 10 minuter tills potatisarna har fått bra med färg.
Jag har provat med andra kryddor så som rökt paprika pulver, vitlök, chili, allt verkar fungera till detta recept.
LIMPA
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 ägg
3 ½ dl filmjölk
1 stort äpple
havregryn
1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
2. Blanda de mixade havregrynen, bikarbonat och salt i en bunke.
3. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.
4. Skala och riv äpplena.
5. Blanda ihop de torra ingredienserna, äggen, filmjölk och äpplen till en kladdig smet.
6. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite havregryn.
7. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.
LÖVAT
- 350 g lövbiff strimlad
- 2 msk imperial soy Mrs Cheng
- 1 msk kalvfond konc
- 1 st vitlöksklyfta riven
- 1 st purjolök strimlad
- 100 g champinjoner i fyra delar
- 1 st röd paprika skivad
- 1 msk smör
Sås:
- 2.5 dl mellangrädde
- 1 msk idealmjöl
- grönmögelost grovriven t ex St Agur
- 1 tsk timjan
- 1 krm svartpeppar nymald
Servera med:
- pasta kokt
Ugn: 225º
GLASSIGT
- 300 g frysta bär
- 3 dl turkisk yoghurt
- 3 msk honung
- Mixa alla ingredienser och servera direkt.
SENAP
Citronsaft
Grillkrydda
Marinad
2 dl söt senap
1 dl stark senap
½ olivolja
1 dl vatten
BULLBAK
4 dl vatten, fingervarmt
2 msk olja
2 tsk socker
Lite salt
½ dl fullkornsmjöl
3 dl siktmjöl
6 dl vetemjöl
150 gram mörk choklad
Rör ner fullkornsmjölet, siktmjölet och vetemjölet (i den nämnda ordningen).
Hacka chokladen grovt och rör ner chokladhacket i bulldegen. Låt degen jäsa i ca 30 min.
Forma degen till bullar, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och ställ så in dem i ugnen på 200 grader i ca 14-15 min.
GRILLSÅS
- 1/2 gurka, grovt riven
- 2 dl creme fraiché
- 1 dl gräddfil
- 1 kruka dragon, hackad
- 1 msk hackad färsk rosmarin
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1 schalottenlök, hackad
- 1 tsk pressad lime
- Salt
- Svartpeppar
- Riv gurkan grovt i en bunke. Salta lätt och låt ligga och dra i ca 15 minuter. Pressa ur vätskan ur gurkan.
- Tillsätt gräddfil, créme fraiche, dragon, rosmarin, vitlök, schalottenlök och pressad lime. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Låt gärna stå till sig i kylen i ca 1 timme eller mer.
LIMPA
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl havregryn
2 msk ljus sirap
1 msk rapsolja
1 tsk salt
3 dl vetemjöl
4 dl rågsikt
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp. Rör ner havregrynen. Tillsätt sirap, rapsolja, salt, vetemjöl och rågsikt lite i taget. Blanda ihop allt till en deg.
2. Forma degen till en limpa. Rulla den i mjöl. Strö över lite vetemjöl.
3. Lägg limpan på en plåt med bakplåtspapper.
4. Sätt in brödet mitt i ugnen i en kall ugn, sätt temperaturen på 200 grader. Bröden jäser under tiden ugnsvärmen ökar. Låt bröden stå i ugnen i ca 50 min. Låt det svalna på ett galler.
FLANKLIGT
6 hg flankstek
3 hg schalottenlök
2 dl rödvin
3 msk olivolja
1 msk kalvfond
6 hg potatis, fast
5 dl frityrolja
salt & peppar
Tillbehör:
grönsallad
dijonsenap
Så här gör du.
1. Pensla köttet med olivolja, låt det ligga tills den håller rumstemperatur.
2. Skala potatisen och skiva cirka 5 mm tjocka skivor – torka av och förfritera några minuter, tag upp och låt vila på hushållspapper.
3. Skala och strimla löken, bryn i olivolja, när den blir glansig, häll på vin och fond, smaka av med salt och peppar. Tag av från spisen.
4. Grilla hela köttbiten tre minuter på var sida.
5. Tag upp och låt köttet vila några minuter. Strimla löken och lägg på köttet, ställ in i ugnen i 150°C i fem minuter medan du slutfriterar pommesen.
DRINKDAX
Piffa upp den klassiska brasilianska drinken med svenska jordgubbar.
200 g jordgubbar
4–5 msk rårörsocker
16 cl cachaça
is
4 kvistar färsk mynta
2. Fördela lime och jordgubbar i fyra glas. Tillsätt nästan allt socker och cachaça och mosa ihop det väl i varje glas. Smaka av med limesaft och eventuellt mer socker.
3. Toppa glasen med is och garnera med mynta. Servera genast.
KYCKLING
- 1600 g kycklingfilé
- 10 st färska champinjoner
- 2 gula lökar
- 2 röda lökar
- 4 vitlöksklyftor
- 2 konserver vattenkastanjer
- 2 konserver bambuskott
- 2 konserver typ böngroddar
- 1 msk gul curry
- ½ msk gurkmeja
- 1 msk paprikapulver
- ½ msk salt
- ½ msk svartpeppar
- 1 liter vatten
- 2 msk konc kycklingfond
- 1 msk konc kalvfond
- 500 g cashew masala (axfood)
- 200 g ajvar relish mild
- 150 g philadelphia
- 2 dl grädde
- 2 msk kycklingkrydda av valfri sort eller egen kryddblandning
- 2 paket sjögräsnudlar
- rapsolja
- Börja med att preppa alla grönsaker, kyckling och tillbehör innan tillagning så att det bara är att "laga" när du väl står ute framför stekbordet. Hacka allting grovt och lägg fram allt i ungefärlig ordning för tillagning för att göra det enkelt senare.
- Hetta sedan upp stekbordet, woken eller den stora grytan på spisen med rapsolja i botten. Det skall vara riktigt hett!
- Nu tänker vi steka, koka, pluttra... Precis i den ordningen. Vi börjar med att steka på kyckling och grönt för att skapa fin yta, samt att dra ur dem vätska. Här kryddar jag samtidigt.
- Dags att koka och då går jag på med vatten, fond, masala och ajvar. Nu får det koka ihop 10 - 15 min.
- Nu är det dags att pluttra. Då slår jag på philadelphia, grädde och sjögräsnudlar. Låt stå och pluttra i ytterligare 10 - 15 min samtidigt som du smakar upp hela härligheten med ytterligare ingredienser och kryddor. Klart för servering!
LAX
- 1 sida av regnbågslax med skinn, cirka 1 kg
- 2-3 msk matolja
- 1 knippa lök, gul eller röd
- 1 tsk flingsalt
- 3 msk japansk sojasås
- nymalen svartpeppar
Sås
- 2 rödlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 mild lång chilifrukt
- 1 stor knippa koriander
- 3 msk äppelcidervinäger
- 5 msk olivolja
Till servering
- limeklyftor
- Tänd en kolbädd längs kanterna runt hela grillen. Grillen är färdig att användas efter 20 minuter.
- Sås: Skala och finhacka löken och vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Finhacka koriander. Blanda lök, vitlök, chili och koriander på skärbrädan och hacka ihop så att allt blandas.
- Vispa ihop vinäger och olivolja i en skål. Vänd ner det hackade.
- Lägg regnbågen på ett oljat ark folie, på en grillplanka eller plåt, med köttsidan upp. Krydda med flingsalt. Ansa, dela och pensla löken med oljan.
- Lägg fisken på mitten av grillen och grilla den på indirekt värme under lock, 15-20 minuter. Pensla fisken med sojan 2-3 gånger under tiden. Grilla fisken till cirka 52 grader innertemperatur. Grilla löken bredvid fisken de sista 5-8 minuterna, vänd löken 1-2 gånger. Peppra fisken och fördela hälften av såsen över.
- Servera regnbåge och lök med limeklyftor och resten av såsen.
RAGGISAR 2
- 1 blomkålshuvud
- 2 ägg
- 1 purjolök (vita)
- 150 g smakrik riven ost
- ¾ msk fiberhusk
- salt, peppar
- Riv blomkålen grovt på rivjärn eller i matberedare. Strimla purjolöken.
- Rör ihop med övriga ingredienser. Låt stå ett tag.
- Stek i smör tills rakorna fått fin färg.
INDIEN
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 krm spiskummin
- 2 krm kardemumma
- 1/2-1 krm cayennepeppar
- 2 tsk curry
- 3.5 dl ris
- 7 dl vatten
- 1 tsk salt
- 2 st paprikor i olika färger
- 1 st purjolök
- 1 kg räkor med skal
- färsk koriander
Svalkande sås:
- 2 dl lätt crème fraiche
- 1.5 tsk koriander
- 1.5 tsk fransk senap
- 2.5 msk bladpersilja hackad
RAGGISAR
- 8 dl råriven fast potatis
- 1 ägg
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 2 dl standardmjölk
- smör eller rapsolja till stekning
- 250 g bacon eller rökt sidfläsk
- persilja
Rårörda lingon
- 2 dl frysta lingon
- 1 msk strösocker
- Vispa ihop ägget med mjölet och hälften av mjölken till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken, vispa upp och låt smeten stå och svälla i en timme.
- Skala och riv potatisen på rivjärnets grova sida. Blanda ner potatisrivet i smeten och grädda tunna plättar i smör eller rapsolja tills de är gyllenbruna på bägge sidor.
- Stek upp fläsk eller bacon och servera till raggmunkarna med rårörda lingon och lite hackad persilja.
- Tina bären och rör dem med socker tills det lösts upp.