LAX
Lax är god och prisvärd mat att bjuda på! Passar fint att servera med rostade potatisklyftor, bakad potatis eller potatissallad.
GRILLAD REGNBÅGSLAX
Det här behöver du.
- 1 sida av regnbågslax med skinn, cirka 1 kg
- 2-3 msk matolja
- 1 knippa lök, gul eller röd
- 1 tsk flingsalt
- 3 msk japansk sojasås
- nymalen svartpeppar
Sås
- 2 rödlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 mild lång chilifrukt
- 1 stor knippa koriander
- 3 msk äppelcidervinäger
- 5 msk olivolja
Till servering
- limeklyftor
Så här gör du.
- Tänd en kolbädd längs kanterna runt hela grillen. Grillen är färdig att användas efter 20 minuter.
- Sås: Skala och finhacka löken och vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Finhacka koriander. Blanda lök, vitlök, chili och koriander på skärbrädan och hacka ihop så att allt blandas.
- Vispa ihop vinäger och olivolja i en skål. Vänd ner det hackade.
- Lägg regnbågen på ett oljat ark folie, på en grillplanka eller plåt, med köttsidan upp. Krydda med flingsalt. Ansa, dela och pensla löken med oljan.
- Lägg fisken på mitten av grillen och grilla den på indirekt värme under lock, 15-20 minuter. Pensla fisken med sojan 2-3 gånger under tiden. Grilla fisken till cirka 52 grader innertemperatur. Grilla löken bredvid fisken de sista 5-8 minuterna, vänd löken 1-2 gånger. Peppra fisken och fördela hälften av såsen över.
- Servera regnbåge och lök med limeklyftor och resten av såsen.
Kommentarer
Trackback