ASIEN
7 msk kinesisk soja
1 msk rårörsocker
0,5 tsk vitpeppar
3 msk majsstärkelse
4 msk neutral olja
3 msk hoisinsås
1 tsk cayennepeppar
1 tsk mortlad szechanpeppar
1 morot
4 stjälkselleri
4 salladslök
2 Skär ryggbiffen i strimlor och lägg ner köttet i marinaden, blanda väl och låt stå i minst 30 minuter.
3 Skär morot och selleri i tunna, tunna stickor eller julienne som det också kallas, ställ åt sidan.
4 Blanda samman cayennepeppar, hoisinsås och resterande soja i en skål, ställ åt sidan.
5 Värm resterande olja i en stekpanna och tillsätt sedan köttet, låt fräsa i ca tre minuter.
6 Tillsätt grönsakerna och låt fräsa ytterligare någon minut.
7 Häll på såsen och låt koka upp.
8 Garner med finhackad salladslök.
9 Servera tillsammans med t.ex. ris eller äggnudlar.
LAXAT
4 msk citronsaft
1 kilo spenat
4 schalottenlök
1 dl. vitvin
450 gram mascarpone
Lite muskot
2 burkar krossade tomater
3 vitlöksklyftor
Lite chili
¾ tsk spiskummin
6 stjälkar färsk organo
1 dl. matlagningsgrädde
300 gram parmesanost
250 gram lasangeplattor
Olivolja
Salt och peppar
Laxlagret: skär laxen i små bitar och lägg dem i en skål. Häll 4 msk citron över fisken och en liten nypa salt.
Spenatlagret:
Hacka schalottenlök och stek i en stekpanna med lite olja. Tillsätt spenaten och värm upp, tills spenaten är helt upptinad. Häll i vinet och låt koka så att alkoholen förångas. Tillsätt till sist mascarpone, muskot, salt och peppar.
Tomatlagret:
Stek vitlök, chili och spiskummin i lite olja. Häll i hackade tomater, oregano, salt och peppar. Till sist tillsätts grädden.
Häll bort ev. överskott av citronsaft från laxen. Klä en ugnsfastform med bakplåtspapper och lägg ett lager lasagneplattor i botten. Fördela ett lager lax ovanpå plattorna, så ett lager spenat och tillsist ett lager tomatsås. Strö med parmesan. Upprepa 2 ggr till (dvs. det ska vara ca 1/3 av laxen, spenaten och tomaten per omgång). Kom ihåg lasagneplattor mellan varje omgång.
Strö resterande parmesanost på toppen.
Ställ in formen i ugnen på 200 grader i 30-45 min. Strö lite chili på toppen när osten smält.
PAJ IGEN
GRUYÈRE, SPENAT- OCH BACONQUICHE MED
EN TOUCH AV VALNÖT
150 g bacon (gärna eko)
1 gul lök
400 g färsk spenat
4 stora ekologiska ägg + 2 extra äggulor, vispas.
3 dl grädde (gärna eko)
150 g grovriven Gruyère
1 stor näve grovhackad bladpersilja
Pajdeg med valnötter
100 g skalade valnötter, mixa i matberedare
350 g vetemjöl
½ tsk salt
200 g kallt smör
1 äggula (eko)
3–4 msk kallt vatten
Så här gör du.
Sätt ugnen på 180°C.
1. Börja med degen. Blanda smör, mjöl, hackade valnötter och salt i en matberedare.
2. Blanda i äggulan och häll försiktigt i vattnet så att det blir en fast deg. Knåda degen för hand på ett tunt lager mjöl. Gör det snabbt så att degen inte blir varm. Täck degen med plastfolie och låt vila i kylskåpet i minst 15 min.
3. Kavla ut degen till cirka 3 mm, lägg den i en pajform med en löstagbar botten så att degen täcker botten och kanterna på formen. Förgrädda i ugn i crika 10 min tills degen får färg. Ta därefter ut formen ur ugnen och låt svalna.
4. Stek bacon på medelvärme tills de blir knapriga, lägg sedan på hushållspapper så att den får rinna av. Stek löken tills den blir mjuk och gyllene och addera därefter spenaten och stek någon minut tills den blir mjuk.
5. Vispa äggen, äggulorna och grädde i en bunke. Addera osten och persiljan.
6. Lägg lök-och spenatblandningen i pajformen och strö över baconet.
7. Häll över äggblandningen och grädda i ca 50 min tills quichen blir gyllenbrun.
BIFFIGT
½ msk smör eller olja L
1 gul lök, hackad
salt
nymald svartpeppar
1 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
1 tsk kalvfond G L
½ dl vatten
1 dl lätt-crème fraiche L
tillbehör
300 g kokt eller pressad potatis
blandad sallad
2. Rör ner tomatpuré, senap, fond och vatten. Tillsätt crème fraiche och låt puttra på svag värme cirka 5 minuter. Smaka av.
3. Servera med kokt potatis, gärna pressad, och en blandad sallad.
SALLAD
Romansallad
Vitlökskrutonger
Riven parmesan
Dressing:
2-3 ansjovisfiléer i olja
2 äggulor
Några droppar citron
1 dl olja
1 vitlöksklyfta (pressad)
Salt och peppar
1 msk sherry
1 msk revet parmesan
Stek kycklingfiléerna och krydda dem med salt och peppar medan du steker dem. Strimla salladen och fördela den i portioner. Skär försiktigt kycklingen i avlånga bitar med en skarp kniv. Lägg kycklingbitarna ovanpå salladen. Ringla dressing och strö parmesan och krutonger på toppen
PAJ
2 stora lökar eller 3 små
1 dl soltorkade tomater
4 ägg
400 gram keso
½ dl mjölk
Salt och peppar
2 tomater
Vispa ihop ägg och mjölk och blanda sedan i keson, salt och peppar. Häll äggblandningen i pajformen.
Skiva tomaterna och lägg dem på toppen av pajen.
Ställ in pajen i ugnen på 220 grader i ca 45 min.
ITALIEN
400g färs
Salt och peppar
1 dl parmesanost
2 skivor vitt bröd
4 msk mjölk
1 ägg
Basilika
Tomatsås
1 burk krossad tomat
1 dl buljong
½ hackad lök
Salt och peppar
Cayennepeppar
Örtkryddor
LÅDA
650 gram kassler
1 st lök
2 st vitlök, pressad
4 dl grädde
3-4 msk majonäs
2 1/2 msk chilisås
Svartpeppar
riven ost
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka ris enligt anvisning på paket. Skiva och strimla kasslern. Finhacka löken. Stek lök till den blir lite glansig, tillsätt sedan kassler och stek i några minuter. Pressa i vitlöken och peppra lite. Lägg riset i en ugnsform. Fördela kassler röran över riset.
Rör ihop grädden och blanda ner majonäs och chilisås. Fördela blandningen över gratängen. Avsluta med riven ost. Grädda gratängen i ca 20 – 25 min. Tills den får fin färg.
Servera på än gång med fräsch sallad.
KORV
En falukorvs ring
3 st tomater
1-2 st gul lök
10-12 smörgåsgurka, delad i mitten
2 1/2 dl riven ost
Sås:
3 1/2 dl grädde
3 msk kalvfond
2 msk chilisås
4 msk tomat puré
1 tsk svart peppar
2 1/2 msk dijon senap
2 st vitlök, pressad
Så här gör du.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skiva löken. Skuva tomaterna och dela i mitten. Skiva falukorven. Varva allt i en smord ugnsform. Lägg sedan smörgås gurka i mitten.
Vispa ihop alla ingredienser till såsen och pressa ner vitlöken. Häll såsen över korven. Strö över osten. In i ugnen 25-30 minuter tills rätten får fin färg.
Servera med pasta/potatis eller ris.
LÅNGPANNEBULLAR
Fyllning
75 g smör, rumsvarmt
100 g Philadelphiaost
1 ½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
rivet skal från 1 citron
Bulldegen
25 g jäst
3 dl mjölk, ljummen
75 g smör, rumsvarmt
½ dl strösocker
1 nypa salt
7–8 dl vetemjöl
Så här gör du.
1. Fyllning: Rör ihop alla ingredienserna ordentligt i en skål. Klicka ut ca 40 högar på en tallrik. Ställ den i frysen i 1–2 tim så att bitarna blir frysta.
2. Smula jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, socker, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en lite kladdig deg. Strö lite mjöl över ytan och låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
3. Tryck ut degen i en smord långpanna, ca 29 x 32 cm. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Gör ca 40 hål i degen med fingret och tryck ner en bit fryst fyllning i varje hål.
5. Pensla degen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullen mitt i ugnen i 18–25 min. Låt brödkakan svalna och skär den sedan i rutor.
BIFFAR
700 gram nötfärs
1 dl ajvar
1 ägg
1 gul lök, finhackad
2 st vitlök, pressad
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk salt
Sås:
1 dl vatten
100 gram Philadelphia ost
3 dl grädde
1 1/2 msk kalvfond
1 tsk soja
2 tsk basilika
salt
peppar
Så här gör du.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop alla ingredienser till biffarna. Forma dom sedan till biffar. Stek biffarna några minuter på varje sida med smör. Ska bli halv färdiga. Lägg sedan i en ugnssäker form.
Blanda ner vatten i stekpannan och rör om. Sila ev av. Lägg sedan tillbaka stekskyn i stekpannan och häll i grädde, philadelphia ost. Tillsätt sedan fond, soja, basilika och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Häll över biffarna och in i ugnen, ca 15-18 min tills dom blir färdiga.
Servera med sallad och potatis eller ris.
GRATÄNG
1 burk ananas i bitar
4 dl grädde
1 dl spad av ananasen
0,5-1 dl chilisås
1 vitlöksklyfta
2 dl riven ost
4 port jasminris
Skiva kasslern och skär bort kanterna. Skär i mindre bitar.
Lägg kasslerstrimlorna över riset.
Fördela ananasbitarna över.
Blanda grädde, ananasspad och chilisås. Riv vitlök och vänd ner.
Värm och häll sedan över gräddblandningen.
På med den rivna osten över gratängen och grädda i ugn 250C i ca 20-25 minuter.
Servera med en god sallad.
RÖRIGT
1 squash
1 gul paprika
1 röd paprika
2 rödlök
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater
Tomatpuré
2 tsk timjan
2 tsk rosmarin
10 basilikablad
Salt och peppar
Lägg grönsakerna i en gryta eller djup stekpanna med olja. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, timjan, rosmarin, salt och peppar. Koka upp rätten och låt stå och sjuda i 30 min, till grönsakerna är helt mjuka.
Tillsätt basilikabladen och låt koka i ytterligare 10 min.