PAJ IGEN
GRUYÈRE, SPENAT- OCH BACONQUICHE MED
EN TOUCH AV VALNÖT

150 g bacon (gärna eko)
1 gul lök
400 g färsk spenat
4 stora ekologiska ägg + 2 extra äggulor, vispas.
3 dl grädde (gärna eko)
150 g grovriven Gruyère
1 stor näve grovhackad bladpersilja
Pajdeg med valnötter
100 g skalade valnötter, mixa i matberedare
350 g vetemjöl
½ tsk salt
200 g kallt smör
1 äggula (eko)
3–4 msk kallt vatten
Så här gör du.
Sätt ugnen på 180°C.
1. Börja med degen. Blanda smör, mjöl, hackade valnötter och salt i en matberedare.
2. Blanda i äggulan och häll försiktigt i vattnet så att det blir en fast deg. Knåda degen för hand på ett tunt lager mjöl. Gör det snabbt så att degen inte blir varm. Täck degen med plastfolie och låt vila i kylskåpet i minst 15 min.
3. Kavla ut degen till cirka 3 mm, lägg den i en pajform med en löstagbar botten så att degen täcker botten och kanterna på formen. Förgrädda i ugn i crika 10 min tills degen får färg. Ta därefter ut formen ur ugnen och låt svalna.
4. Stek bacon på medelvärme tills de blir knapriga, lägg sedan på hushållspapper så att den får rinna av. Stek löken tills den blir mjuk och gyllene och addera därefter spenaten och stek någon minut tills den blir mjuk.
5. Vispa äggen, äggulorna och grädde i en bunke. Addera osten och persiljan.
6. Lägg lök-och spenatblandningen i pajformen och strö över baconet.
7. Häll över äggblandningen och grädda i ca 50 min tills quichen blir gyllenbrun.