KÖTTBULLAR
2. Koka nudlar enligt anvisningarna på paketet.
3. Strimla kålen och löken. Stek snabbt i en stekpanna med olja.
4. Blanda samman såsen; skalad och pressad vitlök, sambal oelek, saft från lime, soja och socker.
5. Servera.
VARMA MACKAN
8 stora skivor formbröd av god kvalitet, gärna av baguettedeg L
120 g normalsaltat smör, rumstempererat L
5 dl béchamelsås (se recept nedan) L
350 g gruyèreost, riven
salt och nymald svartpeppar
Herbes de Provence (torkad blandad örtkrydda)
240 g skivad jambon de Paris (kokt skinka)
Tillbehör
pommes frites
grönsallad
Så här gör du
1. Lägg ut alla skivor formbröd på köksbänken. Bred ut det rumstempererade smöret på skivorna. Bred sedan ut cirka 1 msk béchamelsås på varje skiva och strö över ungefär
150 g av gruyèreosten. Salta, peppra och strö över lite herbes de Provence.
2. Fördela skinkan på hälften av brödskivorna. Lägg sedan ihop en skiva med skinka och en utan skinka och tryck lätt. Pilla in utstickande skinka och ost i mackan.
3. Plasta in de fyra smörgåsarna och låt dem ligga i kylen någon timme för att dra till sig smak och sätta sig. Sätt mot slutet av tiden ugnen på 225–250° grill- eller övervärme.
4. Grilla smörgåsarna under lätt tryck i smörgåsgrill eller stekpanna tills de blir gyllenbruna och krispiga.
5. Lägg över smörgåsarna på en plåt med bakplåtspapper och fördela resten av béchamelsåsen i ett jämnt lager ovanpå, ända ut till kanterna. Det är viktigt att lagret når ända ut, för annars bränns kanterna.
6. Gratinera smörgåsarna mitt i ugnen tills osten och såsen börjar bubbla ner från kanterna och tills de har fått gyllengul färg. Avsluta med lite örter, salt och peppar.
BECHAMELSÅS
Det här behöver du
1 liten gul lök
2 lagerblad
2 nejlikor
5 dl standardmjölk L
5 vitpepparkorn, krossade
2 riv av muskotnöt
60 g normalsaltat smör L
40 g vetemjöl
salt efter behag
Så här gör du
1. Skala löken och dela den på mitten. Sätt ett lagerblad och en nejlikai varje halva. Lägg löken i en kastrull tillsammans med mjölken. Tillsätt vitpeppar och muskot. Koka upp. Dra kastrullen från värmen, lägg på ett lock och låt mjölken stå och dra 5 minuter.
2. Smält smöret på ganska svag värme i en annan kastrull. Tillsätt vetemjölet och fräs det försiktigt utan att det tar färg men tills det börjar dofta nötaktigt, cirka 5 minuter.
3. Sila mjölken genom en finmaskig sil direkt ner i kastrullen med redningen. Vispa kraftigt under tiden så att inga klumpar bildas.
4. Koka upp, sänk värmen och sjud såsen 15–20 minuter. Vispa hela tiden.
5. Smaka av såsen med salt. Häll upp i en skål och låt svalna.
PAJIGT
3 dl hasselnötter
100g choklad
30g smör
¾ dl farinsocker
Fyllning:
200g smör
3 dl florsocker
3 ägg
Saften från 1 apelsin
200g choklad
½ dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
Fyllning: Vispa samman smör och flocksocker. Rör ner ett ägg åt gången. Tillsätt apelsinsaften. Värm choklad och grädde i en gryta tills chokladen smält. Rör därefter ner chokladen i äggmassan. Häll i fyllningen i pajskalet och ställ tillbaka pajen i kylskåpet. Pajen kan sedan serveras efter några timmar. Dekorera med vispad grädde och riven choklad.
Vispad grädde och riven choklad till dekoration
VILT
400 g viltfärs, av t.ex. älg
eller vildsvin
200 g fläskfärs
1 1/2 kalvbuljongtärning
1/2 dl vatten
1 tsk timjan
1 msk vit balsamvinäger
1 nypa strösocker
2 ägg
1/2 riven gul lök
1 dl vispgrädde
1/2 dl ströbröd
1 tsk salt
nymald svartpeppar
smör till stekning
Selleri- och potatisstomp
600 g rotselleri
400 g potatis
1/2 dl olivolja
1/2 paket bacon, ca 70 g
1/2 dl finhackad persilja
salt och nymald svartpeppar
Tillbehör
2 dl frysta lingon
smör
Garnering
bladpersilja
1. Blanda vilt- och fläskfärsen i en bunke. Smula ned buljongtärningarna och rör ned resten av ingredienserna. Låt färsen svälla i kylen i cirka 20 minuter.
2. Gör under tiden stompet. Skala rotselleri och potatis och skär dem i bitar. Koka rotsellerin i 10 minuter i saltat vatten. Lägg sedan ned potatisen och koka i ytterligare 10 minuter. Häll av vattnet och ånga av rotsakerna. Mosa dem sedan med en potatisstomp och rör ned olivolja.
3. Skär baconet i små tärningar och fräs dem knapriga i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
4. Blanda ned bacon och persilja i stompet och smaka av med salt och peppar.
5. Forma färsen till cirka 12 mindre biffar och stek dem i omgångar i smör, i 3–5 minuter per sida på medelvärme. Håll dem varma under folie eller i ugnen på 100 grader.
6. Fräs lingonen i smör i samma stekpanna som du stekte biffarna i. Häll därefter lingonen över biffarna. Servera med selleri- och potatisstompet och garnera med persilja.
FIKADAX
Deg:
300 g mjöl
200 g smör
3 msk socker
2 ägg
1 msk vatten
50 g jäst
Fyllning:
125 g smör
125 g socker
125 g marsipan
Dekoration:
Ägg, mjölk eller kaffe
Pärlsocker
Hackade mandlar, mandelspån
Rör samman ingredienserna till fyllningen.
Dela degen i 2 lika stora bitar och rulla ut till 2 rektanglar. Fördela fyllningen jämnt på de båda rektanglarna, lämna en liten bit utan fyllning på den ena långsidan. Vik in den ena långsidan (den med fyllning helt ut i kanten) så den täcker ca 2/3, vik sedan den andra långsidan över så att den överlappar lite. Upprepa med den andra.
Pensla längderna med ägg, kaffe eller mjölk och strö pärlsocker eller mandelspån på toppen.
Lägg kaffelängderna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 45 minuter.
Ställ in plåten i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter.
LUNCHLÅDA
1 stor riven lök
Svinkött i tärningar
2 msk paprikapulver
1 korg med färska champinjoner
1 paket korv
2. Tillsätt ½ av buljongen och låt grytan småkoka i 3-5 min.
3. Om champinjonerna är stora så dela dem i lite mindre bitar, men inte för små. Skiva korven i ca 2 cm tjocka skivor. Tillsätt champinjonerna och korven till grytan.
4. Låt grytan stå och puttra tills allt är genomvärmt. Red grytan med ex. maizena vid behov.
Servera korvgrytan med ris och grönsallad.
VIVA MEXICO
4 dl Coca cola
1 dl vatten
saft från 1 apelsin
saft från 1 lime
2 torkade guajillochili (säljs torkad av märket Santa Maria)
3 vitlöksklyftor, pressade
skal från ½ apelsin, finrivet
1 msk japansk soja
1 msk torkad oregano
2 lagerblad
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
1. Skär köttet i små tärningar. Lägg köttbitar, coca-cola, vatten och saft från apelsinen och limen i en rostfri gryta. Låt alltsammans koka upp. Ta bort skummet som bildats med en sked.
2. Ta bort skaftet på chilin. Tillsätt chili, pressad vitlök, apelsinskal, soja, oregano, lagerblad, spiskummin och salt till grytan. Låt köttet koka under lock i 2 timmar.
3. Sila köttet. Kör vätskan och kryddorna (även chilin) till en slät sky i en mixer eller matberedare.
4. Lägg kött och hälften av den mixade skyn i grytan och låt det koka så mycket att skyn kokar bort. Smaka eventuellt av med mer salt.
5. Servera varm carnitas ovanpå tortillabröden.
MODERATBULLAR
Bulldegen
3 tsk kardemumma
900 g vetemjöl
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
Fyllning
250 g blåbär
2 dl florsocker
150 g smör
1 tsk vaniljpulver
Topping
1 ägg
Pärlsocker
Så här gör du.
1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till knappt 37 grader. Häll över smörmjölken och rör runt.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i 40 minuter.
3. Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i två. Kavla ut till två rektanglar. Bred på smör och fördela blåbär, florsocker och vaniljpulver på degen. Rulla ihop från långsidan.
4. Skär ut snurror och lägg i formar. Pensla med uppvispat ägg och strö på socker. Låt jäsa 40 minuter till sen in i ugnen i 8 minuter!
KOMMUNISTBRÖD
1 mörk öl
3½ dl varmt vatten
1 msk honung
Vetemjöl efter behov
½ dl olja
2 små rödbetor
Lite färsk timjan
1 msk salt
Blanda öl och vatten i en stor skål. Smula ner jästen i vätskan. Tillsätt honungen. Blanda i vetemjöl, lite i taget tills degen släpper bunken. Rör i rödbetorna, oljan, salt och timjan. Ta degen ur bunken och älta den ordentligt.
Låt degen jäsa på en varm plats i 1 timme. Forma degen till 2 limpor och låt dem häva i ytterligare 30 min.
Snitta bröden med en kniv på ytan och häll sedan på timjan och havssalt.
Baka bröden i ugnen på 200 grader i 25 min.
SÖNDAGSFIKA
250 g blockchoklad
6 ägg
4½ dl socker
4½ msk kakao
4 dl vetemjöl
2. Vispa ägg och socker tills det är luftigt.
3. Blanda samman kakao och vetemjöl och vänd ner blandningen i äggsmeten.
4. Vänd ner den avsvalnade chokladblandningen. Det är viktigt att blandningen är helt avsvalnad och att den försiktigt vänds ner inte röres.
5. Häll smeten i en smord långpanna och grädda i 180 grader i ca 30 min.
LASAGNE
450 gram frusen spenat.
300 gram mornaysås.
3 tsk curry.
2 tsk chili.
2 tsk oregano.
1 burk hackade tomater.
1 stor lök.
¼ liter grädde.
Lasagneplattor.
Olivolja.
riven ost (efter smak).
Salt och peppar.
2. Tillsätt de hackade tomaterna, grädden och halvdelen av mornaysåsen till kycklingen och låt koka i ca 15 min, smaka av med salt och peppar. Såsen får gärna vara lite stark då spenaten tar bort något av smaken.
3. Lägg nu samman lasagnen på följande sätt: Först ett lager med kycklingsås, spenat och mornaysås i en ugnsfast form, ovanpå detta läggs ett lager med lasagneplattor. Upprepa tills det inte ät något kvar. Till sist hälls den rivna osten på toppen, allt efter smak och behag.
4. Lasagnen gräddas mitt i ugnen på 180 grader i ca ½ timme.
GULEBÖJ
4 bananer, mogna
3 dl rågmjöl
1 dl bovetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g mörk choklad, 70%
2. Vispa ägg pösigt. Mosa 3 bananer.
3. Tillsätt mjöl, bakpulver och banan i äggen och blanda. Hacka chokladen i bitar och vänd ner i smeten.
4. Lägg bakplåtspapper i en form cirka 1 liter och fyll upp med smet. Dela den sista bananen på hälften och lägg på smeten. Baka i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Låt svalna.
KLYFTIGT
800 gram potatis
2 msk olja
2 msk smör
1 msk havssalt
Strö havssalt över alldeles innan servering.