VARMA MACKAN

8 stora skivor formbröd av god kvalitet, gärna av baguettedeg L
120 g normalsaltat smör, rumstempererat L
5 dl béchamelsås (se recept nedan) L
350 g gruyèreost, riven
salt och nymald svartpeppar
Herbes de Provence (torkad blandad örtkrydda)
240 g skivad jambon de Paris (kokt skinka)
Tillbehör
pommes frites
grönsallad
Så här gör du
1. Lägg ut alla skivor formbröd på köksbänken. Bred ut det rumstempererade smöret på skivorna. Bred sedan ut cirka 1 msk béchamelsås på varje skiva och strö över ungefär
150 g av gruyèreosten. Salta, peppra och strö över lite herbes de Provence.
2. Fördela skinkan på hälften av brödskivorna. Lägg sedan ihop en skiva med skinka och en utan skinka och tryck lätt. Pilla in utstickande skinka och ost i mackan.
3. Plasta in de fyra smörgåsarna och låt dem ligga i kylen någon timme för att dra till sig smak och sätta sig. Sätt mot slutet av tiden ugnen på 225–250° grill- eller övervärme.
4. Grilla smörgåsarna under lätt tryck i smörgåsgrill eller stekpanna tills de blir gyllenbruna och krispiga.
5. Lägg över smörgåsarna på en plåt med bakplåtspapper och fördela resten av béchamelsåsen i ett jämnt lager ovanpå, ända ut till kanterna. Det är viktigt att lagret når ända ut, för annars bränns kanterna.
6. Gratinera smörgåsarna mitt i ugnen tills osten och såsen börjar bubbla ner från kanterna och tills de har fått gyllengul färg. Avsluta med lite örter, salt och peppar.
BECHAMELSÅS
Det här behöver du
1 liten gul lök
2 lagerblad
2 nejlikor
5 dl standardmjölk L
5 vitpepparkorn, krossade
2 riv av muskotnöt
60 g normalsaltat smör L
40 g vetemjöl
salt efter behag
Så här gör du
1. Skala löken och dela den på mitten. Sätt ett lagerblad och en nejlikai varje halva. Lägg löken i en kastrull tillsammans med mjölken. Tillsätt vitpeppar och muskot. Koka upp. Dra kastrullen från värmen, lägg på ett lock och låt mjölken stå och dra 5 minuter.
2. Smält smöret på ganska svag värme i en annan kastrull. Tillsätt vetemjölet och fräs det försiktigt utan att det tar färg men tills det börjar dofta nötaktigt, cirka 5 minuter.
3. Sila mjölken genom en finmaskig sil direkt ner i kastrullen med redningen. Vispa kraftigt under tiden så att inga klumpar bildas.
4. Koka upp, sänk värmen och sjud såsen 15–20 minuter. Vispa hela tiden.
5. Smaka av såsen med salt. Häll upp i en skål och låt svalna.