VIVA MEXICO
Långkokt kött i coca-cola, låter det konstigt? Det är det inte, det blir väldigt gott tillsammans med chili, spiskummin och färsk koriander. Ordna en kväll i den mexikanska matkulturens tecken.
CARNITAS

Det här behöver du.
1 kg benfri fläskkarré i bit
4 dl Coca cola
1 dl vatten
saft från 1 apelsin
saft från 1 lime
2 torkade guajillochili (säljs torkad av märket Santa Maria)
3 vitlöksklyftor, pressade
skal från ½ apelsin, finrivet
1 msk japansk soja
1 msk torkad oregano
2 lagerblad
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
4 dl Coca cola
1 dl vatten
saft från 1 apelsin
saft från 1 lime
2 torkade guajillochili (säljs torkad av märket Santa Maria)
3 vitlöksklyftor, pressade
skal från ½ apelsin, finrivet
1 msk japansk soja
1 msk torkad oregano
2 lagerblad
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
Så här gör du.
1. Skär köttet i små tärningar. Lägg köttbitar, coca-cola, vatten och saft från apelsinen och limen i en rostfri gryta. Låt alltsammans koka upp. Ta bort skummet som bildats med en sked.
2. Ta bort skaftet på chilin. Tillsätt chili, pressad vitlök, apelsinskal, soja, oregano, lagerblad, spiskummin och salt till grytan. Låt köttet koka under lock i 2 timmar.
3. Sila köttet. Kör vätskan och kryddorna (även chilin) till en slät sky i en mixer eller matberedare.
4. Lägg kött och hälften av den mixade skyn i grytan och låt det koka så mycket att skyn kokar bort. Smaka eventuellt av med mer salt.
5. Servera varm carnitas ovanpå tortillabröden.
Kommentarer
Trackback