LASAGNE

Klassisk lasagne är bland det godaste som finns. Du gör den enkelt i din ugn med ingredienserna köttfärssås, bechamelsås och pasta. Här är ett supergott och relativt enkelt recept på en riktigt god lasagne fylld med härliga italienska smaker. Lättlagad, krämig och fantastiskt god – fylld med mozzarella, sidfläsk, parmesan, morot, lök och annat gott. Köttfärs, lasagneplattor, vit sås och ost – det kan knappast bli enklare och godare!
 
LASAGNE
 
Lasagne – klassiskt recept
 
Det här behöver du.
  • cirka 12 lasagneplattor, gärna gröna
  • 1 mozzarella
  • 3 dl nyriven parmesanost

Köttfärssås

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 1 stjälk selleri
  • 100 g pancetta (italienskt rimmat och lufttorkat sidfläsk) (valfritt)
  • 500 g nötfärs
  • smör
  • 2 dl vitt vin
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • 2 tsk oregano
  • 1/2 krm riven muskot
  • flingsalt
  • nymald peppar

Vit sås (Bechamelsås)

  • 75 g smör
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • flingsalt
  • nymald peppar
  • lite muskot gör det extra gott.
Så här gör du.
  1. Köttfärssåsen: Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skär moroten i små tärningar och strimla sellerin. Skär pancettan i små tärningar.
  2. Fräs grönsaker och pancetta i smör några minuter. Tillsätt färs, höj värmen och bryn. Smula med en trägaffel så att färsen finfördelas.
  3. Tillsätt vinet och låt det koka in till hälften. Tillsätt tomater och kryddor. Sjud på svag värme under lock 1-1 1/2 timme. Rör då och då. Tillsätt lite varmt vatten under koktiden om det behövs, men mot slutet av koktiden ska vätskan koka in. Smaka av med salt och peppar.
  4. Vita såsen: Smält smöret och rör ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Sjud 5-8 minuter. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
  5. Själva lasagnen: Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form. Varva vit sås, lasagneplattor, köttfärssås, mozzarellabitar och det mesta av parmesanosten. Börja och avsluta med den vita såsen. Strö över resten av osten.
  6. Gratinera i ugn cirka 40 minuter.

ANNORLUNDA

Här är ett recept på klassisk våffelsmet som ger dig frasiga och ljuvligt goda våfflor. Dessa våfflor är dessutom extra goda med Dumle och mjölkchoklad. Med kolsyrat vatten i smeten blir våfflorna luftigare.
 
VÅFFLOR MED DUMLE
 
Dumlevåfflor – enkelt recept
 
Det här behöver du

Frasvåfflor

  • 50 g smör till gräddning
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 3-4 dl vispgrädde
  • 3 dl iskallt vatten (kolsyrat ger luftigare våfflor)

Garnering/fyllning

  • 20 st Dumlekolor
  • 100 g mjölkchoklad
Så här gör du.
  1. Vispa ihop mjöl, bakpulver, vatten och salt i en bunke till en jämn smet.
  2. Vispa grädden till tjockt skum med elvisp och vänd ner i smeten med en slev (vispa inte!)
  3. Smält mjölkchokladen.
  4. Dela ett par Dumle på mitten (cirka 3 hela kolor per våffla)
  5. Smörj våffeljärnet med en klick smör och häll på smet. Fördela ut dumlebitarna och ta hjälp av en gaffel för att täcka över bitarna med smet.
  6. Grädda våfflorna tills de blivit frasiga och gyllenbruna.Lägg de färdiga våfflorna på ett galler så de behåller fraset.
  7. Ringla över smält mjölkchoklad. Klart!

LÖKLIGT

Alla måste veta hur man picklar lök (och annat för den delen). Det är ett så galet bra tillbehör till typ allt. Det här är ett recept på helt vanlig 1-2-3 lag. Kanske det lättaste sättet.
 
PICKLAD LÖK
 
Picklad lök
 
Det här behöver du.
 
  • 1 dl ättika (12%)
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 2 rödlökar
Så här gör du.
  1. Blanda ättika, vatten och socker och rör tills sockret lösts upp. Skiva rödlök tunt och lägg i lagen. Låt stå i kylen en timme.

AFRIKANSK

Mchuzi wa mboga är swahili och betyder just grönsaksgryta. Servera den gärna med en brödbit eller till stekt kyckling
 
MCHUZI WA MBOGA
 
 
 
 
Det här behöver du.
4–6 tomater
6 medelstora potatisar
3 medelstora morötter
1 grön paprika
2–3 vitlöksklyftor
1 rödlök
1 kruka färsk koriander
2–3 msk olivolja
1 buljongtärning
salt och nymald svartpeppar
 
Så här gör du.
1. Skålla tomaterna, dra bort skalet och hacka fruktköttet ganska fint. Spara all saft som rinner ut.
2. Skär potatis och morötter i kuber om max 1 cm per sida. Hacka även paprika, vit- och rödlök samt koriandern. Lägg några korianderblad åt sidan för garnering.
3. Fräs all lök i olja i några minuter. Tillsätt paprika, potatis, morötter och koriander och låt det fräsa med ytterligare några minuter.
4. Häll i de hackade tomaterna och buljongtärningen, lägg på ett lock och koka upp. Tillsätt eventuellt lite vatten om grytan verkar för torr.
5. Sänk värmen och låt grytan puttra tills potatisen är mjuk. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

CHILI

Ett enkelt recept på klassisk het chili con carne som blir väldigt gott. Det är inte bara lättlagat och mustigt. Denna klassiska gryta innehåller köttfärs, chili, vita bönor, paprika och andra smarriga ingredienser som passar en mustig och het chili.
Servera den med ris eller bröd och en god sallad
 
CHILI CON CARNE
 
 
 
 
Det här behöver du.
  • 400 g nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 1 röd paprika
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 2 tsk rökt paprika
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander malen
  • 1 apelsin saft och skal av
  • 1 ,5 msk honung
  • 2 dl kalvfond
  • 400 g krossade tomater
  • 1 burk kokta små vita bönor
  • ljust bröd
  • gräddfil eller matlagningsyoghurt
Så hä gör du.
  1. Börja med hacka gul och vitlök, hacka sedan chilin fint. Behåll kärnorna om Ni vill ha mer hetta. Strimla paprikan på längden och börja steka alltsammans i en gryta.
  2. Tillsätt köttfärsen och stek den på hög värme. När köttfärsen börjar få färg, gå i med kryddorna och fortsätt steka. Rör om hela tiden så inget bränns.
  3. Slå på tomaterna, låt det koka upp och slå på kalvfonden.
  4. Medan det kokar, riv ner apelsinskalet i grytan och tillsätt saften från apelsinen samt honungen.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. När det kokat i några minuter och koncentrerats, skölj bönorna i vatten och tillsätt till grytan.
  7. Låt bönorna koka med i ca 5 minuter och avsluta med att toppa med hackad koriander.
  8. Servera med ljust bröd och gräddfil eller matlagningsyoghurt.

KRÄMIG GRYTA

Det här är en krämig gryta med mustig smak! För den som är väldigt hungrig är det gott med ris eller potatis till, annars räcker det med endast en grönsallad till.
 
KYCKLINGGRYTA MED SVAMP, BACON OCH FETAOST
 
Kycklinggryta med svamp, bacon och fetaost
 
Det här behöver du.
 4 portioner
  • 500 g kycklinginnerfilé eller kycklinglårfilé
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 paket bacon (140 g)
  • 1 ask färska kastanjechampinjoner eller champinjoner (250 g)
  • cirka 75 g smör till pannan + grytan
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 3–4 kvistar oregano
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 förpackning fetaost (150 g)

Till garnering och servering:

  • 3–4 kvistar oregano
  • grönsallad
  • potatis eller ris
Så här gör du.
  1. Dela varje kycklinginnerfilé eller lårfilé i 2 bitar.
  2. Skala och grovhacka löken. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Skär baconskivorna i bitar, cirka 1 centimeter breda. Ansa och dela svampen.
  4. Hetta upp en rejäl klick smör i en gryta. Fräs gul lök och bacon på inte alltför hög värme och utan att den gula löken bryns.
  5. Tillsätt ytterligare en klick smör och lägg i svampen och vitlöken. Rör om och stek i 3–4 minuter.
  6. Hetta upp nytt smör i en stekpanna. Bryn kycklingen runtom. Lägg över till grytan.
  7. Tillsätt grädde, vatten och oregano. Låt grytan puttra i 7–8 minuter eller tills kycklingen är klar. Smaka av med salt och peppar. Smula över fetaosten.
  8. Garnera grytan med några kvistar oregano och servera med en grönsallad, ris eller potatis.

RSS 2.0