LIMPA

1½ dl vatten
250 g fläskfärs
250 g nötfärs
1 ägg
1 dl mjölk
Salt och peppar
Fyllning:
2 msk färskhackad persilja
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 lök (hackad)
100 g fetaost
20 g smör
Gurksallad med yoghurt:
4 dl naturell yoghurt
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 gurka skuren i tärningar
Salt och peppar
Rör ihop köttfärsen, ägg, mjölk och kryddor. Tillsätt det lätt avkylda riset.
Fyllningen: blanda persilja, vitlök och lök. Smula ner osten i lökblandningen.
Smörj en ugnsfast form och fyll med färs och fyllning i lager, börja och avsluta med ett lager köttfärs.
Klicka ut smöret på toppen av köttfärslimpan och ställ in formen i ugnen på 200 grader i ca 60 min. m
Gurksallad: Rör ner gurkan och vitlöken i yoghurten och salta och peppra. Låt stå kallt fram till servering.
VEGBIFFAR

1 lök
1 dl ströbröd
1 dl riven ost
2 ägg
Salt och peppar
1-2 msk smör
VITT Å RÖTT

3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk strösocker
80 g vit choklad
Hallonsås:
2,5 dl hallon
Innan servering mixas hallonen med en stavmixer och såsen hälls ovanpå pannacottan. Dekorera med några hallon på toppen.
SOPPA

1 kg torskrygg
4 st ägg
4 st tigerräkor
2 st vitlöksklyftor
4 st späda morrötter
1 st bouquet garni
8 st små potatisar
1 st fänkål
250 g haricots verts
4 st små tomater
3 dl vitt vin
3 dl fiskfond
2 st citroner
4 st små dragonkvistar
Aiolin
4 st vitlöksklyftor
2 st äggulor
½ citron
3 dl olivolja
Salt och peppar
Så här gör du.
. Koka äggen i cirka 5 minuter.
2. Skär fisken i fyra lika stora bitar, skala stjärten på tigerräkorna.
3. Skala och putsa alla grönsakerna, skär i lämpliga bitar och låt dom koka i buljongen med det vita vinet och kryddbuketten tills de är mjuka. Smaka av
med saffran, salt och peppar.
4. Kör fisken i ugnen 10 minuter på 200°C.
5. Dela och grilla eller stek citronen.
6. Fördela grönsakerna och tigerräkorna i fyra tallrikar, lägg på fisken och häll över fonden. Dela äggen och lägg upp på tallrikarna.
Aiolin:
1. Pressa vitlöken i en bunke, helst med rund botten, vispa ned äggulorna och saften från den halva citronen tills du får en fluffig kräm. Börja då hälla i lite, lite olivolja i taget tills du har en fin krämig aioli. Smaka av med salt och peppar.
Servering:
Toppa soppan rikligt med aioli. Garnera med en grillad citron och färsk dragon. Servera med baguette och ett kylt vin, rött, vitt eller rosé efter din egen smak. Fisksoppa kan du variera med valfri fisk och du kan blanda flera fisksorter.
DUMLEGODIS VS KAKA

Ca 18-20 st
100 g mjukt smör
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
3 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
18-20 st Dumlekolor
Så här gör du.
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa socker, smör och vaniljsocker. Vispa så att det blir krämigt. Vispa sedan ner ägget. Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat i en skål. Vänd nu ner mjölblandningen. Blanda ihop degen så att den blir smidig. Dela nu degen i 18-20 bitar. Rulla varje bit till en boll och platta till degen. Placera en dumlekola i mitten och nyp ihop kanterna och rulla till en boll och lägg dom på en plåt med bakpapper på. Tänk på att dom flyter lite så placera dom inte så nära varandra.
Grädda nu ca 8-10 min. Tiden kan variera från ugn till ugn. När dom börjat spricka så är dom färdiga. Ska få lite färg.
GRYTA

200 g gröna eller svarta linser
500 g nötfärs
2 msk olivolja
2 gula lökar
4 msk tomatpuré
1 msk chilipulver
1 msk spiskummin
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 burk krossade tomater, 400 g
1 hönsbuljongtärning
5 dl vatten
1 röd paprika
1 grön paprika
Garnering och tillbehör
bröd
1 dl grovhackad persilja
chiliflakes eller sweet chilisås
Så här gör du.
1. Blötlägg linserna i kallt vatten.
2. Bryn färsen i en stor gryta. Hacka löken och låt den fräsa med tills den blir mjuk. Tillsätt tomatpurén, chilipulver, spiskummin och pressad vitlök och låt det fräsa med en kort stund.
3. Tillsätt salt, krossade tomater, buljongtärning och vatten. Häll av vattnet från linserna och tillsätt även dem. Rör om. Låt sjuda under lock cirka 30 minuter, rör om då och då.
4. Skär paprikorna i tärningar och tillsätt och låt koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och mer kryddor om det behövs. Tillsätt mer vatten om det verkar för torrt.
5. Servering: Strö över persilja och servera med bröd och chiliflakes eller sweet chilisås vid sidan om.
PÄRER

800 g potatis, fast sort – gärna Amandine, Belana eller annan favoritsort
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
5 dl mjölk
1 st ägg
smör att steka i
Tillbehör
stekt fläsk
rårörda lingon
Så här gör du.
1. Vispa ihop mjöl och salt med hälften av mjölken till en klimpfri smet.
2. Tillsätt resten av mjölken och ägget.
3. Skala potatisen och riv den fint, blanda ner den i smeten och rör om.
4. Hetta upp smör i en stekpanna och häll på lite smet.
5. Bred ut den så att det blir som tunna pannkakor.
6. Stek dem frasiga på båda sidor och servera dem varma.
7. Stekt fläsk och rårörda lingon passar bra till raggmunkarna.
VEGGRYTA

1 dl purjolök, fint skuren
1 msk färsk ingefära, finhackad
3 st (360 g) tomater, grovt hackade
0,5 dl röda linser
1 dl kokosmjölk, jag använde Santa Marias Extra Creamy
1 dl crème fraiche (kan ersättas med kokosmjölk)
2 msk gul curry
1 tsk salt
Kokosolja
Rör om hela tiden och stek tills svampen mjuknat något och fått en fin yta. Ca 3-4 minuter.
Lägg i curry och stek ytterligare en minut.
Skölj linserna och lägg i dom tillsammans med övriga ingredienser i stekpannan.
Låt småputtra tills linserna mjuknat i ca 10-15 minuter.
Smaka och justera med mer kryddor om det behövs.
Servera med ris eller quinoa och sallad.
KALV

1 dl hackad bladpersilja
2 msk dijonsenap
2 st vitlöksklyftor
1 st rosmarinkvist
1 st citron
1 msk ströbröd
2 msk olivolja
Salt och peppar
1. Hacka vitlök, rosmarin och persilja smått.
2. Pressa i saften från en citron och blanda i dijonsenapen, ströbröd och drygt hälften av olivoljan till en trögflytande smet.
3. Smaka av med salt och peppar.
4. Bryn köttet tre minuter på var sida, bred på smeten och ställ in i ugn på 180°C i ca 8 min.
KYCKLING
Helstekt kyckling med granatäppelmarinad

1 hel kyckling, 1,2 kg
Granatäppelmarinad
1 granatäpple
½ knippe mynta
1 citron, saft och finrivet skal
1 msk spiskummin
2–3 msk olivolja
2 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
Tillbehör
ugnsstekta potatisklyftor
sallad
Så här gör du.
1. Sätt ugnen på 180°.
2. Marinad: Ta ut kärnorna ur granatäpplet och blanda med övriga ingredienser.
3. Häll marinaden över kycklingen och gnid in den ordentligt i skinnet. Lägg kycklingen i en ugnsform och stek i nedre delen av ugnen 60–70 minuter. Prova med en sticka vid lårbenet, köttsaften ska vara helt ofärgad. Servera med ugnsstekta potatisklyftor och en sallad.
LUNCHLÅDA

500 g grytbitar av lamm
2 msk olivolja till stekning
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
150 g torkad frukt, t ex aprikoser, fikon, plommon eller dadlar
200 g röda linser
3 hela kardemummakapslar
1 kanelstång
3 nejlikor
2 lagerblad
1 liter vatten
2 små purjolökar
salt
Tillbehör
färsk mynta, koriander eller persilja
ev kokt ris eller pitabröd
Så här gör du.
1. Bryn lammköttet i olja i en stor gryta. Skala och hacka de gula lökarna och låt steka med köttet. Tillsätt hackad vitlök, torkad frukt, linser, kardemummakapslar, kanel, nejlikor, lagerblad och vatten.
2. Låt grytan koka upp och därefter sjuda på svag värme cirka 1 timme. Rör om då och då och se upp så det inte bränner fast i botten. Tillsätt eventuellt lite mer vatten under tiden om det behövs.
3. Skölj purjolökarna noggrant, skiva och låt dem koka med i grytan de sista tio minuterna. Smaka av med salt. Garnera med hackade färska kryddor. Servera eventuellt med ris eller pitabröd.
GLASSIGT VÄRRE

100 g mandelbiskvier
5 msk rom
1½ liter vaniljglass
Tillbehör
1 paket björnbär, 250 g
2–3 msk strösocker
Så här gör du.
1. Ta fram glassen så att den mjuknar. Krossa biskvierna i mortel eller lägg dem i en plastpåse och krossa dem med handen.
2. Lägg biskvismulet i en stor skål och häll över rommen. Rör ner glassen i blandningen. Ställ tillbaka i frysen tills det är dags att servera. Doppa en glassskopa i vatten och skeda upp glassen. Servera med lättsockrade björnbär.
GRATINERAD SOPPA
Gratinerad purjo- och palsternackssoppa

200 g palsternacka, skivad
100 g purjolök, skivad
1 msk olivolja
½ dl röda linser, torkade
5 dl grönsaksbuljong
1 msk hackad färsk timjan
½ dl lätt-crème fraiche
2 skivor rostad fiberfranska à 25 g
1 dl riven lagrad ost, 17 %
1 msk pinjenötter
Garnering
timjan
Så här gör du.
1. Sätt ugnen på 250° grillfunktion. Fräs palsternacka och purjo i olja i en kastrull. Tillsätt linser, buljong och timjan och koka under lock cirka 10 minuter.
2. Rör ner crème fraiche i soppan och skär brödet i tärningar.
3. Häll upp soppan i två ugnssäkra portionsskålar. Strö över brödtärningar, ost och pinjenötter och gratinera högt upp i ugnen 3–5 minuter eller tills osten fått fin färg.
GO FIKA

150 gram socker
4 ägg
5 msk mjöl
500 g ricottaost
Rivet apelsinskal från 2 små apelsiner (undgå att få med den vita delen av skalet)
2 tsk. vaniljsocker
1 kryddmått salt
Färska eller frusna bär till dekoration
Vispa i en annan skål äggulorna tillsammans med sockret. Då blandningen blivit ljus och krämig så vänds försiktigt ricottan, chokladen, mjölet, vaniljsockret och apelsinskalen ner i äggblandningen.
Till sist vänds äggvitorna försiktigt ner i smeten.
Klä en kakform med bakplåtspapper och häll i smeten.
Baka kakan i ugnen på 170 grader i ca 50 min. Dekorera till sist kakan med bär och servera med vispgrädde.