LUNCHLÅDA

500 g grytbitar av lamm
2 msk olivolja till stekning
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
150 g torkad frukt, t ex aprikoser, fikon, plommon eller dadlar
200 g röda linser
3 hela kardemummakapslar
1 kanelstång
3 nejlikor
2 lagerblad
1 liter vatten
2 små purjolökar
salt
Tillbehör
färsk mynta, koriander eller persilja
ev kokt ris eller pitabröd
Så här gör du.
1. Bryn lammköttet i olja i en stor gryta. Skala och hacka de gula lökarna och låt steka med köttet. Tillsätt hackad vitlök, torkad frukt, linser, kardemummakapslar, kanel, nejlikor, lagerblad och vatten.
2. Låt grytan koka upp och därefter sjuda på svag värme cirka 1 timme. Rör om då och då och se upp så det inte bränner fast i botten. Tillsätt eventuellt lite mer vatten under tiden om det behövs.
3. Skölj purjolökarna noggrant, skiva och låt dem koka med i grytan de sista tio minuterna. Smaka av med salt. Garnera med hackade färska kryddor. Servera eventuellt med ris eller pitabröd.