KVÄLLSMACKKA

400 g nötfärs
1 ägg
2 msk vatten
1 liten riven lök
1 msk kapris, hackade
2 msk hackade rödbetor
salt
peppar
4 råa lökringar
4 råa äggulor
2. Dela smeten i 4 lika stora delar och forma varje del till en fyrkantig biff direkt på varsitt bröd.
3. Stek biffarna med köttsidan neråt i 25 g smör.
4. Lägg i ytterligare lite smör i pannan och vänd biffarna så de steks med brödsidan nedåt. Salta och peppra. Då brödet är gyllene och knaprigt så tas biffen upp ur pannan och läggs på en varm tallrik.
5. Dekorera med lökringar och rå äggula.
JULGODIS
Det här behöver du.
12 st (stora)
Ingredienser:
200 g margarin eller smör
1 påse saffran, 0.5 g
2 ägg
3 dl socker
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 dl russin
Glasyr:
50 g smör eller margarin
4 dl florsocker med chokladsmak
3 msk glögg
1. Smält matfettet och låt det svalna. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.
2. Stöt saffranet, gärna tillsammans med lite socker, i en mortel. Det gör att saffranet blir mer finfördelat, men har man ingen mortel så kan man strunta i det.
3. Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst.
4. Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk.
5. Tillsätt och sist vetemjöl och det smälta matfettet och rör till en jämn smet.
6. Blanda ner russinen i smeten.
7. Fördela smeten i 12 stora muffinsformar eller flera mindre och grädda i 200 grader i ca 15-20 minuter.
8. Låt muffinsarna svalna.
9. Gör glasyren: smält matfettet och blanda med florsocker och glögg.
10. När muffinsen svalnat, bred på glasyren.
Så här gör du.
2 dl koncentrerad äppeljuice
3 dl vatten
5 dl socker
1 påse fruktpektin
ev. karamellfärg
Dag 1:
1. Blanda äppeljuice och vatten och låt koka upp.
2. Rör ut fruktpektinet med 3 msk socker och vispa ner detta i vätskan.
3. Låt koka i en minut.
4. Tillsätt resten av sockret och låt koka i ytterligare tre minuter.
5. Färga massan med karamellfärg till önskad kulör.
6. Häll upp massan i en form, cirka 25 x 20 centimeter, och låt marmeladen stelna i kylskåpet till nästa dag.
Dag 2:
Stjälp upp marmeladen på sockrat papper och skär den i rutor. Rulla runt bitarna så att alla sidor blir täckta med socker. Lägg bitarna på ett galler och låt dem torka cirka ett dygn, ev längre.
GLÖGG
Julskinksrulle
Lägg ut en bit plastfolie, bred ut tunna skivor av julskinka omlott till en rektangel. Bred på ett lager färskost och sedan ett lager sötstark senap. Rulla ihop tight med hjälp av plastfolien. Lägg rullen i frysen en halvtimme. Ta bort folien och skär i skivor. Servera på en bit julknäcke.
Pepperkaksgrissini med ädelost
Baka ut grissini av en färdig (eller egengjord) pepparkaksdeg och grädda i ugnen 5-8 minuter (225 grader). Blanda ädelost och creme fraiche med en gaffel till en luftig dip. Servera gärna i små höga glas med dip och en grissini.
Lakritskanderade cashewnötter
Torrosta nötterna i en stekpanna tills de får fin färg (6 dl). Smält 1 dl socker, 1 msk sirap och 10 st finmortlade "turkisk peppar" och en tesked chiliflakes i en stekpanna under omrörning. Blanda ner nötterna och rör runt. Bred ut nötterna på en bakplåtspapper och låt stelna.
Ett frukfat med clementiner och friska vindruvor är gott till den söta glöggen. Nötter hör också till!
Dadlar med lufttorkad skinka
Skär en skåra i de färska dadalrna och ta ut kärnan. Linda en remsa lufttorkad skinka runt varje dadel. Värm i ugnen på 200 grader ca 7 minuter, låt svlna innan de serveras.
Pepparkakor med ädelost och syltade valnötter
En smaksensation är pepparkakor toppade med ädelost eller gorgonzola. En syltad valnöt på toppen är pricken över i.
Små julspett
Använd trägrillspett och bryt av dem till tio centimenters längd. Stek prinskorvar och köttbullar, dela korvarna i två och trä korvar och köttbullar på spetten. Kan serveras kalla. En stark senap att doppa i kan vara gott till.
Rostad pepparkaka med brie och tryffelhonung
Köp färdig eller baka själv mjuk pepparkaka. Skär pepparkakan i skivor och halvera dem. Lägg bitarna på ett ungsgaller och rosta mitt i ugnen, ca 2 minuter på varje sida (225 grader, grill). Toppa pepparkaksbitarna med en bit brieost och en bit fikon. Hacka pistaschnötter grovt. Strö över nötter och ringla över lite tryffelhonung precis innan servering.
Dadlar med ädelost
Snitta varje dadel och ta ut kärnan. Tryck ner en bit gräddig ädelost i varje dadel. Servera fint upplagt på fat!
Fikon med lofttorkad skinka
Skär fikonen i kvartar. Dela skivor av lufttorkad skicka i två, sno ihop till ett litet knyte och fäst ovanpå varje fikonbit med en tandpetare.
KYCKLING

1,5 dl tärnad selleri
1 dl brödkrutonger
1,5 dl salsa
1 dl mjölk
1 finhackad lök
Salt och peppar
250g riven ost
½ dl rostade nötter
I BULLARNAS VÄRLD

500 g bland-, kalv- eller fläskfärs
1 gul lök
1½ tsk salt och 2 krm svartpeppar
1 ägg
80 g rotselleri
1 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 msk smör till stekning
1 msk olja till stekning
Potatismos
1 kg potatis, ej färsk
1 msk smör
2–3 dl mjölk
salt och nymald vitpeppar
Gräddsås
2 dl vatten
1 msk ox- eller kalvfond
1 msk japansk soja, t ex Kikkoman
3 dl vispgrädde
2 msk lingonsylt
ev 1–2 tsk majsstärkelse
Tillbehör
rårörda lingon eller lingonsylt
Så här gör du.
1. Lägg färsen i en skål. Skala löken och riv ner den i färsen. Tillsätt salt och ägg och rör så att allt blandas.
2. Skala rotsellerin och riv den. Tillsätt den till färsen tillsammans med grädde och ströbröd. Blanda väl och låt färsen vila cirka 10 minuter.
3. Potatismos: Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen med en stomp eller med hjälp av en elvisp. Tillsätt smör samt mjölk till önskad konsistens. Smaka av med salt och lite nymald vitpeppar. Håll varmt.
4. Forma färsen till 30–35 små köttbullar med fuktiga händer. Lägg dem allt eftersom på en blöt skärbräda.
5. Hetta upp fettet i en stekpanna och stek köttbullarna i omgångar på ganska hög värme tills de är genomstekta och har fått fin färg runt om. Lyft ur dem ur pannan och håll dem varma.
6. Gräddsås: Häll vatten, fond och soja i pannan. Koka upp och vispa ur den ordentligt så att alla goda smaker från köttbullestekningen släpper. Sila över till en kastrull. Tillsätt grädde och lingonsylt. Koka upp och låt såsen koka ganska kraftigt, 10–15 minuter, tills den tjocknar något. Red ev av med majsstärkelse utrörd i lite vatten om du vill ha såsen tjockare. Smaka av med lite nymald peppar och ev salt.
7. Servera köttbullarna med potatismos, gräddsås och rårörda lingon eller lingonsylt.Fyll pannan med max två tredjedelar åt gången, oavsett vad du steker. Annars sjunker värmen för mycket och det blir inte lika fin stekyta.
RAGGISAR

250 g potatis, grovriven
½ lök, riven
salt och nymald svartpeppar
2 msk hackad bladpersilja
1 ägg
2 msk dinkel- eller vetemjöl
1 msk smör eller olja L
100 g kalkonbacon
1 dl lingon
1 msk rörsocker
Garnering och tillbehör
bladpersilja
blandad sallad
Så här gör du.
1. Blanda den rivna potatisen med lök, kryddor, ägg och mjöl. Stek små raggmunkar på båda sidor i smör eller olja.
2. Stek kalkonbaconet i samma stekpanna.
3. Rör lingonen med rörsocker tills sockret smält och servera till tillsammans med persilja och sallad.
KORV Å CHOKLAD

ca 200 g chorizo eller
vegetarisk chorizo
1 gul lök
neutral olja
200g krossade tomater (cirka en halv burk)
2 dl grönsaksbuljong (eller 1 tärning i 2 dl vatten)
2 tsk vinäger
1 tsk råsocker
10-15 g mörk choklad
1 chilifrukt
1 burk blandade bönor
salt efter smak
Tillbehör:
ris eller pasta
sallad
Så här gör du.
Koka ris eller pasta enligt anvisning på paketet.
Hacka löken och grovhacka korven. Hetta upp en stekpanna med olja. Fräs löken med chilin och hälften av korven i stekpannan i lite olivolja. Tillsätt krossade tomater, buljong, råsocker, vinäger och låt koka ihop i 10 minuter. Späd med lite vatten om det behövs. Tillsätt resten av korven samt avrunna bönor och hackad choklad, låt koka ihop ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera med ris/pasta och en härlig grönsallad vid sidan om.
SOPPA
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk smör
2 msk vetemjöl
9 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
salt och nymald svartpeppar
ev chiliflakes
små fina grönkålsblad
1 msk rapsolja
2 dl crème fraiche
2. Stek löken och vitlöken i smöret försiktigt utan att det tar färg. Tillsätt mjölet och rör om. Tillsätt sedan vatten och buljongtärningar. Koka upp och tillsätt sedan kålen och låt koka 5 minuter.
3. Mixa soppan med en stavmixer.
4. Tillsätt grädden och smaka av med salt, nymald peppar och eventuellt några chiliflakes.
5. Fräs några grönkålsblad frasiga i lite rapsolja.
6. Häll upp soppan i varma skålar. Klicka i en sked crème fraiche i varje skål och garnera med de stekta grönkålsbladen.
HÖSTGRYTA

600–800 g grytbitar av nöt, t ex från högrev eller bog eller älg
smör och olja till stekning
salt och nymald svartpeppar
1 rödlök
2 morötter
3 vitlöksklyftor
5 dl rött vin
2 msk kalvfond från flaska
1 lagerblad
1 kvist timjan
2–3 tsk majsstärkelse
150 g skogschampinjoner
Tillbehör
ett gott mos eller pressad potatis
nykokta haricots verts
Så här gör du.
1. Bryn köttet i smör på hög värme så det får en fin stekyta. Salta och peppra.
2. Skala och klyfta löken. Ansa och slanta morötterna. Skala och skiva vitlöken. Lägg ner i grytan med köttet och fräs några minuter. Tillsätt vin, fond och kryddor. Låt småputtra under lock tills köttet känns mört, ca 1 timme. Skumma under tiden.
3. Red grytan med ett par tsk majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Ta lite i taget så att såsen inte blir för tjock. Smaka av med salt och peppar.
4. Dela svampen i kvartar och fräs den lätt i olja, salta och peppra. Lägg ner svampen i grytan och låt småputtra ca 5 minuter. Potatismos och haricots verts är gott att servera till.
MATBRÖD

3 dl mjölk
50 g jäst
60 g olivolja
2 tsk salt
1 msk socker
250 g havregryn
750 g vetemjöl