SLISKIKT

Banoffeekaka är en fantastisk kombination av choklad, banan och kola. Kakan smakar bäst när den serveras med vispad grädde.
 
BANOFFEEKAKA
 
Banoffeekaka
 
Det här behöver du.

130 g smör
2 ägg
2 dl socker
½ tsk vaniljsocker
1 ½ msk kallt kaffe
1 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bakpulver
1 ½ banan
1 burk kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 msk kakao
 
Så här gör du.
Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker luftigt. Tillsätt kaffet, bakpulver, vaniljsocker och kakao, blanda väl. Sikta ner mjölet lite i taget under omrörning. Smält smöret och vispa ner i smeten. 

Smörj och bröda en kakform (ca 24 cm i diametern). Häll ner smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i 20 min. Kakan ska vara något lös i konsistensen då den tas ut ur ugnen annars blir den hård dåden svalnar.

Skiva bananerna och fördela skivorna jämnt över den avsvalnade kakan. 

Koka upp den kondenserade mjölken i en tjockbottnad kastrull och låt koka under omrörning tills mjölken får en svagt ljusbrun färg. Kokas mjölken för länge blir kolan hård. Vänd ner 1 msk kakao i mjölken och häll den över bananerna. Fördela jämnt över kakan. 

Ställ in banoffien i kylen till kolan har stelnat. Servera med vispad grädde.

KYCKLING

Lättlagad rätt med nachos, kyckling och salsa. Serveras med diverse grönsaker.
 
SALSAKYCKLING
 
Salsakyckling
 
Det här behöver du
1 kg kycklingfilé
1 burk salsa
3-4 dl matlagningsgrädde
2 påse nachos
Evt. Riven ost
 
Så här gör du.
Skär kycklingfilen i mindre bitar och stek i dem i en stekpanna. Slå över salsa och matlagningsgrädde. Värm upp och häll det sedan i en ugnssäker form. Tillsätt krossade nachos och riven ost ovanpå alltsammans. Sätt in formen i en förvärmd ugn – ca 20 minuter på 180 grader. Servera med ris och sallad. 

MERA ITALIEN

Köttbullar i tomatsås är en riktig italiensk klassiker. Servera rätten med pasta och lite riven parmesan på toppen.
 
KÖTTBULLAR I TOMATSÅS.
 
 
 
 
Dert här behöver du.
Köttbullar
400g färs
Salt och peppar
1 dl parmesanost
2 skivor vitt bröd
4 msk mjölk
1 ägg
Basilika

Tomatsås
1 burk krossad tomat
1 dl buljong
½ hackad lök
Salt och peppar
Cayennepeppar
Örtkryddor
 
Så här gör du.
Tomatsåsen: stek den hackade löken i olivolja. Tillsätt övriga ingredienser. Höj värmen och sätt på ett lock. Köttbullar: blanda mjölk och brödbitar i en skål, och färs och ägg i en annan. Därefter blandas innehållet i den första skålen. Tillsätt övriga ingredienser och rör noga om. Forma köttbullar och lägg dem i den varma tomatsåsen. Låt puttra cirka 15 minuter. Servera med pasta. 

ITALIEN

Ossobuco – den italienska klassikern med kalvlägg – är vintermat när den är som bäst. Låt puttra länge och servera med ett gott bröd. Det går lika bra att använda vanlig schalottenlök om du inte hittar bananschalottenlöken.
 

Ossobuco med rotfrukter och stjälkselleri

 
 
 
Det här behöver du.
6 skivor kalvlägg
½–1 dl vetemjöl
salt och nymald svartpeppar
25 g smör till stekning 
2 msk olivolja till stekning
3 selleristjälkar
3 morötter
1 palsternacka
2 bananschalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2½ dl vitt vin
2 burkar krossade tomater à 400 g
ca 5 dl grönsaksbuljong 
1 lagerblad
3 kvistar rosmarin
 
Så här gör du.
1. Torka köttytorna torra. Blanda mjöl och svartpeppar i en djup tallrik och vänd köttet däri.
2. Hetta upp hälften av smöret och hälften av oljan i en stor stekgryta som tål ugn. Bryn köttet till fin färg, två skivor i taget, cirka 2 minuter på varje sida. Salta under tiden. Ta upp och lägg åt sidan.
3. Ansa sellerin och skala morötter och palsternacka. Skär alltsammans i små bitar. Skala bananschalottenlök och vitlök och hacka dem fint.
4. Hetta upp resten av fettet i grytan. Fräs båda löksorterna mjuka. Tillsätt sedan övriga grönsaker och fräs en stund till. Lägg tillbaka köttet i grytan och slå över vin och tomater. Koka upp och låt alltsammans koka på hög värme 5 minuter. Skumma.
5. Häll på buljongen och lägg i lagerblad och rosmarin. Sätt på locket.
6. Sätt in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 140° och låt grytan stå inne 7–8 timmar. Servera med ett gott bröd.

FIKABRÖD

I detta recept fylls bullarna med marsipan innan jäsning. Smakar fantastiskt gott. Perfekt till eftermiddagsfikat.
 
KOKKENS MARSIPANBULLAR
 
Fyllda bullar
 
Det här behöver du.
Deg:
200 gram smör
300 gram mjöl
3 msk socker
2 ägg
50 gram jäst
1 msk vatten

Fyllning:
125 gram socker
125 gram smör
125 gram marsipan

Dekoration:
Kaffe, ägg eller mjölk
Pärlsocker, hackade nötter eller mandelspån
 
Så här gör du.
Smula ner jästen i en skål. Häll i socker och vatten och rör runt tills jästen är flytande. 

Smula ner smöret i mjölet och tillsätt sedan jästen och äggen, älta degen. Degen ska lätt kunna kavlas ut, så om den är för fett tillsätts lite extra mjöl.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen.

Dela degen i två lika stora bitar och kavla ut vardera del till en rektangel. Skär ut fyrkanter (8-10 cm) och lägg lite fyllning på varje fyrkant. Samla ihop degen runt fyllningen.

Lägg bullarna på en plåt med skarven nedåt och låt de jäsa i 45 min. 

Pensla bullarna med kaffe, mjölk eller ägg och strö pärlsocker, nötter eller mandelspån på toppen. 
Grädda bullarna i 10-15 min, 200 grader. 

TORSK

Ugnsbakad torsk med morötter och ingefära är en fiskrätt full med goda och spännande smakkombinationer.
 

Ugnsbakad torsk med ingefära och morötter

Ugnsbakad torsk med ingefära och morötter
 
Det här behöver du
500 g torskfiléer
Salt
peppar
1 msk olja
40 g smör
500 g morötter
2 msk ingefära
1 dl hönsbuljong
1 dl färskpressad saft från apelsin
Saften från 1 citron
1 knippe vårlök
lite chilipulver eller chiliflagor
Dill till dekoration
 
Så här gör du
Skär fisken i passande portionsbitar. Lägg fiskfiléerna på bakplåtspapper i en ugnsfast form och häll lite olja över samt salt och peppar. Sätt in formen i ugnen på 200 grader i ca 10 min, beroende på hur stora filéerna är. 

Skala morötterna och skär dem i skivor. Skala och finhacka ingefäran. Smält hälften av smöret i en gryta och tillsätt morötterna och ingefäran, låt steka några min. Buljong, apelsinsaften och citronsaften hälls ner i grytan och blandningen kokas till den får en lite tjockare konsistens. Skiva vårlöken och ha i den i grytan tillsammans med chilin. Fortsätt koka tills morötterna är möra men fortfarande har tuggmotstånd. Tillsätt det sista av smöret och rör runt försiktigt.

Dekorera med dill och servera fisken med ex. ris eller potatis.

KYCKLING

Kycklingen packas in i smördeg tillsammans med en blandning av ost, champinjoner, paprika och charlottenlök. Inte så svårt som det ser ut.
 
KOKKENS INBAKAD KYCKLING
 
Inbakt kyckling
 
Det här behöver du.
2 kycklingfiléer 
2 plattor smördeg
2 schalottenlökar
100g champinjoner
½ röd paprika
100g mjukost
Salt och peppar
 
Så här gör du.
Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar och stek dem. Låt svalna. Grovhacka lök, paprika och champinjoner och stek i smör. Låt svalna och rör sedan ner osten. Tina smördegen och rulla ut den till lämplig storlek. Lägg på kycklingfiléerna och häll över ostblandningen. Slut degen kring kycklingen. Använd en gaffel och nagga kanterna så att smördegen blir tätt tillsluten. Pensla med ägg eller vatten. Gräddas i 20-25 minuter på 200 grader.

LIMPA

Rätten serveras med en gurksallad som påminner om tzatziki och t.ex. klyftpotatis. Kommer säkert att bli en ny favorit där hemma.
 
KOKKENS GREKISKA KÖTTFÄRSLIMPA
 
Bildresultat för GREKISKA KÖTTFÄRSLIMPA
 
Det här behöver du.
1 dl okokt ris
1½ dl vatten
250 g fläskfärs
250 g nötfärs
1 ägg
1 dl mjölk
Salt och peppar

Fyllning:
2 msk färskhackad persilja
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 lök (hackad)
100 g fetaost
20 g smör

gurksallad med yoghurt:
4 dl naturell yoghurt 
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 gurka skuren i tärningar
Salt och peppar
 
Så här gör du.
Lägg riset i lättsaltat kokande vatten och låt koka upp igen. Lägg på ett lock och koka på svag värme i ca 12 min. Ta av grytan från plattan och låt stå och svalna.

Rör ihop köttfärsen, ägg, mjölk och kryddor. Tillsätt det lätt avkylda riset.

Fyllningen: blanda persilja, vitlök och lök. Smula ner osten i lökblandningen.

Smörj en ugnsfast form och fyll med färs och fyllning i lager, börja och avsluta med ett lager köttfärs.

Klicka ut smöret på toppen av köttfärslimpan och ställ in formen i ugnen på 200 grader i ca 60 min. m

Gurksallad: Rör ner gurkan och vitlöken i yoghurten och salta och peppra. Låt stå kallt fram till servering.

PASTA

Underbar pastagratäng fylld med nyttiga och goda grönsaker. Perfekt att ha med sig i matlådan, om det blir något över vill säga.
 
KOKKENS PASTAGRATÄNG
 
Pastagratäng
 
Det här behöver du.
250g pastaskruvar
3 vårlökar
3 paprikor i olika färger
5 små tomater
1 paket bacon
1-2 vitlöksklyftor
Riven ost
 
Så här gör du.
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Skär baconet i mindre bitar och stek det i en stekpanna. Grönsakerna hackas och delas i mindre bitar. Låt grönsakerna steka med en kort stund. Häll alltsammans i en ugnsfast form och strö över riven ost. Gräddas ca 10-15 minuter på 200 grader. 

PASTA

Underbar pastagratäng fylld med nyttiga och goda grönsaker. Perfekt att ha med sig i matlådan, om det blir något över vill säga.

RSS 2.0