ITALIEN

Ossobuco – den italienska klassikern med kalvlägg – är vintermat när den är som bäst. Låt puttra länge och servera med ett gott bröd. Det går lika bra att använda vanlig schalottenlök om du inte hittar bananschalottenlöken.
 

Ossobuco med rotfrukter och stjälkselleri

 
 
 
Det här behöver du.
6 skivor kalvlägg
½–1 dl vetemjöl
salt och nymald svartpeppar
25 g smör till stekning 
2 msk olivolja till stekning
3 selleristjälkar
3 morötter
1 palsternacka
2 bananschalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2½ dl vitt vin
2 burkar krossade tomater à 400 g
ca 5 dl grönsaksbuljong 
1 lagerblad
3 kvistar rosmarin
 
Så här gör du.
1. Torka köttytorna torra. Blanda mjöl och svartpeppar i en djup tallrik och vänd köttet däri.
2. Hetta upp hälften av smöret och hälften av oljan i en stor stekgryta som tål ugn. Bryn köttet till fin färg, två skivor i taget, cirka 2 minuter på varje sida. Salta under tiden. Ta upp och lägg åt sidan.
3. Ansa sellerin och skala morötter och palsternacka. Skär alltsammans i små bitar. Skala bananschalottenlök och vitlök och hacka dem fint.
4. Hetta upp resten av fettet i grytan. Fräs båda löksorterna mjuka. Tillsätt sedan övriga grönsaker och fräs en stund till. Lägg tillbaka köttet i grytan och slå över vin och tomater. Koka upp och låt alltsammans koka på hög värme 5 minuter. Skumma.
5. Häll på buljongen och lägg i lagerblad och rosmarin. Sätt på locket.
6. Sätt in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 140° och låt grytan stå inne 7–8 timmar. Servera med ett gott bröd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0