LUSSEKATTER
Snart Lucia, då bakar man mina saftiga goa lussekatter
KOKKENS SAFTIGA LUSSEKATTER

Det här behöver du.
1 pkt jäst
5,5 dl mjölk (3 %), rumsvarm
200 g smör, rumsvarmt
2 kuvert (1 g) saffran
2 dl strösocker
1 krm salt
14–15 dl vetemjöl
russin + vatten
bakplåtspapper
1 ägg till pensling
Så här gör du.
1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Blanda i rumsvarm mjölk, rumsvarmt smör, saffran, socker, salt och mjöl.
3. Arbeta degen i 15 min i maskin eller 20 min för hand. Du ska få en smidig och fin deg. 4. Jäs under bakduk i ca 60 min, tills degen når dubbel storlek.
5. Lägg russin i en skål och häll på vatten så att det precis täcker. Låt stå i ca 30 min. Sila sen bort vattnet.
6. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Baka ut lussebullar och tryck i russin. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och jäs 30 min till under bakduk. 7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda sen mitt i ugnen ca 8-10 min.
9. Låt lussebullarna svalna på galler under bakduk.
Tips.
Om du vill kan du lägga saffran i 2 tsk brännvin över natten. Då får du fram ännu finare saffranstoner.
2. Blanda i rumsvarm mjölk, rumsvarmt smör, saffran, socker, salt och mjöl.
3. Arbeta degen i 15 min i maskin eller 20 min för hand. Du ska få en smidig och fin deg. 4. Jäs under bakduk i ca 60 min, tills degen når dubbel storlek.
5. Lägg russin i en skål och häll på vatten så att det precis täcker. Låt stå i ca 30 min. Sila sen bort vattnet.
6. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Baka ut lussebullar och tryck i russin. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och jäs 30 min till under bakduk. 7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda sen mitt i ugnen ca 8-10 min.
9. Låt lussebullarna svalna på galler under bakduk.
Tips.
Om du vill kan du lägga saffran i 2 tsk brännvin över natten. Då får du fram ännu finare saffranstoner.
VEGETARISKT
En god och lite annorlunda blomkålsgratäng. Servera som en egen rätt eller som tillbehör.
BLOMKÅLSGRATÄNG

Det här brhöver du.
½ kilo blomkål
100 gram margarin
100 gram vetemjöl
½ liter mjölk
4-6 ägg
Salt
100 gram margarin
100 gram vetemjöl
½ liter mjölk
4-6 ägg
Salt
Så här gör du.
Skär blomkålen i mindre buketter och koka tills de är mjuka.
Dela upp äggen så du har vitorna i en skål och gulorna i en annan skål. Koka upp mjölken. Smält smöret och rör ihop med mjöl. Tillsätt mjölken till mjölblandningen lite åt gången, låt det koka under tiden du vispar ner mjölken så klumparna löser sig. Låt blandningen svalna något. Rör i äggulorna i den avsvalnade blandningen. Vispa äggvitorna hårda och vänd försiktigt ner dem i mjölkblandningen.
Rör ner den kokta blomkålen i mjölkblandningen och häll det hela i en ugnsfast form.
Ställ in blomkålsgratängen i ugnen på 200 grader i 30-45 min.
Dela upp äggen så du har vitorna i en skål och gulorna i en annan skål. Koka upp mjölken. Smält smöret och rör ihop med mjöl. Tillsätt mjölken till mjölblandningen lite åt gången, låt det koka under tiden du vispar ner mjölken så klumparna löser sig. Låt blandningen svalna något. Rör i äggulorna i den avsvalnade blandningen. Vispa äggvitorna hårda och vänd försiktigt ner dem i mjölkblandningen.
Rör ner den kokta blomkålen i mjölkblandningen och häll det hela i en ugnsfast form.
Ställ in blomkålsgratängen i ugnen på 200 grader i 30-45 min.
Tips.
Du kan blanda ner tärnad kassler om du vill.
GODIS
Till julen vill man göra många goda saker, lite godis.

ISCHOKLAD |
Det här behöver du
50 st
Ingredienser: 200 g mörk eller ljus blockchoklad 100 g kokosfett Så här gör du.
1. Smält choklad och kokosfett i vattenbad. Rör om till en jämn smet. 2. Fyll ischokladformarna med chokladsmeten. Låt stelna. 3. Förvara ischokladen svalt, gärna i en burk med lock. Lägg smörpapper mellan lagren. |