LUSSEKATTER
Snart Lucia, då bakar man mina saftiga goa lussekatter
KOKKENS SAFTIGA LUSSEKATTER

Det här behöver du.
1 pkt jäst
5,5 dl mjölk (3 %), rumsvarm
200 g smör, rumsvarmt
2 kuvert (1 g) saffran
2 dl strösocker
1 krm salt
14–15 dl vetemjöl
russin + vatten
bakplåtspapper
1 ägg till pensling
Så här gör du.
1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Blanda i rumsvarm mjölk, rumsvarmt smör, saffran, socker, salt och mjöl.
3. Arbeta degen i 15 min i maskin eller 20 min för hand. Du ska få en smidig och fin deg. 4. Jäs under bakduk i ca 60 min, tills degen når dubbel storlek.
5. Lägg russin i en skål och häll på vatten så att det precis täcker. Låt stå i ca 30 min. Sila sen bort vattnet.
6. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Baka ut lussebullar och tryck i russin. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och jäs 30 min till under bakduk. 7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda sen mitt i ugnen ca 8-10 min.
9. Låt lussebullarna svalna på galler under bakduk.
Tips.
Om du vill kan du lägga saffran i 2 tsk brännvin över natten. Då får du fram ännu finare saffranstoner.
2. Blanda i rumsvarm mjölk, rumsvarmt smör, saffran, socker, salt och mjöl.
3. Arbeta degen i 15 min i maskin eller 20 min för hand. Du ska få en smidig och fin deg. 4. Jäs under bakduk i ca 60 min, tills degen når dubbel storlek.
5. Lägg russin i en skål och häll på vatten så att det precis täcker. Låt stå i ca 30 min. Sila sen bort vattnet.
6. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Baka ut lussebullar och tryck i russin. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och jäs 30 min till under bakduk. 7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda sen mitt i ugnen ca 8-10 min.
9. Låt lussebullarna svalna på galler under bakduk.
Tips.
Om du vill kan du lägga saffran i 2 tsk brännvin över natten. Då får du fram ännu finare saffranstoner.
Kommentarer
Trackback