VEGETARISKT
En god och lite annorlunda blomkålsgratäng. Servera som en egen rätt eller som tillbehör.
BLOMKÅLSGRATÄNG

Det här brhöver du.
½ kilo blomkål
100 gram margarin
100 gram vetemjöl
½ liter mjölk
4-6 ägg
Salt
100 gram margarin
100 gram vetemjöl
½ liter mjölk
4-6 ägg
Salt
Så här gör du.
Skär blomkålen i mindre buketter och koka tills de är mjuka.
Dela upp äggen så du har vitorna i en skål och gulorna i en annan skål. Koka upp mjölken. Smält smöret och rör ihop med mjöl. Tillsätt mjölken till mjölblandningen lite åt gången, låt det koka under tiden du vispar ner mjölken så klumparna löser sig. Låt blandningen svalna något. Rör i äggulorna i den avsvalnade blandningen. Vispa äggvitorna hårda och vänd försiktigt ner dem i mjölkblandningen.
Rör ner den kokta blomkålen i mjölkblandningen och häll det hela i en ugnsfast form.
Ställ in blomkålsgratängen i ugnen på 200 grader i 30-45 min.
Dela upp äggen så du har vitorna i en skål och gulorna i en annan skål. Koka upp mjölken. Smält smöret och rör ihop med mjöl. Tillsätt mjölken till mjölblandningen lite åt gången, låt det koka under tiden du vispar ner mjölken så klumparna löser sig. Låt blandningen svalna något. Rör i äggulorna i den avsvalnade blandningen. Vispa äggvitorna hårda och vänd försiktigt ner dem i mjölkblandningen.
Rör ner den kokta blomkålen i mjölkblandningen och häll det hela i en ugnsfast form.
Ställ in blomkålsgratängen i ugnen på 200 grader i 30-45 min.
Tips.
Du kan blanda ner tärnad kassler om du vill.
Kommentarer
Trackback