TILLBEHÖR TILL GRILLAT 2
SPARRIS MED BACON
1 bunt grön sparris
1 paket bacon i skivor
1. Skölj sparrisen och skär bort den träiga delen av stammen.
2.Samla sparrisen i buntar om 3 och snurra en skiva bacon runt varje bunt.
3.Grilla buntarna tills baconen är gyllenbruna och servera medan de är varma.
TILLBEHÖR TILL GRILLAT
Zucchini i het chililag
- 4 dl vatten
- 2 dl vinäger
- 2 dl socker
- 2 tsk sesamolja
- 1 urkärnad, finhackad röd chili
- 2 vitlöksklyftor i tunna skivor
- 1 msk salt
- 500 g zucchini (gärna i olika färger)
- 1 dl färsk, hackad koriander
- 1 msk sesamfrön
Blanda vatten, vinäger, socker, sesamolja, chili, vitlök och salt i en kastrull. Värm tills sockret har smält. Hyvla zucchinin på längden med potatisskalare eller osthyvel.
Lägg zucchinin i en skål eller burk och häll över den varma lagen. Strö över sesamfrön och koriander. Rör om.
GRILLSÄSONGEN HAR BÖRJAT
KOKKENS POTATISSALLAD.
Skala och koka potatisen. Låt den svalna och dela i tärningar. Blanda i övriga ingredienser och rör om. Låt gärna dra en stund
GRATÄNG
Tonfiskgratäng
4 st små bukar tonfiskbitar i vatten
2 dl grädde
1 dl majonäs
1 dl chillisås
1 tsk salt
1 halv tsk vitpeppar
4 portioner ris
1 purjolök
Koka riset. Lägg riset i en smord form (ca 2 liters form). Tillsätt tonfisken. Rör ihop grädde, majonnäs och chili. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen i formen. Strimla purjolöken och strö denna på toppen.
Ställ in gratängen i ungnen tills purjon börjar ta färg, ca 15 min på 200 grader.
PÅSKAMAT 5
KOKKENS LYXIGA KYCKLINGAR
Ingredienser
ca 15 st
200 g sötmandel3 bittermandlar
2½ dl florsocker
1 äggvita
1 tsk gul hushållsfärg
flagad mandel
100 g mörk eller vit choklad
Gör så här
Skålla och skala mandel och bittermandel, låt torka på hushållspapper. Mixa dem mycket fint i matberedare eller mal dem i en mandelkvarn. Blanda ner florsocker, tillsätt äggvita och arbeta samman till en slät massa. Tillsätt mer florsocker om massan blir för fuktig, eller eventuellt några droppar vatten om den blir för torr och kompakt.
Färga marsipanen gul. Gör kycklingar genom att rulla en stor kula till kropp och en liten kula till huvud. Sätt den lilla kulan på den stora. Dela mandelflarn på mitten och tryck fast på huvudet som näbb.
Smält choklad över vattenbad eller i mikro. Doppa underdelen av kycklingarnas kroppar i chokladen. Ställ dem på ett smörpapper och låt stelna. Doppa en tandpetare i choklad och måla ögon på kycklingarna.
VITCHOKLADFUDGE MED CITRON
Ingredienser
50-60 st
1½ dl strösocker1½ dl vispgrädde
1 dl vit sirap
½ tsk salt
50 g smör
100 g vit choklad
rivet skal av 1 citron
Gör så här
Blanda socker, grädde, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka utan lock 15-20 min tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 122°. Tiden varierar beroende på hur stor kastrull man har. Rör i smeten ganska ofta.
Ta kastrullen från värmen och låt smeten svalna något. Skär smöret i tärningar och hacka chokladen fint. Lägg ner det och citronskalet i kastrullen och rör försiktigt tills allt är blandat.
Häll smeten i en form, ca 15x20 cm. Låt svalna. Skär eller klipp kolan i bitar innan den stelnat helt. Försvara svalt.
Kulprov: Häll några droppar av smeten i kallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast och hård.
KOKKENS CHOKLADFUDGE
Ingredienser
ca 50 bitar
3 dl vispgrädde3 dl strösocker
1 msk smör
1 msk sirap
3 msk kakao
Gör så här
Blanda vispgrädde, socker, smör och sirap i en tjockbottnad kastrull som rymmer minst 2 liter. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 125°, ca 40 min. Rör i smeten ganska ofta. Tillsätt kakaopulvret och häll smeten i en form, ca 13x20 cm. Låt stelna och skär sedan fudgen i bitar. Kulprov: Häll några droppar av smeten i kallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast och hård.
PÅSKAMAT 4
Nötpanerad lax med squashtagliatelle
Ingredienser
4 port
600 g skinn- och benfri laxfilé1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör-&rapsolja
1 dl hackade hasselnötter
2 ½ dl mellangrädde
rivet skal och saft av ½ citron
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl riven Svecia
2–3 squash, ca 700 g
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skär laxen i 4 portionsbitar. Salta och peppra. Pensla ovansidan med smör-&rapsolja och doppa i nötterna. Blanda grädde, citron, vitlök och ost i en ugnssäker form. Lägg i fisken. Stek i mitten av ugnen 10–15 min. Hyvla squashen med en potatisskalare till långa tagliatellestrimlor. Lägg dem i ett durkslag och häll över kokande vatten.
Strö över riven ost och garnera med citron vid servering.
PÅSKAMAT 3
CHOKLADTÅRTA
Mustig chokladtårta med smak av kanel och kardemumma i fyllningen. Garnera chokladtårtan med något gott som passar tillfället.
Ingredienser
12 bitar
150 g Svenskt Smör från Arla2 ägg
2 dl strösocker
1/2 dl kakao
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl apelsinjuice
Fyllning:
3 msk kakao
250 g Arla Köket Kesella® kvarg
4 msk florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
1 krm kanel
1 krm malen kardemumma
Garnering:
3 dl Arla® vispgrädde
50 g mörk choklad
marsipankycklingar
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Sikta kakaon och blanda med vetemjöl och bakpulver. Tillsätt mjölblandning, juice och smör till äggsmeten och rör till en slät smet. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Låt svalna. Ta kakan ur formen och låt kallna. Dela kakan. Sikta kakaon till fyllningen och rör ner den i kvargen tillsammans med socker och kryddor. Bred fyllningen mellan bottnarna. Vispa grädden. Täck tårtan med grädde. Hacka chokladen och strö den ovanpå. Garnera med marsipankycklingar.