NÅGOT GOTT TILL HELGEN
Underbar kladd kaka mä smulig topping
Jag älskar kladdkakor i alla dess former..lätt att göra o snabbt går det..
denna är extra god o sen en gräddklick på toppen
ps...sen får man slicka skålen..blir man aldrig för stor för
200 gram smör
200 gram mörk choklad
4 st ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 krm salt
Topping
75 gram smör
0,75 dl strösocker
0,75 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
2 msk kakao
2,5 dl smuliga frukostflingor, t ex Start
Gör så här
1.Sätt ugnen på 200 grader.
2.Smörj en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
3.Smält smöret försiktigt. Bryt ner chokladen i mindre bitar och rör tills chokladen smält. Rör till en jämn smet.
4.Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten. Blanda mjöl och salt, rör ner i smeten och blanda till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 14 minuter. Låt svalna helt.
5.Lossa kakan ur formen. Smält smöret till toppingen i en tjockbottnad kastrull. Rör ner socker, sirap, vispgrädde och kakao och låt koka upp.
6.Koka under omrörning på medelvärme tills kolan tjocknat och det blir en "gata" när man drar sleven längs med kastrullens botten. Använder du en termometer så är kolan klar vid 114 grader.
7.Dra kastrullen från plattan och rör ner flingorna i kolan. Bred smeten i ett jämnt lager ovanpå kakan och låt stelna.
VARN MACKA
Blir sugen på varma mackor..har ett recept om är väldigt gott o enkelt..
Ni får ta på ett hum..för jag har det i huvudet..
1 finstrimmlad paprika
1 bit finstrimmlad purjo lök
1 näve valfri svamp
Tunt finstrimmlad kassler eller rökt skinka..
Creme fraiche
Tomat pure
Fransk sallads krydda..salt..cayennepeppar..
blanda allt...klicka ut på formfranska och strö över riven ost..
in i ugnen på 200g tills osten fått färg....mumsigt o lätt att göra..
SNART RÖTMÅNAD
Tipsen så undviker matförgiftning:
- Ha alltid med en kylväska och kylklampar när du handlar. Tänk på att det kan bli väldigt varmt i bilen när du kör hem med dina varor.
- Se till att kylvaror snabbt kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur en tid.
- Kontrollera ditt kylskåp. Sätt gärna ned temperaturen till + 5 grader. Med en termometer kan du kontrollera var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där.
- Ta inte fram mera till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
- Om du ska på utflykt packa matsäcken i kylväska med kylklampar.
- Se till att du har möjlighet att tvätta händerna efter toalettbesök och innan du ska laga mat. Finns det inte tillgång till vatten är våtservetter ett bra alternativ.
- Använd inte samma skärbräda för rått kött och sallad.
- Varm mat ska hållas varm (minst + 60 grader C).
- Fågel och köttfärs ska vara genomstekt.
- Tillaga köttfärs samma dag som den är inköpt.
- Smaka aldrig på den råa köttfärsen eller köttfärssmeten.
- Lägg aldrig den tillagade maten på samma tallrik som du använt för rått kött, vilket är lätt hänt när du grillar
- Häll inte marinad från det råa köttet på det färdiggrillade. Koka marinaden, sen går det bra att hälla den på det färdiggrillade.
- När du grillar kött med ben, se till att det är genomstekt även invid benen.
- Vid 70 grader C dör de flesta bakterier – hetta upp maten ordentligt!
- Kyl snabbt ned tillagad mat som ska sparas. Sätt kastrullen i kallt vatten och rör om. Efter nedkylningen, ställ maten genast i kyl eller frys.
- Skölj frukt och grönsaker noggrant innan de äts.
- Disktrasor är grogrund för bakterietillväxt. Byt ut dem ofta, eller tvätta dem i maskin då och då.
NÅGOT KALLT TILL VÄRMEN
Va varmt det är..snacka om heta nätter inte gnälla men det går mycket drickbart
älskar att sitta mä något kallt i värmen..och enkelt o snabbt ska dä gå
Kaffe och chokladmilkshake
•2 dl kall mjölk
•3 msk chokladglass
•1/2 dl kallt kaffe
•1 msk vaniljsocker ev socker
Gör så här:
1.Blanda ihop alla ingredienser i en mixer eller matberedare.
Ha en trevlig dag
Och
Glöm inte att njuta av nuet...det kommer fler ledigheter
GODA RÖROR TILL GRILLAT
Hej på er..Gud va gött mä sol..
Får bli grillat idag..
Grillat är grillat.. så jag brukar variera mig med olika röror,
Sen älskar jag potatis i alla former,,jag brukar göra klyftor eller i små stavar.
ringla olja över ..salt ..och sen fransk salladskrydda och chili-flaks in i ugnen
Men nu till rörorna..har ni nö tips får ni gärna dela med er i bloggen..
Örtostcrème
100 g philadelphiaost, rumsvarm
250 g creme fraiche
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 dl grovriven parmesanost
1 krukor finhackad basilika
0,5 dl hackad bladpersilja
flingsalt peppar, nymald
Kall Bearnaise
2 dl crème fraiche
2 tsk torkad dragon
1 msk vitvinsvinäger
2 msk gul lök, riven
1/2 dl persilja, hackad
salt och malen vitpeppar
Chilisås
2 dl gräddfil
1/2 tsk salt
2 msk chilisås
1 tsk sambal oelek
2 msk finhackad rödlök
Ha en mysig solig dag