SNART RÖTMÅNAD
Tipsen så undviker matförgiftning:
- Ha alltid med en kylväska och kylklampar när du handlar. Tänk på att det kan bli väldigt varmt i bilen när du kör hem med dina varor.
- Se till att kylvaror snabbt kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur en tid.
- Kontrollera ditt kylskåp. Sätt gärna ned temperaturen till + 5 grader. Med en termometer kan du kontrollera var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där.
- Ta inte fram mera till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
- Om du ska på utflykt packa matsäcken i kylväska med kylklampar.
- Se till att du har möjlighet att tvätta händerna efter toalettbesök och innan du ska laga mat. Finns det inte tillgång till vatten är våtservetter ett bra alternativ.
- Använd inte samma skärbräda för rått kött och sallad.
- Varm mat ska hållas varm (minst + 60 grader C).
- Fågel och köttfärs ska vara genomstekt.
- Tillaga köttfärs samma dag som den är inköpt.
- Smaka aldrig på den råa köttfärsen eller köttfärssmeten.
- Lägg aldrig den tillagade maten på samma tallrik som du använt för rått kött, vilket är lätt hänt när du grillar
- Häll inte marinad från det råa köttet på det färdiggrillade. Koka marinaden, sen går det bra att hälla den på det färdiggrillade.
- När du grillar kött med ben, se till att det är genomstekt även invid benen.
- Vid 70 grader C dör de flesta bakterier – hetta upp maten ordentligt!
- Kyl snabbt ned tillagad mat som ska sparas. Sätt kastrullen i kallt vatten och rör om. Efter nedkylningen, ställ maten genast i kyl eller frys.
- Skölj frukt och grönsaker noggrant innan de äts.
- Disktrasor är grogrund för bakterietillväxt. Byt ut dem ofta, eller tvätta dem i maskin då och då.
Kommentarer
Postat av: Asbjornelin
This is a very good site. Thank you.
Trackback